Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuka vei juustoni?

Kirjoitettu 23.08.17
Esseen kirjoittaja: Tanja Jämsä
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuka vei juustoni? Kesytä muutosvastarintasi -löydä rohkeutesi työssä ja elämässä
Kirjan kirjoittaja: Spencer Johnson
Kategoriat: 1.6. Oppimisen käsikirjat, 4.6. Strategiakirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kesytä muutosvastarintasi -löydä rohkeutesi työssä ja elämässä

 

Tämä kirja oli lyhyt ja helppolukuinen, mutta sisältö oli tiivis ja opetus vahvasti esillä. Kirjassa asia on esitetty kolmessa vaiheessa, joista ensimmäinen on alustava keskustelu, mikä johtaa tarinaan ja viimeisenä on keskustelu itse tarinasta ja sen soveltamisesta työelämään.

Tarinan neljä hahmoa Nuusku, Vippe, Hemmi ja Hoksu kuvaavat neljää erilaista käyttäytymistapaa muutoksen lähentyessä. Tarinan yksi opettavaisimmista puolista onkin se, että voi itse miettiä mikä asenne kuvastaa eniten omaa käyttäytymistään vastaavanlaisessa tilanteessa. Omaa asennetta voi käyttää sen tiedostettua joko tehokkaammin tai sitä voi parantaa.

 

Muutokseen reagoimisen eri tyylit:

Ensimmäinen ihmistyyppi vaistoaa muutoksen jo ennen, kun se tapahtuu ja siihen osaa varautua ja valmistautua hyvin.

Toinen reagoi muutoksen tapahtuessa nopeasti ja ryhtyy heti toimintaan ilman murehtimista.

Kolmas sopeutuu muutokseen hitaammin, mutta tiedostaa muutoksen voivan johtaa johonkin parempaan ja siksi lähtee muutokseen mukaan.

Neljäs on kangistunut vanhoihin tapoihin niin kovasti, ettei suostu muuttumaan. Hän takertuu menneisiin hyviin aikoihin ja periaatteeseen ”näin on aina menty ja tullaan aina menemään” eikä osaa päästää tästä irti.

 

Yritykselle vaarallisimpia työntekijäitä ovat neljännen sarakkeen ihmistyypit, mitkä jarruttavat firman toimintaa kaikin puolin. Jotta firma pysyy kehityksessä ja ajassa mukana, työtekijöiden tulee ymmärtää muutos ja osata muuttua sen mukana. Ensimmäisen ja toisen sarakkeen ihmiset ovat nopeasti kehittyvälle firmalle kaikista arvokkaimpia, mutta myös kolmannen sarakkeen ihmisiä on hyvä olla muutama talossa, jotta ajatuksia myös puntaroidaan tarpeeksi.

 

Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

 

Yksi tarinan hienoista kysymyksistä oli, mitä tekisit, jos et pelkäisi? Luultavasti suurin este muuttumiselle ja nykyisestä tilanteesta poistumiselle on pelko tulevasta ja siitä, ettei tiedä mitä se tuo tullessaan.

Näin kun asiaa käy päässään läpi, ajatus muuttumisesta ja uusista tuulista tuntuu hienolta asialta, mutta tositilanteen edessä pelko saattaa vallata ajatukset ja tekisi mieli jäädä nykyiseen tilanteeseen, missä kaikki on hyvin, mutta ei loistavasti. Sitä helposti tyytyy ok tilanteeseen, sillä ei tiedä viekö muutos parempaan vai huonompaan ja muutoksen tehtyä takaisin vanhaan ei enää pääse.

Laiskuutta se myöskin on. Tyytyminen nykyiseen ok tilanteeseen on helpoin ratkaisu tällä kyseisellä hetkellä ja muuttuminen vaatii työtä. Esimerkiksi uuden työpaikan löytäminen vaatii paljon työtä ja voi joko palkita ruhtinaallisesti tai työ voikin osoittautua entistä ikävämmäksi, mistä seuraa taas uuden työn etsintä. Laiskuus ja pelko jämäyttävät minut paikalleni ja ovat pahimmat vastukseni. Niitä vastaan vaan taistelemaan!

 

Kun ylität pelkosi, tunnet itsesi vapaaksi.

 

Nopein tie muutokseen on nauru omille hölmöyksille – sitten voit luopua niistä ja jatkaa nopeasti matkaa.

Itselleen nauraminen on tärkeää ja olen pyrkinyt jatkuvasti kehittämään sitä itsessäni. Haluan vapaammin pystyä myöntämään virheeni tai töppäilyni ja käsitellä asiat hauskuuden kautta. En murehtimalla ja häpeämällä tehtyä virhettä.

 


Kello tikittää jatkuvasti eteenpäin ja me kasvamme ja muutumme. Aika menee jatkuvasti eteenpäin ja se tuo mukanaan muutoksia, mikä pitää hyväksyä. Voimme kuitenkin tarkkailla ympäröivää maailmaamme ja oppia ennakoimaan tulevia muutoksia. Näin voimme sopeutua tulleisiin muutoksiin nopeasti ja muuttua itse muutoksen mukana. Tärkeää on myös oppia nauttimaan muutoksien tuomista haasteista ja mahdollisuuksista. Lisäksi täytyy muistaa, ettei yhden kerran muuttuminen riitä, vaan täytyy olla jatkuvasti valmis muuttumaan nopeasti ja nauttimaan muutoksista aina uudestaan.

Asenne ratkaisee!


 

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!