Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kukaan ei synny katumuusikoksi

Kirjoitettu 04.01.13
Esseen kirjoittaja: Mika Autio
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski & Saku Tuominen
Kategoriat: 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luovuutta tarvitaan. Puhutaan innovaatioista: Keksinnöistä ja oivalluksista jotka muuttavat maailmaa. Suomesta maailmalle lähtenyt innovaatio oli Nokian matkapuhelimet ja kukaan ei voi kiistää niiden vaikutusta suomen taloudelle, yhteiskunnalle sekä maailman informaatioteknologialle. Yrityksiltä vaaditaan luovuutta jo oletuksena kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Akatemiallakin meiltä oletetaan luovuutta. Myymme synnytyksiä ja avainmyynti argumenttina meillä usein ovat luovat uudet ideat. Harmi vain luovuus ei aina esiinny jokapäiväisessä toiminnassamme. Esimerkiksi kesäprojektien suhteen kesäkahviloihin ja ravintoloihin on jämähdetty. Myyntiprojektitkin ovat usein riskitöntä provikkamyyntiä. Meillä on vielä opittavaa rohkeudesta!

Mitä luovuuteen vaaditaan?

No ainakin sitä edellämainittua rohkeutta. Luova idea on uusi ja monestippa vielä hieman erikoisen kuuloinen varsinkin niiden korvaan jotka eivät koe jossain asiassa olevan mitään muutettavaa. Pitää olla rohkeasti omaa mieltä. Pitää myös usein tuoda omaa mielipidettään rohkeasti esille. Luovuuteen tarvitaan myös intohimoa. Halua muuttaa asioita. Jos näet jonkun asian epätoimimattomaksi tiimiyrityksessä ja haluat muuttaa sen siinä on jo pieni palanen intohimoa. Luovuuteen vaaditaan usein myös laajaa pohjatietoa. LVI -asentajalla on paljon enemmän ideoita sitä kohtaan miten putkien pitäisi mennä verrattuna historian opettajaan. Akatemialla tämä facta saattaa unohtua. Sitä yllättyy, kun tajuaa kuinka helppoa oman kaupan perustaminen on. Siinä sivussa saattaa unohtua, että hyvän tuloksen varmistamiseksi pitää tietää kauppaan liittyvästä alasta ja ihmisten ostokäyttäytymisestä. Luovuuteen vaaditaan myös aikaa ajatella. Ideat eivät tule hetkessä. Se ei ole salama taivaalta. Luovuuteen tarvitaan passiivista työskentelyä eli asioiden pohtimista.

Nämä asiat ovat kaikki opittavissa tai oivallettavissa. Luovuus ei ole jotain millä meistä joitain siunataan. Luovuus on työskentelyn tulos. Kukaan ei synny katumuusikoksi.

Mistä luovuus kumpuaa?

Kumpuaa tai iskee. Molempia sanoja käytetään usein luovuuden kuvastamisessa. Ne ovat kuitenkin harhaanjohtavia. Luovuus ei kumpua itsestään eikä iske kirkkaalta taivaalta. Luovuuteen vaaditan töitä. Tarvitaan oikea ympäristö, tarvittava määrä aikaa sekä syy miksi ideoida. Pyörän keksijällä taisi olla oikea ympäristö, josta sattui löytymään sopiva materiaali pyörän tekoon. Sen lisäksi hänellä oli varmaan jokin syy miksi ideoida. Ilmeisesti pyörän keksijä oli joutunut rahtarin hommiin, ja sekös häntä v***i. Lisäksi hänellä oli tarpeeksi aikaa ajatella, tajuta, että selässä kantamisessa ei ollut mitään järkeä, ja että homman voisi tehdä järkevämminkin. Tässä tapauksessa luovuus kumpusi hanttihommista. Hankalista töistä jotka pistivät miettimään voisiko tätä tehdä järkevämmin. Luovuus kumpuaa myös virheistä. Edison teki satoja hehkulampun malleja ennenkuin löysi toimivan. Jokaisella epäonnistuneella hän kuitenkin tajusi sen minkälainen malli ei ainakaan toimi. Sekä Edisnoilla sekä mystisellä pyörän keksijällä oli yksi tärkeä tekijä joka ajoi heitä eteenpäin: Intohimo.

Mitä luovuus on?

Luovuus ei ole uuden keksimistä. Se on vanhojen ideoiden yhdistelemistä joista syntyy se uusi idea. Henry Fordin mielestä hän ei keksinyt autoa vaan hän vain kasasi muiden keksinnöistä sen. Tämä onkin yksi luovuutta jarruttavista ajattelumalleista. Luovuus on ideoiden yhdistämistä uudella tavalla. Sitä sanotaan ideoiden varastamiseksi ja usein se nähdään huonona asiana. Sitä se ei ole. Pitää olla avoin omien ideoiden suhteen jaa pitää uskaltaa ”varastaa” ideoita häpeilemättä. Usein hyvälle idealle saattaa käydä jopa niin, että kukaan ei halua varastaa sitä. Siinä vaiheessa peliin astuu rohkeus. Joudut työntämään ideaasi väkisin toisten kurkusta alas.

Tiivistettynä luovuus on, rohkeutta, kovaa työtä, tietoa, vanhojen yhdistämistä ja intohimoa. Kirjalla oli oma arvolupauksensa: Opi luovaksi 10 vuodessa. Kuulostaa siinä mielessä hauskalta, koska arvolupauksen pitäisi olla jokin pysähdyttävä lupaus. Ehkä tämä lupaus onkin enempi realistinen. Ei jääkiekkoilijakaan nouse huipuksi vuodessa. Jos luovuuteen vaaditaan töitä niin luovaksi pääsemiseksi vaaditaan paljon töitä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!