Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuninkaat

Kirjoitettu 19.11.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Halsas
Kirjapisteet: 3
Kirja: Litmanen 10, Andrea Pirlo: I think therefore I play
Kirjan kirjoittaja: Jari Litmanen, Andrea Pirlo with Alessandro Alciato
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.04. Johtaminen, 9.05. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Maailman suosituin urheilulaji. Laji jota seuraa tai harrastaa arvioiden mukaan jopa 3,5 miljardia ihmistä, puhumattakaan niistä kaikista linnuista. Se, että erottuu tuosta massasta vaatii melkoista harjoittelua, lahjakkuutta, sekä paljon yhteen sattumia. Muutama henkilö näistä 3,5 miljardista on itselleni, muita suuremmassa roolissa.

Litti

Jari Litmanen, on varmasti yksi aliarvostetuimmista urheilijoista Suomessa, ikinä. Urheilija, jonka suuruutta ei ole ikinä ja tuskin tullaan ikinä ymmärtämään Suomessa. Henkilökohtaisesti Litmanen symboloi minulle, jotakin minkä kovalla työnteolla voi saavuttaa. 10 tuhannen tunnin säännöllä ei tämän asian kanssa kyllä muuta tekemistä ole, kuin että tuon tunti määrän Litmanen ohitti varmaan ennen murrosikää.

Minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään muistikuvia Litmasen huippuajoista, jonka takia hänen suuruuttaan onkin vaikea välillä käsittää. Pari kymmentä vuotta sitten Litmanen johdatti silloisen seuransa Ajaxin Mestarien Liigan voittoon, ollen samalla Mestarien Liigan maalikuningas. Jos katsoo Mestarien Liigan maalikuninkaiden listaa, niin millaisiahan muita nimiä sieltä löytyy: Ronaldo, Messi, Kaka, Van Nistelrooy… No eipä noita nimiä tarvitse sen enempää avata, jos on jalkapalloa ikinä yhtään seurannut.

Andrea Pirlo – Ajattelija

Litmanen on minulle kaikkien aikojen Suomalaisurheilija, mutta Pirlo on kuitenkin jotain paljon enemmän. Pirlo ja Litmanen ovat täysin erilaisia pelaajia, mutta itselle heitä yhdistää hitaus, tai ehkä enemminkin pitäisi puhua nopeuden puuttumisesta. Litmasen uraa voi pitää Suomen mittareilla täysin käsittämättömänä, mutta verrattuna Pirlon uraan se ei ole mitään. Kiehtovinta Pirlon kohdalla ei ole kuitenkaan hänen saavuttamansa menestys.

Pirlo kertoo kirjassaan, että ei ole tavannut ketää joka pelaisi tai ajattelisi kuin hän. Hän näkee kentän täysin eri tavalla, hän ei näe kanssa pelaajia, hän näkee tilaa. Hän katsoo peliä täysin eri näkökulmasta, verrattuna omaan kokemukseeni. Itse pelasin samalla paikalla, kuin Pirlo pelaa ja etsin vapaita pelaajia, en ikinä edes ajatellut etsiväni tilaa. Tämä voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta itselleni tämä oli suuri oivallus, ja tässä kohtaa on helppo sanoa, että tällainen tilan havainnointi on paljon kokonaisvaltaisempaa, verrattuna omaan tapaani havainnoida kenttää. Asia ei toki ole ihan niin yksinkertainen käytännössä kuin teoriassa, mutta jo ajatuksen tasolla todella kiehtova. Tuntuu jopa aika naurettavalta ajatella näin teorian tasolla, että havainnoi pelaajia, eikä tyhjää tilaa.

Tämä erilainen tapa katsoa asioita sai minut ajattelemaan. Mitähän kaikkia asioita katson jostakin tietystä näkökulmasta ja luulen sen olevan ainoa näkökulma asiaan. Pystyisinkö katsoa yritystoimintaa täysin erilaisesta näkökulmasta tai havainnoimaan asiakkaiden toimintaa täysin eri perspektiivistä? Tai kenties kiinnittää huomiota täysin erilaisiin asioihin dialogissa, ei niinkään keskittyä siihen mitä tuon esiin ja kuka huomioi mielipiteeni, vaan isompaan kokonaisuuteen. Ehkä minun tulisikin siirtää ajatukseni asioiden esille tuomisesta kuunteluun. No tiedänpähän taas paremmin, etten tiedä mitään.

Heikkouksista vahvuuksiin

Olen katsoessani Litmasen peliä aina ajatellut, että voiko tuolla nopeudella pelata maailman huipulla. Ja kirjaa lukiessa kävi ilmi, että en ole ainoa ihmettelijä. Koko nuoruus sitä on Jarille toitotettu, että ei noin hidas pelaaja pärjää huipulla. Litmanen on varmasti yksi lahjakkaimmista urheilijoista, joita Suomesta on ikinä tullut. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan tosin, häntä voisi kutsua jopa lahjattomaksi. Voi olla, että hitaus on ollut lopulta Jarilla yksi niistä tekijöistä, joka teki hänestä lopulta loistavan. Jalkapallossa on kuitenkin oikeastaan kyse pallosta ja sen liikuttamisesta, nopeasti. Oleellista tässä on se, että Jari ei yrittänyt pelata kuten häntä nopeammat pelaajat, vaan hän pelasi omien ominaisuuksiensa ehdoilla ja kehittyi loistavaksi muilla osa-alueilla.

Tästä päästäänkin vahvuuksien kehittämiseen. Kaikista tärkeintä jokaiselle yksilölle, olisi löytää ne vahvuudet joita lähteä kehittämään. Henkilö, jolla minkäänlaisia musikaalisia lahjoja ei tule huippu pianistiksi, vaikka harjoittelisi 200000 tuntia. Lainaten Malcom Gladwellia, jonka 10000 tunnin sääntöön usein todella harhaanjohtavasti viitataan: ”There is a lot of confusion about the 10,000 rule that I talk about in Outliers. It doesn’t apply to sports. And practice isn’t a SUFFICIENT condition for success. I could play chess for 100 years and I’ll never be a grandmaster. The point is simply that natural ability requires a huge investment of time in order to be made manifest. Unfortunately, sometimes complex ideas get oversimplified in translation.

Tiede osoittaa selkeästi, että meidän ei kannata hakata päätä seinään ja yrittää tulla loistaviksi jossain, mihin meillä ei ole lahjoja ollenkaan. Ei myöskään ole järin tehokasta kokeilla, että onko minulla lahjoja tähän tai tuohon harjoittelemalla sitä kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia tunteja. Jokin tehokkaampi tapa on varmasti olemassa. Henkilökohtaisesti uskon voimakkaasti erikoistumiseen ja sen tuomiin etuihin, pystymme yhteisönä tuottamaan paljon enemmän jos meillä on 100 eri aiheiden eksperttiä, kuin jos meillä on 100 tasapaksua osaajaa.

Erikoistuminen on se asia, jonka haluaisin tämän lukukokemuksen perusteella tuoda osaksi arkeani. Koodailu on pitkään ollut itsellä asia, joka olisi älyttömän hyödyllinen ja vähän jopa kiinnostavakin, mutta ei kuitenkaan mikään elämän tehtäväni. Nyt kuitenkin trainerlinkin tilanteen ollessa mikä on, harkitsen jopa ihan vakavasti, että ohjelmoinnin opettelu tulisi osaksi arkea.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!