Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuka on oikeassa?

Kirjoitettu 13.04.17
Esseen kirjoittaja: Tanja Jämsä
Kirjapisteet: 1
Kirja: Puoliksi poissa
Kirjan kirjoittaja: Sally Green
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Toisten näkökulmien, ajatusten ja mielipiteiden hyväksyminen.

 

En alun perin ajatellut kirjoittaa tästä kirjasta. Halusin lukea tämän, koska nautin fiktionaalisten romaanien lukemisesta ja ajattelin ottaa väliin tauon pohdintapainotteisista teksteistä. Kuitenkin minulle syttyi kirjan pohjalta ajatus, mistä haluan kirjoittaa. Aiheena on toisien hyväksyminen ja toisten saappaisiin hyppääminen ennen toisen mielipiteen tyrmäämistä. Mikä on toisen ajatuksen ja mielipiteen pohjimmainen tausta? Miksi toinen käyttäytyy niin kuin hän käyttäytyy?

 

”Joku viisas on joskus sanonut, ettei totuutta ole olemassakaan, vaan ainoastaan eri näkökulmia. Se tarkoittaa, että minulla on oikeus eriävään mielipiteeseen ja se on yhtä pätevä.”

 

Minä uskon, että kaikki juontaa juurensa ihmisen elämästä. Kaikki kokemamme vaikuttaa siihen, miten näemme maailman nyt. Mielipiteemme rakentuvat kokemuksiemme pohjalta ja näkemyksemme asioihin pohjautuvat elämämme kokemuksiin.
Mikä määrittelee sen, onko jonkun mielipide oikea vai väärä, tai hyvä vai paha? Voit itse ajatella toisen mielipiteen olevan paha, koska se on täysin sinun käsityksiäsi, kokemuksiasi ja mielipiteitäsi vastaan, mutta mielipiteen esittäjälle aihe voi hyvinkin olla juuri niin hyvä ja itsestään selvä kuin mitä hän on elämässään oppinut aiheen olevan.

 
Pyrin aina ajattelemaan minulle esitettyjä mielipiteitä siltä kantilta, miten asian esittänyt henkilö voi olla asian kokenut. Joskus toisen saappaisiin astuminen on helppoa ja ymmärrän toista, mutta joskus toisen mielipiteet, arvot ja vaikkapa vitsit voivat mennä niin kaukana omasta käsityksestäni, etten mitenkään vain pysty ymmärtämään, miten toinen voi olla sellaista mieltä tai sanoa jonkin pahan asian edes leikillään. Tiimissämme on tullut vähän vääntämistä tämän asian kanssa. Olen kuitenkin päättänyt hyväksyä asian, vaikken sitä ymmärrä. Tiimissämme tapahtuneen väännön seurauksena myös toinen osapuoli ymmärsi, etten minä osaa ymmärtää jotain aihetta puheessa, joten hän ei myöskään puhu sellaisia asioita jatkossa minun kuullen. Uskon että tällainen ratkaisu oli tässä asiassa paras. Nyt molemmat ymmärrämme toisiamme ja toimimme sen mukaan.

 
Akatemian aikana olen oppinut hurjan paljon toisten näkökulmien erilaisuudesta. Tiimissämme käytännössä kaikki ovat ihan erilaiset lähtökohdat omaavia persoonia. Näihin näkökulmiin tutustuminen ja niiden kasvava ymmärrys on opettanut minua paljon ihmisten elämän vaikutuksesta nykyiseen ihmisen persoonaan. Aikaisemmin minulla ei ole niinkään ollut tarvetta tai mahdollisuutta hoksata tätä asiaa, sillä olen aina ennen elänyt aika samanlaisten ihmisten seurassa, jolloin syvempää pohdintaa mielipiteiden taakse ei ole tarvinnut tehdä.

 
Olen todella iloinen, että olen alkanut kehittyä tällä osa-alueella ja aion jatkaa kehitystä. Jos minusta vielä joskus tulisi oikeasti hyvä ihmistuntija.

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!