Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kun tänään lähden…

Kirjoitettu 23.03.13
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Milonoff ja Riku Rantala
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas

 

Tämä oli se ei niin perinteinen oppikirja. Kirja joka kiinnostaa kaikkia, jotka suunnittelevat tai edes haaveilevat reissusta ulkomaille. En kirjoita siltikään kirjan opeista, vaan siitä mitä mietteitä se minulle päähän tuputti.

 

”Hyvällä matkaajalla ei ole jäykkiä aikatauluja, eikä hän ole keskittynyt perille pääsyyn.”

Lao Tsu

 

Riku ja Tunna aloittavat ns. asiaosion näillä kysymyksillä: Minne mennä, miten pitkään ja miksi?

 

On tosi fiksua suunnitella etukäteen omareitti, mutta se ei saa olla mieluiten sitä minuuttipeliä. Tämä riippuu tietysti reissun tarkoituksesta, mutta nyt puhunkin elämäs-kokemus-lomareissusta. On toki myös muita muuttujia, ja pahin vihollinen mikä meillä on vastassa on AIKA ja RAHA.

 

Rahaahan saa periaatteessa aina hommattua, etenkin Suomessa, mutta se taas vaatii aikaa. Sen jälkeen kun olet hommannut riittävän pääoman reissua varten, niin täytyy raivata kalenterista tilaa ja hommata aikaa. Ajan hommaaminen tarkoittaa monesti sitä että, joudut luopumaan lähestulkoon kaikesta täällä Suomessa, jos et pysyvästi niin ainakin hetkellisesti.

 

Itse en pysty vaikka kuinka haluaisin, lähtemään moneksi kuukaudeksi reissuun. Ainakaan tässä elämänvaiheessa, ehkäpä joskus tulevaisuudessa. Tämä on sidoksissa juurikin aikaan ja rahaan, enkä halua luopua kaikesta mitä minulla tällä hetkellä on (ihmissuhteet, materia, koulu). Silti aion käydä ulkomailla ja toivottavasti mahdollisimman pian.

 

Kirjassa ja tv-sarjassa pojat kertovat minkälaisia reissuja he ovat tehneet ja heillä on aivan huikea tyyli. Etsitään sitä, mikä ei normaalisti turistin silmiin kantaudu.

Tuollaisesta meiningistä tykkäisin, mutta olen nykyisin niin mukavuuden- ja turvallisuudenhaluinen ihminen että, minulle kelpaa myös aivan hyvin ns. lomakohteet joissa on paljon turisteja.

 

Loppupeleissä tarvitsen vierelleni vain hyvää seuraa sekä lämpimän sään, silloin elämäni olisi yhtä unelmaa edes sen yhden lomaviikon ajan!

”Kaikista unelmistamme voi tulla totta, jos meillä on vain rohkeutta tavoitella niitä.”

Walt Disney

Olen käynyt ulkomailla tässä lyhyen elämäni saatossa muutaman kerran. Paikat joissa olen käynyt ovat: Egypti, kaikki Kanariansaaret, Espanja, Thaimaa, Saksa, Tanska, Venäjä, Ruotis, Viro yms. yms.

Yleensä olen ollut lyhyillä reissuilla, viikon tai kaks kestävillä lomamatkoilla, parin päivän road tripillä tai muuta vastaavaa. Suurimman osan reissuista olen tehnyt porukoitteni kanssa. Reissut ovat olleet lähes aina samantyylisiä:

 

A. Auringon otto

B. Nähtävyyksin katsaus

C. Shoppailu

 

Kävin ensimmäistä kertaa kauempana ulkomailla vuonna 2002 Egyptissä. Olisinpa ollut silloin tämä ikäinen… Kun kasvoin hieman vanhemmaksi niin mukaan tuli myös kohta D.

 

D. Yksinään seikkaileminen

 

Joka tarkoittaa siis sitä että, lähdin yksin hortoilemaan epäilyttävän näköisiin paikkoihin ja juttelin paljon ihmiselle englanniksi. Se tunne ja tieto että se on vaarallista kiehtoi ja koskaan ei tiennyt mitä kaikkea uutta nurkan takaa voisi löytyä. Myös se tunne kun olet eksynyt ja pieni paniikki hiipii rinnuksiin, jonka jälkeen saat pidettyä pään kylmänä ja löydät takaisin tuttuun paikkaan, on aivan mahtava fiilis!

Nykyisin omat reissut eivät mene enää ihan tuolla edellä mainitulla kaavalla. Nykyisin se on paljon yksinkertaisempaa:

 

A. Herään aamulla, syön ja menen fiiliksen mukaan!

 

Tuossa on tapa mitä pitää reissussa mielestäni noudattaa. Kunhan ei mene liian veteläksi ja jää vaan joka aamu rannalle loikoilemaan. Tottakai muu seura pitää huomioida ja tehdä myös sitä mitä he haluavat, mutta onneksi yleensä tässä ei ole ollut puutetta yhteisymmärryksestä. Jos kuitenkin yhteisymmärrystä ei löydy, niin ainahan voi joko uhrautua toisen eteen tai molemmat vaan tekee miten itse haluaa.

 

Nyt olen 21-vuotias ja elämäni paras reissu on ollut Espanjan reissu. Ihmeellinen valinta varmaan näin lukijan silmiin, mutta jos hieman avaan tätä niin ymmärrätte varmasti.

 

Egypti oli kahden viikon reissu porukoiden kanssa, silloin olin 11-vuotias ja olimme turisti kohteess
a Sharm el sheikhissä.

Thaimaa oli kahden viikonreissu porukoiden kanssa, olin silloin 18-vuotias, kävimme Bangkokissa 4 päivää ja 10 päivää oltiin HuaHinin rannoilla.

 

Espanjan reissu oli reilun kuukauden reissu. Olin silloin 18-vuotias, seuranani kolme tyttöä ja yksi poika, olimme samalta luokalta. Reissu oli työharjoittelureissu. Olimme Espanjan eteläosissa Malagassa ja asuimme yhden espanjalaisperheen ”kartanossa”, josta meillä oli käytössä koko alakerta, johon kuului, 3x makuuhuonetta, keittiö, vessa+suihku, olohuone ja paljon viinaa.

Mikä teki reissusta parhaan?:

  • Hyvä seura
  • Vapaa-ajan viihde
  • Kulttuuriin oikeasti tutustuminen, työarki + ei turisti kohteessa oleminen
  • Reissun kesto
  • Ei hotelli majoitusta
  • Vastuu itsestään ja muista
  • Vauhtia ja vaarallisia tilanteita oli tarpeeksi
  • Jalkapallo<3
  • Reissu ei kustantanut minulle juuri mitään
  • Sai yhdistettyä huvin ja hyödyn (ulkomaat + koulu)

Jos joku joskus tarjoaa minulle reissua noilla kriteereillä, olisi erittäin tyhmää sanoa EI!

Sillä jo näin pinkkuvuonna kun kuuli MYM:stä, olisi todella tyhmää jättää se väliin, vaikkakin itse en näillä näkymin pysty lähtemään niin pitkäksi aikaa reissuun. Ainahan voi suorittaa vaan osan reissusta 😉

 

Sössötin tässä aika paljon itsestäni ja omista kokemuksista. Toki nämä asiat peilautuivat osittain kirjaan ja kirjojen päätarkoituksena on mielestäni saada lukija pohtimaan ja toivottavasti oppimaan menneestä, nykyhetkestä ja käyttämään näitä asioita sitten tulevaisuudessa hyväski.

Asioita voi miettiä eritavoin, monelta eri kantilta. Itse mietin nyt sitä että, mitä yhtenäisyyksiä matkoilla ja tiimillä/projekteilla on… noh esimerkiksi tämmöistä settiä:

 

Matkan suunnittelu, sen toteutus ja takaisin paluu

vs

Projektin suunnittelu, toteutus, ja lopetus

= Suunnitellaan molempia yleensä todella pitkään. Kuluu paljon turhaa aikaa, eikä päästä tekemään mitään konkreettista asian eteen ennen kuin aika on tullut vastaan.

Toteutus tulee jossain vaiheessa poikkeamaan suunnitellusta. Uskokaa tai älkää niin se menee. Toteutuksen yhteydessä saattaa mennä hermot, koska joku asia ei toimi niin kuin pitäisi, aikataulut kusee tms. Suurimmilta ongelmilta kuitenkin vältytään.

Lopputulos on yleensä positiivinen, hyvin suunniteltu työ kantoi loppupeleissä hedelmää, vaikka välillä vähän turhan paljon paineita olikin. Siltikin teemme analyysit reissusta/projektista ja aloitammekin hetken päästä jo suunnittelemaan uutta!

 

Sitten kun ei suunnitella projektia tai matkaa ollenkaan, vaan tehdään se hetken mielijohteesta. Hommahan menee silloin siten, että meillä on pirun hauskaa! Opimme paljon, miten ei tulisi asioita tehdä, opimme myös muutaman hyvän jutun matkanvarrelta. Mitään ei oteta vakavasti, pidetään kokoajan hauskaa. Lopputulos on rahallisesti heikko, mutta opettavainen ja hauskuutta on ollut mukanan lähestulkoon kokoajan. Lopuksi heitetään asiasta nopeet analyysit ja todetaan yhdessä että: Never again! Todellisuudessa kuitenkin kaikki tietää että, samantyyppinen tempaus suoritetaan kuitenkin ennemmin tai myöhemmin! 😉

 

Menkää ihmiset reissulle, lähtekää ulkomaille! Jos teette sen isommassa porukassa niin se mieluiten hetkenmielijohteesta, ette tule katumaan! Koska aikaa ja rahaa ei tällä hetkellä liiaksi ole, niin reissuhaaveet rajoittuvat siihen yhden viikon reissuun, mutta sen lupaan toteuttaa mahdollisimman pian!

Ruskettukaa ja olkaa ihmisiksi!

Maailma on käsissänne… 

Timo Perttunen

tipi@mittava.fi

+358 40 746 4938

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!