Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuumat ryhmät tuloksen tekijänä

Kirjoitettu 02.10.13
Esseen kirjoittaja: Janina Lindroos
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kuumat ryhmät tuloksen tekijänä
Kirjan kirjoittaja: Jean Lipman-Blumen & Harold J. Leavitt
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Haluanko olla kuumassa ryhmässä vai en? Tässä neljä kohtaa molempien vastauksien puolesta.

 1. Taipumus luoda vihollisia itselleenKuumat ryhmät luovat joko todellisia tai kuvitteellisia vihollisia itselleen. Niissä vallitsee usein hyvin kärjistetty me vastaan muut – ajatusmaailma. Yleensä kuumat ryhmät sulkeutuvat omaan pieneen ympyräänsä niin tiukasti, että muiden mielipiteitä ei arvosteta eikä ne kiinnosta kuuman ryhmän jäseniä. Tehdään kuten itse halutaan.

  Minä en halua olla tällaisessa mukana. Yleensä asetelma on emo-organisaatio vastaan kuuma ryhmä. Tarkottaisiko se meidän tiimissä tiimi vastaan kuuma ryhmä? Usein emo-organisaatiolta jopa pimitetään tietoja ja tehtävää tehdään salassa. Sellainen ei sovi mielestäni tiimitoimintaan, ihan sama miten hyviä tuloksia tällä syntyisi. Avoimuuden täytyy olla yksi tiimin avain asioista. Meillä tarkoituksena on oppia toistemme tekemisistä, miten se onnistuisi jos oppeja projekteista, asiakaskäynneistä ja työskentelystä ei jaettaisi. Tarkoituksena on myös pysyä perillä toistemme tekemisistä, meillä keskiössä on kaverijohtaminen.

  Klikkejä tulee aina minkä tahansa porukan kesken. Onko niitä silti tarpeen kylvää? Mielestäni kuuma ryhmä on vain jonkun porukan klikki, pahimmassa mahdollisessa merkityksessä.

 2. Aikaa ei jää perheelle eikä ystävilleMielestäni minkään tehtävän suorittaminen ei ole niin tärkeää, että aika pitäisi ottaa pois perheeltä tai ystäviltä. Kuumille ryhmille tyypillistä on, että tehtävän ajan kontaktit ulkomaailmaan häviää ja tehtävän tekeminen täyttää koko mielen. Kuumat ryhmät kyllä ovat elossa vain hetken, mutta silti perhe ja ystävät merkitsevät minulle niin paljon että haluan joka päivä olla tekemisissä heidän kanssaan.
 3. Ystävällisyys ja tunteet laitetaan syrjään tehtävän suorittamisen ajaksiKuumissa ryhmissä ei ole aikaa kaverisuhteiden luomiselle ja hengen nostatukselle. Niissä tehdään työtä ja kinastellaan ja arvostellaan kovasanaisestikin. Kaikki tämä on ok, koska tehtävä täytyy suorittaa ja sen on prioriteetti numero yksi.

  Tottakai aina välillä syntyy kinoja ja väittelyitä tiimin sisällä. Silti ihmisiä täytyy kohdella ihmisenä, mielestään mikään tilanne ei oikeuta puhumaan toiselle epäkunnioittavasti tai lyttäämään toisen ideoita suoralta kädeltä alas. Pidän itse paljon enemmän sellaisesta työskentelystä, missä jokainen idea otetaan huomioon ja sitä pohditaan. Kuumissä ryhmissä ei ole aikaa tällaiseen, koska tehtävän suorittamista varjostaa usein voimakas aikapaine.

  Ystävällisyys, toisen huomioon ottaminen ja kunnioitus eivät ole heikkouden merkkejä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että sillä tavalla syntyy paljon ennemmin tuloksia kuin yltiömäisellä suorituskeskeisyydellä.

 1. Koko ajan kiireAikapaineet kannustavat ihmisiä tehokkuuteen ja hyvän paineen alla toimiminen on kannustavaa. Mutta kun koko tehtävä täytyy suorittaa kiireessä, minulle tulee huono stressi. Olen joskus palanut aivan täysin loppuun, jonka takia minun täytyy organisoida aikaani koko ajan ja hyvin. En siis väitä että minulla olisi huono paineensietokyky, mutta minulle on tärkeää saada oikea balanssi työn ja vapaa-ajan välille. Joskus on kyllä tehtävä paljon töitä pienessä ajassa, mutta välttelen sitä mahdollisimman hyvin, enkä jätä asioita viimetinkaan ja muutenkin järjestän kalenteriani huolellisesti että vältyn loppuunpalamiselta.

Sain palautetta, että minulla on liian kärkkäät mielipiteet. Siispä harjoittelen sitä tässä esseessä toteamalla, että on kuumien ryhmien toimintatavoissa jotain hyvääkin. Tässä muutama esimerkki niistä:

 1. Kuumat ryhmät ovat hyvin motivoituneitaMotivaatio on aina hyvä juttu, se ajaa ihmistä tavotteita kohti. Kuuman ryhmän jäsenet ovat yltiömotivoituneita suorittamaan tehtävänsä hyvin ja ajallaan. Kun asiakkaalle tehdään projektia, on itsestäänselvyys että projekti toteutetaan yhdessä sovitussa aikataulussa ja parhaan osaamisen mukaisesti.
  Tiimiakatemialla tarvitaan myös motivaatiota kehittää sekä itseään että tiimiään. Motivaatio ajaa tiimiyrittäjät oppimaan ja opettamaan toisiaan, mikä ajaa meidät tekemään projekteja, mistä saamme rahaa.
 2. Ryhmätyö lisääntyyKun toimitaan tiimissä, ryhmätyön antama energia ja siitä seuraava huumaava innostumisen tunne on tärkeää tiimin yhteishengen kannalta. Kun ponnistellaan yhdessä tavoitetta kohti, ryhmä nivoutuu yhteen ja kaikki saavat toisistaan voimaa. Jossain vaiheessa kun tiiminä ponnistelimme Hollannin reissua varten, tuli tällainen tunne. Aina kun laskimme paljon rahaa olemme tienanneet, olin ylpeä koko tiimistä. On hieno tunne kun näkee yksilöiden toimivan kaikkien parhaaksi. Tämän haluan myös fiilikseksi sitten kun tavoittelemme MYMmiä. Itse asiassa teemme sitä jo nyt, reittisuunnitelmia laaditaan. Kiitos, Antti!
 3. Erilaiset ihmiset saavat tilaisuuden kuumissa ryhmissäTiimi niin kuin kuuma ryhmäkin pysyy elinvoimaisena, kun ryhmästä nousee esiin yksilöitä jotka ”poikkeavat massasta”. Kirjassa näitä yksilöitä kutsutaan villisorsiksi. Tällaiset villisorsat pitävät porukan vireänä, tuovat uutta näkökulmaa ja haastaa tiimiä. Kun tällaiset yksilöt haastavat tiimiä, tiimikin pääsee haastamaan yksilöitä. Niinkuin tiimiliiderimme Teo sanoi, ihmiset ovat tiimin voimavara. Jos kaikki alistuisivat hiljaiseen tyytyväisyyteen joka tilanteessa, tuloksia ei syntyisi. Tarvitsemme myös harjoitusta erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta ja haastajat ovat tiimille aina hyväksi, vaikka niitä ei heti ymmärrettäisi.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!