Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuolemansyntinen

Kirjoitettu 13.05.16
Esseen kirjoittaja: Jarna Lehtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mad succes -seikkailijan self-help
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Milonoff ja Riku Rantala
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olin parisen viikkoa kuuntelemassa DreamUp –tapahtumassa Madventuresin poikien tarinoita. Heillä on upea tapa ja kyky kertoa tarinoita kiinnostavalla, mukaansatempaavalla tyylillä ja siksipä otinkin lukuun Mad succes –seikkailijan self-help kirjan, joka käsittelee seitsemää kuoleman syntiä. Jälleen kerran itselleni heräsi ajatuksia ja kirja todella laittoi pohtimaan omaa käyttäytymistä ja asenteita. Vaikka kirja olikin kirjoitettu seikkailijan näkökulmasta, kaikkia asioita pystyi kyllä rinnastamaan ja vertaamaan sekä omaan henkilökohtaiseen että yrittäjän elämäänkin.

 

Ylpeys ja ego ovat tiukasti yhteydessä itsetuntoon, siihen kuinka ajattelet itsestäsi. Ihmiset, ketkä rakastavat itseään enemmän kuin muita, tuppaavat ylpeilemään ja romuttamaan toisten itsetuntoa. On myös heitä, jotka eivät osaa olla ylpeitä itsestään ja saavutuksistaan, ja näin itsetuntokin on heikompi. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään, ja usein näänkin itseni negatiivisessa valossa, vaikka monesti olisi aihetta olla myös ylpeä itsestään. Kirjassa sanottiinkin, että itsetunto on arvo, jonka jokainen antaa itselleen. Itselleen on osattava olla armollinen, löydettävä kultainen keskitie, epäylpeyden ja liiallisen egoilun välillä. Kirjassa oli hyvä ohje itsetunnon rakentamiseen, josta todellakin otan koppia!

 

”Kun ihminen hyväksyy itsensä, pystyy hyväksymään myös toiset ihmiset.”

 

Kateus on kuoleman synneistä toiseksi raskain ja julmin. Kirjassa väitettiin, että suomalaiset ovat kateellista kansaa ja kadehtivat menestyneitä. Osittain pystyn tuon allekirjottamaankin, kukapa meistä ei joskus olisi ollut kateellinen ihan vaikka arkisistakin asioista. Kateudesta pystyy kuitenkin pääsemään eroon, kun muistaa olla tyytyväinen siihen, mitä sinulla on. On myös syytä muistaa, että olemme kaikki keskeneräisiä. Kaikista tärkeintä mielestäni on kuitenkin se, ettei jää rypemään kateuden tunteeseen, sillä kateutta voi käyttää myös positiivisena buusterina. Sen sijaan että kadehdit itseäsi ”parempia”, ota heistä mallia ja pyri yhtä hyviin suorituksiin. Yksi hyvä tapa voisi olla esimerkiksi alkaa ikään kuin fanittaa menestyneempiä ja näin löytää itselle motivointikeinoja. Tätä keinoa aion itse alkaa käyttämään, sillä kateuden peikko tuppaa ottamaan vallan kun vaikkapa joku tiimikaveri onnistuu jossakin, mitä olisin itsekin halunnut. Opettele tunnistamaan sekä tunnustamaan kateus ja käännä se itsellesi voimavaraksi!

 

Katkeruus on usein vihan ja suuttumuksen seurausta. Ja vihan takana vaanii usein pelko. Kun ihmisen pelkotilat tulevat esiin, nousee pintaan myös viha. Jokaisessa meissä kasvaa vihan siemeniä mutta niitä tunteita on vain opittava tunnistamaan ja hallitsemaan. Tärkeä taito on myös osata käsitellä vihaista ihmistä. Olen hyvin temperamenttinen ihminen ja ensimmäisenä vuonna Tiimiakatemialla vastoinkäymiset ja hankalat tilanteet saattoivat mennä kovastikin tunteisiin. Kaikista pahinta, mitä voi vihaisena kokea on se, kun joku toinen alkaa lisätä vettä myllyyn, jolloin kiukku kasvaa entisestään. Kirjassa neuvottiinkin kuuntelemaan suuttunutta henkilöä ja antaa hänen rauhoittua, ja sen jälkeen käsitellä tilanne kuntoon. Alttiudet herkälle vihastumiselle voidaan oppia jo lapsena vanhemmilta ja jopa periä. Jokainen toki saa suuttua mutta ketään ei saa loukata. Opettele päästämään vihan tunteesta irti ja myös antamaan anteeksi, jottet katkeroidu.

 

”Vihasta kiinni pitäminen on kuin tarttuisi kuumaan hiileen heittääkseen sillä jotakuta. Siinä palaa itse.” -Buddha

 

Synteihin lukeutuu myös ahneus ja kohtuuttomuus, jotka mielestäni kulkevat käsikkäin. Monesti ahnehdimme rahaa ja mainetta, kuvittelemme niiden tekevän meidät onnelliseksi. Kirjassakin neuvotaan ahnehtimaan elämyksiä ja aineettomia asioita, joilla pystyy kasvattamaan henkistä pääomaa. Tällaisia ovat esimerkiksi matkustaminen, jota kannatan itsekin enemmin kuin vaikkapa uusia vaatteita tai desing –huonekaluja. Kaiken höykkyytyksen keskellä unohdamme helposti myös kohtuuden ja teemme ylilyöntejä. Kohtuuttomuuden syövereissä elävät hukkuvat omaan kuplaansa ja unohtavat elää, samalla kun tavoittelee kaikkea ja kaikkein parasta. Pahinta mitä voit tehdä, on unohtaa toiset, lähelläsi olevat ihmiset. Ahneuden ja kohtuuttomuuden taustalla voi olla himo saada jotakin. Opettele hyödyntämään himon tunteita positiivisiin asioihin ja käyttää sitä motivointikeinona.

 

Loppuun vielä kovimmat tärpit:

  • Ole itsellesi armollinen. Ole itsestäsi ylpeä ja juhli onnistumisia mutta huomioi myös epäonnistumiset. Opettele iloitsemaan myös toisten saavutuksista.
  • Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla on ja mitä sinä olet. Opettele käyttämään kateutta buusterina.
  • Opettele hallitsemaan vihan tunnetta ja kun suutut, älä loukkaa muita. Pyydä ja anna anteeksi.
  • Ahnehdi elämyksiä ja henkistä pääomaa. Keskity siihen, mitä olet tekemässä ja muista kohtuus.
  • Nosta katse omasta navastasi, huomioi toiset ihmiset!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!