Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuka minä olen ja minne menen?

Kirjoitettu 11.01.15
Esseen kirjoittaja: Marie Holmstedt
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mielekäs työ - uuden ajan uraopas
Kirjan kirjoittaja: Maria Carlsson - Kati Järvinen
Kategoriat: 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuka minä olen?

Lähdin lukemaan mielekäs työ -kirjaa, koska olen ollut jo vuosia epätietoinen siitä, mitä minusta tulee isona. Olen käyttänyt lukemattomia tunteja ja päiviä siihen, että mietin, mikä minua kiinnostaa ja missä työssä olisin hyvä, mihin haluan pyrkiä. Vasta viime kesänä tajusin erään tapahtuman kautta, että mielekästä työtä kannattaa lähteä miettimään sen mukaan, millainen persoona olen ja mitä tykkään tehdä, eli vahvuuksien kautta. Kun korkeakouluhakujen tulokset tulivat ja huomasin, että pääsyni Tiimiakatemialle jäi puolesta pisteestä kiinni olin hetken aikaa todella lannistunut. Ajattelin, että olen liian tyhmä päästäkseni korkeakouluun. Että minua ei sen vuoksi ole tarkoitettu opiskelemaan sinne. Hetken murehdittuani aloin ajattelemaan asiaa aivan toiselta kannalta. Minun persoona ja minun vahvuudet eivät vain ole sitä, että olisin matemaattisesti lahjakas tai muuten hirvittävän kirjaviisas. Olen enemmän käytännönläheinen ja aivan lapsesta asti luova persoona ja minulla on suuri tarve päästä toteuttamaan visioitani. Ymmärsin, että kyllä minulla niitä vahvuuksia on jonkin verran, ne ovat vain enemmän eri asioissa. Toiset ovat hyvinkin kirjaviisaita, mutta eivät niin luovia. Sen sijaan, että olisin enempää murehtinut pääsykoepisteiden riittämättömyyttä, olin iloinen ja jollain tapaa todella helpottunut. Olin vihdoin tajunnut, että olen lahjakas jossain muussa ja että minun täytyy löytää paikka, jossa pääsen toteuttamaan vahvuuksiani. Kirjassa kerrottiinkin useamman esimerkin kautta, kuinka omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita on tärkeää käyttää uraa valitessa. Jos työ ei vastaa sitä, mistä olet kiinnostunut ja et pääse toteuttamaan itseäsi, se alkaa ennemmin tai myöhemmin rasittamaan. Tämän olen itsekin aikoinaan kokenut ja se todella alkaa syömään jaksamista jossain pisteessä. Kuitenkin, loppukesästä tuli onneksi soitto, että sain varasijalta opiskelupaikan Tiimiakatemialta ja olin siitä todella tyytyväinen ja päivääkään en ole akatemialle lähtöä katunut. Tuntuu, että se on juuri loistava paikka toteuttaa itseäni ja käyttää vahvuuksiani sekä kehittää itseäni sillä tavalla, kuin haluan.

Kesällä tosiaan käytin pienen hetken omien vahvuuksieni mietiskelyyn, mutta nyt kirjaa lukiessa mietin niitä hieman syvällisemmin. Kirjassa kerrottiin varsin kolahtava asia vahvuuksista. Jokaisella ihmisellä on luontaisia vahvuuksia, esimerkiksi joillekin geenit ovat suoneet urheilijalle ihanteellisen vartalon. Mutta jos he eivät täydennä luontaista vahvuuttaan harjoittelemalla urheilulajeja, heistä ei voi tulla huippu-urheilijoita, vaikka vartalotyyppi olisikin ihanteellinen. On siis tärkeää ottaa huomioon ja tutkailla omia luontaisia vahvuuksia ja kehittää niitä eteenpäin. Eihän kukaan ole syntyessään urheilija ollut, se on vaatinut paljon harjoittelua ja vahvuuksien kehittämistä oikeaan suuntaan. Omia luontaisia vahvuuksiani ovat juurikin luovuus, joka on ollut osa persoonaani lapsesta asti. Sitten ehkä tietynlainen periksiantamattomuus, halu kehittyä, avaramielisyys, järjestelmällisyys ja nöyryys sekä hyväsydämisyys. En osaa olla vittumainen kusipää edes silloin, kun olisi ns. hyväksyttävä syy siihen, joten en osaa olla inhottava ihminen oikein ketään kohtaan, mikä on kai vahvuus. Nöyryydestä olen saanut entisiltä työnantajilta positiivista palautetta ja se on sinänsä mukavaa, kun saa kiitosta jostain, joka vain on osa luonnettani ja joka tulee itsestään.

Kaikki vahvuudet eivät suinkaan ole luontaisia, vaan ihmisillä on myös jokaisella paljon opittuja vahvuuksia ja niitä ei monesti itse välttämättä tiedosta. Kirjan esimerkki tästä oli, että vaikkapa vaikeudet elämässä ovat saattaneet kasvattaa ihmistä siinä määrin vahvaksi, että se luo etulyöntiaseman kilpailijoihin. Harva ihminen itse edes huomaa, miten suuri ja hieno luonne heillä on vaikeuksistaan huolimatta. Itse olen kyseisen vahvuuden pistänyt merkille monissa tuntemissani ihmisissä, joiden tiedän kokeneen kovia elämässään. Samassa määrin kuin luontaiset vahvuudet, ovat opitut vahvuudet myös sellaisia, jotka on hyvä tiedostaa, jotta niitä voi käyttää edukseen ja kehittää eteenpäin. Keksin tästä lennosta yhden oman opitun vahvuuteni, johon olen tyytyväinen ja jota haluan aina kehittää eteenpäin. Se on muiden asemaan asettuminen. Joskus on hankalaa ymmärtää, miksi joku ihminen tekee niinkuin tekee ja tuntuu omasta näkökulmasta kummalliselta. Sen sijaan, että tuomitsee heti, on mielestäni tärkeää asettua tämän toisen ihmisen asemaan ja miettiä uudestaan. Tärkeä osa tuota piirrettä on varmasti empatiakyky. Minulle se on tärkeä vahvuus, jonka olen eläessäni oppinut ja sitä en halua koskaan itsestäni kadottaa. Uskon, että siitä on hyötyä ja jossain tilanteessa se voi luoda minulle etulyöntiaseman.

Minne menen?

Olen nyt pohtinut sitä, millaisia vahvuuksia minulla on. Se on ollut hyödyllistä silmälläpitäen sitä, että seuraavaksi haluan saada itsestäni selville, mihin haluan päätyä tulevaisuudessa. Kirjassa neuvottiin tekemään itselle toimintasuunnitelma, jonka perusteella lähtee etenemään kohti haluamaansa suuntaa. Ensin täytyy kartoittaa nykytilanne, missä olen nyt? Tunnen tällä hetkellä olevani matkalla todelliseksi tiimiyrittäjäksi. Olen oppinut mitä vastuu ja vapaus tiimiakatemialla tarkoittaa ja mitä ne edellyttävät. Minulle on kuluneen syksyn aikana selkiytynyt hieman se, millainen olen tiimityöskentelijänä ja mikä minussa on hyvää ja huonoa, mitä täytyy parantaa. Olen myös saanut uutta motivaatiota kaikkeen tekemiseeni ja aion parantaa kaikessa. Olen avoimempi, itsevarmempi ja spontaanimpi kuin reilu neljä kuukautta sitten, alottaessani tiimiakatemian. Olen oppinut, että minulla on paikka tiimissämme ja minulla on vastuu osuuskunnamme asioista, kuten esimerkiksi markkoinointiin kuuluvat nettisivut ja käyntikortit sekä sosiaaliset mediat. Edelleen olen enemmän kuin tyytyväinen siihen, että olen tiimiakatemialla ja koen edelleen sen paikaksi ja opiskelumetodeiltaan sellaiseksi, joka minulle juuri sopii. Minulle on hahmottunut lähiaikoina myös se, mistä itse unelmoin ja mitä haluaisin saavuttaa.

Olen tällä hetkellä menossa siihen suuntaan, johon haluan. Olen matkalla kasvamassa vastuulliseksi aikuiseksi, jolla on osaamista monessa eri asiassa. Menen omien unelmieni ja tavoitteideni suuntaan, kurkotan korkealle, enkä pelkää liikaa putoamista. Edelleen haluan kokeilla siipiäni johtajuudessa, sillä siinä on sitä jotain, joka minua kiinnostaa. Haluan mahdollistaa itselleni hienon ja valoisan, onnellisen tulevaisuuden ja teen kaikkeni, että menen siihen suuntaan. Aion myös päästä liiasta itsekriittisyydestä eroon ja oppia olemaan ylpeä itsestäni ja saavutuksistani. Pidemmällä tähtäimellä toivon, että tulevaisuudessa minulla on hyvä, mieluisa ja hyväpalkkainen työ. Sellainen, jossa pystyn kehittymään ja jossa taidoistani on oikeasti hyötyä, haasteita riittää. Toivon, että minulla on myös tiivis lähipiiri edelleen sekä hyvät verkostot yritysmaailmassa.

Periksiantamattomuus, kova työ, motivaation ylläpito, tarpeeksi usein rentoutuminen ja hauskanpito työn ohella ovat varmaankin avainasiat perille pääsemisessä. Tarvitsen paljon tahdonvoimaa ja sinnikkyyttä siihen, että olen uskollinen itselleni ja opin arvostamaan itseäni. Varmasti myös tiimin palaute auttaa itsearvostuksen rakentamisessa. Minun täytyy myös osata entistä enemmän mennä epämukavuusalueelleni ja tehdä vielä laajemmin eri asioita, kokeilla mahdollisimman montaa asiaa ja roolia. Tavoitteideni saavuttamisessa auttaa myöskin se, että hankin teoriatietoa asioista, joita en ymmärrä tai jotka pelottaa, jotta en pelkää turhaan pelkän tietämättömyyden vuoksi. Minun täytyy myös enemmän olla vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa ja pitää yllä hyviä kontakteja.

Marie Holmstedt
Osuuskunta Stiimi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!