Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuumat ryhmät

Kirjoitettu 27.05.13
Esseen kirjoittaja: Niko Niemelä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kuumat ryhmät tuloksen tekijänä
Kirjan kirjoittaja: Jean Lipman-Blumen & Harold J. Leavitt
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aloin lukea kirjaa hakeakseni hieman näkemystä siitä miten tulokseen pääsevät ryhmät ovat toimineet ja mitä niiden toiminta oikeastaan edes on. Kirjassa on todella paljon tarinoita ja esimerkkejä kuumien ryhmien saavutuksista. Kuvaukset saavutetuista asioista ovat tarkkoja ja pelkästään niistä pystyy imemään paljon. Mielenkiintoista oli löytää yhtymäkohtia kuumien ryhmien määritellyistä toimintatavoista Tiimiakatemiaan. Tuntui itsestäni ainakin hetkittäin siltä että olin tullut huipputiimien ja kaverijohtajuuden alkujuurille. Kyselin jälleen kirjalta kysymyksiä; Mikä on kuuman ryhmän määritelmä? Miten johtajuus näkyy kuumassa ryhmässä? Näihin pureudun seuraavaksi.

Kuuman ryhmän määritelmä on mielenkiintoinen. Ennen kaikkea se on mielentila. Mielentila, jonka kaikki ryhmän jäsenet omaksuvat. Kuuma ryhmä muodostuu ikään kuin salakavalasti itsestään, ilman päätöskokouksia tai muuta vastaavaa. Kuuma ryhmä on motivoitunut joukko ihmisiä, joilla on yhteinen päämäärä ja sitä kohti tehdään töitä pyyteettömästi. Ollaan sitoutuneita. Kuumat ryhmät tekevät aloitteita sisältä päin ja ohjautuvat itse. Kun kuuma ryhmä työskentelee aloitetun työn parissa, kaikki muu saa väistyä.

Kirjassa yllä kuvatulla tavalla toimivaa ryhmää nimitetään siis kuumaksi. Nimityksellä mielestäni ei ole merkitystä siinä vaiheessa, jos ja kun jokin ryhmä päättää tehdä asioita kuuman ryhmän tavoin. Voin nähdä sieluni silmin tilanteen kun kuuma ryhmä niittää heinää: x määrää ihmisiä heiluu viikatteen kanssa siten että ilmassa leijuvista katkenneista heinistä peittyy vähintään koko lähitienoo. Näin varmasti on heinäpellolla mutta myös muualla. Kuumaa ryhmää ei pysty helposti pysäyttämään sen sitoutuneisuuden, päämäärän ja motivaation takia. Nuo kolme asiaa ovat kuitenkin niitä kantavia voimia että vaikka taidot eivät riitä, niin silti porukka porskuttaa. Aloinpa miettimään että olenko aiemmin mielestäni kuulunut kuumaan ryhmään? Mielestäni olen, Junior Team Coachissa. Koska tämä on itselleni lähihistoriassa tapahtunutta, aloin miettiä, että haluan kokea tunteen mahdollisimman nopeasti uudestaan. Tähän minulla on mahdollisuudet Idis-kisan kohdalla.

Idis-kisan projektiryhmämme on hyvä alku kuumalle ryhmälle. Meillä on yhteinen päämäärä, halu, hyvä yhteishenki ja luottamus toisiimme. Kun projekti alkoi, laitoimme niin sanotusti hihat heilumaan saman tien, kohti yhteistä päämäärää. Mielentila muuttui heti; haluamme onnistua ja näyttää muille. Se, miten itse voin vielä ruokkia kuuman ryhmän toimintaa pureskelen hetken kuluttua.

Miten johtajuus näkyy kuumassa ryhmässä? Kirjan mukaan kuumille ryhmille on luokiteltavissa muutamia johtajatyyppejä: Orkesterinjohtaja, tukija-johtaja ja tulenkantaja. En sen tarkemmin pureudu kuin yhteen, itseeni. Havaitsin monta yhtenevää ominaisuutta itsessäni kun luin orkesterinjohtajan määritelmän. ”He ovat usein, joskaan ei aina, varsin ulospäin suuntautuneita ja karismaattisia persoonallisuuksia, joiden on helppo vaikuttaa muihin ja inspiroida muita.” Ainakin itse yritän olla. Koen myös että etsin ja peluutan vahvuuksilla omia projektiryhmäläisiä sekä annan tilaa. On selvää että kaikki eivät osaa kaikkea, ei edes johtaja. ”Orkesterinjohtajien ei tarvitse olla käynnistämiensä ryhmien ainoa johtaja. – Tällaisessa kuumassa ryhmässä jäsen voi olla huomisen johtaja, jos jokin osatehtävä vaatii tietynlaista taitovalikoimaa ja johtajan täydentymistä toisella.” Koen että kun projektiryhmän jäsenet tiedostavat toistensa vahvuudet, niitä osataan käyttää oikein ja oikeissa tilanteissa, tulee ryhmästä vieläkin sitoutuneempi ja motivoituneempi. Se on myös tie onnistumiseen.

Kohdasta johtajuus sain selkeästi näkemystä itselleni siitä, miten kuumia ryhmiä ensinnäkin muodostuu ja miten niitä mahdollisesti johdetaan. Johtaminen on aina taitopeliä ja yksikään johtamistilanne ei ole samanlainen. TOP 3 käytäntöön johtamisen osalta:

  1. Tunne ja hyödynnä vahvuudet, anna tilaa käyttää
  2. Johtajalla täytyy olla monta vaihtoehtoa tuloksen saavuttamiseen
  3. Johtaja kuumassa ryhmässä on ristiriitainen: Samalla hyvä tiimiläinen mutta silti iso ego.

 

Niko Niemelä

Idealeka

niko.niemela@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!