Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuka vei juustoni?

Kirjoitettu 08.11.13
Esseen kirjoittaja: Olli Väätäinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuka vei juustoni?
Kirjan kirjoittaja: Spencer Johnson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Luin Spencer Johnsonin Kuka vei juustoni kirjan. Spencer kirjoitti muutosvastarinnasta, ja siitä minkälaisia eri tapoja on kohdata muutos. Jokainen kohtaa sen eritavalla. Pelko on yleensä vahvin asia, joka vastustaa muutosta. Kirjassa lause: ” mitä tekisit jos et pelkäisi? ” pysäytti hetkeksi. Meillä ihmisillä on tapana tehdä asioista monimutkaisia. Muutoksen kohdatessa pysähdymme monesti, koska meillä on pelokkaita uskomuksia, mitä muutos tuo mukanaan. Näin ainakin monesti itse toimin huomaamattani. Pitäisi vaan pitää asiat yksinkertaisina, ja muuttua muutoksen mukana.

 

Spencer on kirjoittanut kirjan tarinamuotoon, jonka pääosissa on kaksi hiirtä Nuusku ja Vippe, jotka toimivat yksinkertaisesti mitään kummempia ajattelematta, ja pienet ihmiset Hoksu ja Hemmi, jotka kulkivat uskomuksiensa vallassa. Juusto, josta kirjassa puhutaan, on heidän elämänsä tärkein asia. Kun juusto loppui, he olivat muutoksen edessä. Itsellä suurimpia muutoksia ovat olleet kotoa muuttaminen, uusiin kouluihin pääseminen ja uuden harrastuksen aloittaminen. Aina olen pelännyt muutosta, mutta kun huomaa, että muutos johtaa parempaan, olen pyrkinyt muuttumaan.

 

 

Kun aloitin opiskelut akatemialla 2013 syksyllä, olin taas muutoksen edessä. Olin tottunut tuttuihin ympärillä vanhassa koulussa, kaikki oli niin turvallista. Tämä on ollut selvä muutoksen paikka, ja olen pyrkinyt muuttamaan käytöstäni ja elämään muutoksen mukana. Minussa on varmaan aika paljon kirjassa esitetyn Hemmin asennetta, joka vastustaa muutosta. Pitää lähteä liikkeelle, ja varmasti olen jo lähtenytkin, niin kyllä löydän oman juustoni vielä. Matkalle mahtuu varmasti paljon pelkoja ja umpikujia, jotka luovat epävarmuutta. Ylittämällä pelkoni, tunnen kuitenkin itseni vapaaksi. Koulun vaihtaminen ei ratkaisisi onglemaa. Sama tunne seuraisi sielläkin. Se on vain vanhan juuston tapa käyttäytyä, joka johtaa siihen tunteeseen. On löydettävä tapa ajatella ja toimia paremmin.

 

 

Minun pitää kääntää Hemmin kaltainen asenne Hoksun kaltaiseksi asenteeksi. Minulla on tapana ottaa itseni liian vakavasti. Muutoksen kannalta on tärkeää, että pystyy nauramaan itselleen ja omille tekemisilleen. Näin voi helpommin oppia menneistä ja vanhoista virheistä. Hoksun ominaisuus on myös haistaa tapahtuva muutos, eli katsella ympärille. Esimerkiksi etukäteen voi suunnitella jo mitä tekisi, jos jonkun projektin suhteen tapahtuisi suuri muutos. Myös liike-elämässä on pidettävä silmät auki koko ajan. Jos ei kulje muutoksen mukana, antaa muille etumatkaa.

 

 

 

Muutama koppi kirjasta, joita aion viedä käytäntöön

 

  1. Liiku juuston mukana, älä jämähdä paikalleen
  2. Älä anna pelon lamaannuttaa
  3. Sopeudu muutoksiin nopeasti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!