Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuka menestyy ja miksi?

Kirjoitettu 01.02.15
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kuka menestyy ja miksi?
Kirjan kirjoittaja: Malcolm Gladwell
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuka menestyy ja miksi?

Malcolm Gladwell

 

Sunnuntai-illan kunniaksi vielä yksi essee. Yrittäjyys ei katso aikaa eikä paikkaa, joten yhtä hyvin voi sunnuntait käyttää kirjoittamiseen ja lukemiseen. On taas paljon asioita tapahtunut viime esseestä, vaikka siitä on vain pari viikkoa aikaa. On siis taas aika avata vähän elämää. Huomenna alkaisi kauan odotettu koulutusohjelma. Saa nähdä, mitä se tuo mukanaan. Kova ryhmä ainakin kasassa, joten tulosta on syytä odottaa. Haluaisin että ensimmäisellä tapaamisella selviäisi ainakin sellaisia asioita kuin aika ja paikka. Kohta pitäisi reissu varata eikä ole vieläkään ihan luottavainen olo, että mihin lähdetään ja millä. Miksi sitten otin tämän kirjan lukuun? Alunperin otin sen lukuun, koska halusin saada tietoa siitä, miten saada projekteista menestyviä (esimerkiksi MP projektista). Kirja ei sisältänyt mitään tietoa siitä, mutta kylläkin monesta muusta mielenkiintoisesta asiasta. Rakastan todennäköisyyslaskentaa ja sitä tämä kirja on täynnä. Kuka sitten menestyy? Tässä kirjan vastaukset kysymykseen:

 

 1. Ihminen joka on syntynyt alkuvuodesta. (Koskee pääasiassa pelkästään joukkueurheilua harrastavia yksilöitä.)
 2. Se joka harjoittelee yli 10 000 tuntia.
 3. Tarpeeksi fiksut, mutta ei välttämättä nerot. (Tutkimuksien mukaan juuri harvat lapsinerot onnistuvat lyömään itsensä läpi tosimaailmassa).
 4. Tiimipelaaja. (”Kukaan ei menesty koskaan omiin päin – ei rocktähti, ei ammattiurheilija, ei ohjelmointimiljardööri eikä edes nero.”)
 5. Juuri oikeaan aikaan tiettyä bisnestä tekevät ihmiset.

 

Näiden lisäksi vaikuttaa myös, missä olemme syntyneet ja minkälaisessa ympäristössä olemme kasvaneet. Palaan tähän vähän myöhemmin esseessä. Eli kirja haluaa tuoda esille sen, että vaikka olisit kuinka lahjakas ihminen, pelkkä lahjakkuus ei tuo tulosta ilman kovaa työntekoa. Omat arvoni vähän eroavat kirjan arvoista siinä, että kirjassa menestys on yhtä kuin paljon rahaa, kun taas itselleni menestys merkitsee sitä, että minulla on katto pään päällä sekä mieluisaa tekemistä.

 

Miten tämän kirjan sisältö sitten näkyy käytännössä? Jatkan kovaa työntekoa. Olen myös tyytyväinen työn laatuun tällä hetkellä. Yksi asiakaskäynti joka viikko on pitänyt, ja tällä viikolla määrä tuplaantui, koska kävin sekä Jamk Generaattorissa että Expomarkilla. Sain myös closattua Expomarkin kanssa asiakaskontaktoinnin puhelimitse huhtikuulle, joten saadaan puhelinprojekti ruksattua oppimissopimukseen. Yksi asiakaskäynti per viikko on käytännössä tarkoittanut kolmesta neljään kontaktointia viikon aikana. Tarkoitus on ottaa yhteyttä ensi viikolla Partukseen ja miettiä tiimimestareita sekä muutamaa jalkapalloseuraa valmentamiseen liittyen. Viimeksi kun kävin asiakaskäynnillä ei jännittänyt puoliakaan siitä, kuinka paljon jännitti pinkkuvuonna!

 

MP:ssä puhaltaa myös uudet tuulet. Tällä viikolla tuli yhteydenotto koskien MP:n laajenemista seuraavalle paikkakunnalle. Tällä viikolla haastateltiin myös paria ryhmää koskien MP:n myymälämyyntiä. Saa nähdä minkälaisia tarjouksia tulee. Näyttää myös pahasti siltä, että olen jäämässä projektiin. Uskon, että se voi olla projektin kannalta hyvä, jos olen mukana. Nyt varsinkin kun uusia haasteita on tulossa mahdollisen laajennuksen myötä. Haasteita minulla pitää olla, muuten kyllästyn herkästi. Yhden asian olin myös unohtanut. Tiimimestareita varten tarvitsee yhden merkittävän projektin ja MP voisi todellakin olla sellainen. MP:n kanssa on kuitenkin aika paljon haasteita vielä. Miten löytää uusia markkinointikanavia? Testata Google Adwordsin toimivuutta (edelleen tekemättä). Miten saada yhdestä MP:stä useampia? Siinä nyt ainakin muutama heti alkuun! Pakko vielä mainita sen verran, että uskon MP:n olevan juuri oikeaan aikaan tehtävää bisnestä. Lama auttaa meitä aika paljon, koska nyt kelpaa vähän edullisempi tavara, missä on pieniä naarmuja.

 

Miten sitten ympäristö, jossa olen kasvanut? Tee ensin pari poimintoa kirjasta, niin saadaan vähän tietoa tästäkin aiheesta:

 

”Kulttuuriperintöjen voima on väkevä. Niiden juuret ulottuvat syvälle ja ne ovat pitkäikäisiä. Ne sinnittelevät sukupolvesta toiseen miltei muuttumattomina, vaikka niiden kasvualustana toimineet taloudelliset, sosiaaliset ja väestölliset olosuhteet olisivat jo hävinneet. Ne muovaavat ihmisten asenteita ja käyttäytymistä niin paljon, että maailmaa ei voi ymmärtää ottamatta niitä huomioon.”

 

”Sen lisäksi kaikilla on kuitenkin taipumuksia, oletuksia ja refleksejä, jotka ovat periytyneet lapsuusajan yhteisöltä, ja nämä ominaisuudet ovat määriteltävissä hyvinkin tarkkaan.”

 

”Se, mistä tulemme, määrittelee sen, mitä olemme.”

 

Mitä hyviä asioita lapsuudesta voisin tuoda mukanani yrittämiseen? Ja huomioi: hyviä asioita! Yleensä kirjoitan vähän liian paljon negatiivisista asioista, joten yritän tässä pysyä positiivisissa asioissa. Millä ruokit mieltä, sellainen mieli sinulla myös on. Tässä positiiviset asiat lapsuudesta (TOP10):

 

 • Olen saanut olla osa hyvää yhteisöä
 • On annettu mahdollisuus pelata jalkapalloa pienestä pitäen
 • Olen saanut olla mukana puhekoulussa pienestä pitäen, mikä on tehnyt sen, että mielestäni minusta on tullut hyvä puhuja
 • Paljon sukulaisia jotka ovat yrittäjiä
 • Järjestelmällinen äiti
 • Sisarukset ovat opettanut minulle joustavuutta
 • Ruotsinkielen taito
 • Isä on opettanut, että asioita kannattaa ottaa huumorilla
 • Olen aina asunut pienellä paikkakunnalla, missä on saanut touhuta
 • Opetettu pienestä pitäen tekemään käytännön juttuja

 

Paljon asioita jäi listaamatta! Tästäkin listasta paistaa monipuolisuus. Osaan tehdä paljon asioita! Tämän viikon keskiviikko oli hyvä osoitus tästä. Ensin olin mukana laskemassa Dynaamian vuosibudjettia, sen jälkeen lähdin WayOutiin rakentamaan heidän huonettaan, minkä jälkeen menin asiakaskäynnille ja siitä kotiin hoitamaan MP:n kirjanpitoa. Se on tietenkin hyvä sekä huono asia, että on monipuolinen. Huono puoli on se, että paljon puhuttu 10000 tuntia tiettyä osa-aluetta tulee hitaasti täyteen ja hyvä asia tietenkin se, että voin hoitaa projekteissa monia eri tehtäviä. Uskon sen tässä kohtaa olevan hyvä asia, koska paljon kokeiluja on vielä edessä!

 

Kirjasta vielä muutama sana. Asiat eivät varmasti ole niin mustavalkoisia kuin miten ne tässä kirjassa esitetään, mutta lukeminen sai ainakin aikaiseksi sen, että mietti asioita. Kirja oli aika raskaslukuinen, jotenkin oli paljon tekstiä yhdellä sivulla. Suosittelenko kirjaa? Kyllä ja ei, riippuu aika pitkälle siitä, että kiinnostaako sinua matematiikka, raha, todennäköisyydet sekä suku ja lapsuusasiat. Seuraavaksi ehkä joku valmentamiseen liittyvä kirja, esimerkiksi Jazzia johtamiseen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!