Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kun taidosta tulee jatkuva tila

Kirjoitettu 22.11.13
Esseen kirjoittaja: Tuomo Kuisma
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja: Eugen Herrigel
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jousiampuja ei ole vain jousiampuja. Hän on yhtä ja samaa jousensa, nuolensa, ympäristönsä, ärsykkeidensä ja kaiken ympäröivän kanssa. Virittäessään jousta ampuja on kaukana minuuden ulkopuolella, jossain paljon kauempana mutta silti läsnä. On vain hetki, ei minää, jonkinlainen tunne tai tuntemus. Laukaistessaan nuolen kohti määränpäätä hän ei ammu kohti maalitaulua. Ainoa maalitaulu, vastassa oleva vastustaja on hän itse. Kuin lukemattomat atomit ympärillään, on ampuja osa tätä suurta kokonaisuutta. Hänen ruumiinsa on poissa, vain henki on enää läsnä.

Olen yrittänyt siirtää omaan ajatusmaailmaani palasia aasialaisesta zen-tyyppisestä ajattelusta ja omaksua omaa versiotani tästä mystisestä idän ihmeestä. Ehkä voisi puhua jonkunlaisesta länsimaalaisesta nykyajan zen-opista. En silti kykene zeniä määrittelemään, edes omaa versiotani siitä. Koen sen enemmänkin olevan tutkimisen, kokemuksien ja harjoittelemisen myötä syntyvä henkinen tila, jossa mieli ja keho täydentävät toisiaan, molemmat äärimmäisen vahvoina ja terveinä. Tämän tilan tavoitteena on muodostaa ihmisestä mieleltään vahva ja näin saavuttaa jatkuva mielentila, jossa normaalit haasteet, kuten pelko ja jännitys ovat vain muistokuvia menneestä.

Eugen Herrigelin kirja Zen ja jousella ampumisen taito avaa varovasti zeniä ja suurta haastetta saavuttaa se. Miksei zen voi olla oppiaineena koulussa? Miksen voisi kuunnella zenin teoriaa käsitteleviä äänikirjoja tuntikaupalla ja oppia mistä tässä kaikessa on kyse? Olemme käyneet koulumme ja ottaneet oppimme eurooppalaisen opiskelutavan myötä, siksi voi tuntuakin oudolta kuinka itä-aasialainen käyttää vuosikausia aikaansa oppiakseen jotain hyvin pientä ja meistä merkityksetöntä, oli se sitten kukkien sidontaa tai jousen laukaisua kohti maalitauluaan. Kyse on kuitenkin jostain suuremmasta, henkisen tason kehittämisestä niin korkealle että viimeinen maali on täydellinen mestaruus. Jokapäiväinen tila, jossa mieli on samaa kuin taivaalta putoava pisara tai yössä loistava tähti, osa kokonaisuutta. Parhaimmillaan zen siirtyy saumattomasti myös arkitajuntaan ja normaaliin elämiseen ja muuttaa positiivisella tavalla vallitsevat ajatusmallisi. Uskon, että monet kokevat uskonnot jonkunlaisena porttina henkiseen mestaruuteen ja jonkinasteiseen ”zeniin”. En kiellä uskontojen positiivista vaikutusta yksilöihin, mutta näen sen silti oikopolkuna zenin tiellä. Zen kun tulee vuosien harjoittelun kautta, ei oivalluksesta jonkun korkeamman läsnäolosta ja voimasta.

Todellinen oppiminen, menestyväksi mestariksi pääseminen ei tule hetkessä. Harjoittelu on ankaraa ja vie aikaa. Yhden pienen asian oppiminen ja omaksuminen voi kestää vuosikausia ja musertaa oppilaansa ja voimavaransa monia kertoja. Mikä sitten on edes opettelemisen arvoista? Parhaimmillaan, tai pahimmillaan se on äärimmäisen pitkän selvitystyön takana, on vain tärkeää muistaa nauttia myös matkasta kohti sitä oman jutun löytämistä. Tämän jälkeen alkaa työ. Tämä työ tulee olemaan rankkaa ja oikotietä onneen harvoin onkaan tarjolla, on siis syytä varautua jo etukäteen käymään lähellä murtumispistettä, kenties useitakin kertoja.

 

Olen nyt hieman umpikujassa. Kirja herättää ajatuksia suorastaan luvattoman paljon, mutta noiden ajatusten siirtäminen tekstiksi tuntuu mahdottomalta. Onko kirja silloin tehnyt tehtävänsä juuri oikein? Tärkeintä on kuitenkin, että tiedän itse saaneeni kirjasta paljon irti. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä ja aihealueen muut kirjat kiinnostavat kovasti. Ehkäpä se on yksi askel kohti suurta unelmaani, oman elämän zen-mestaruutta. Tästä on hyvä jatkaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!