Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuva on enemmän kuin tuhat sanaa

Kirjoitettu 31.01.18
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 1
Kirja: TEDxTalk Memory techniques – your secret weapon in the information age
Kirjan kirjoittaja: Simon Reinhards
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jos sinun on vaikea muistaa jotakin, yritä luoda tarina asian ympärille. Muistamisen Euroopan mestaruuden voittanut saksalainen Simon Reinhards kertoo tekniikasta, jossa hän luo tarinan muistaakseen paremmin, mistä puhuu.  

 

Hän kertoo seuraavalaisen esimerkin: ”Lähdet asunnostasi ulos, ja ulos matkustaessasi joudut kävelemään alas rappusia. Päästessäsi ulos asunnosta, näet auton edessäsi. Tämän jälkeen alat kävelemään katua pitkin tiiliseinän vieressä. Sinun määränpääsi on kaupungintalo.”

 

Mikä tämän tarinan tarkoitus sitten on? Se on se, että jokainen objekti, joka mainitaan tarinassa, on jokin syvempi merkitys, kuin pelkästään itse esine. Näiden esineiden kautta hän loi seuraavalaisen tarinan: ”Sademetsät ovat pienentyneet merkittävästi viime vuosina teollistumisen myötä, esimerkiksi moottoriteiden rakentamisen vuoksi. Sademetsien pienentyminen tulee estää tulevaisuudessa, ja tämä tulee tehdä kaikkien valtion virastojen yhteistyönä.”

 

Seuraavassa vielä kertaus, mitä mikäkin objekti kuvastaa:

  1. Asunnon ovi: Ovi on puuovi, ja puu kuvastaa sademetsiä.
  2. Alaspäin menevät rappuset: Alaspäin meneminen kuvastaa, miten sademetsät pienentyvät siitä, mitä ne ovat olleet alun perin.
  3. Auto: Autolla ajetaan moottoriteitä, jonka avulla muistaa, että sademetsien pienentyminen muun muassa johtuu moottoriteiden rakentamisesta.
  4. Tiiliseinä: Korkea tiiliseinä estää menemästä seinän toiselle puolelle, eli seinä kuvastaa sademetsien pienentymisen estämistä.
  5. Kaupungintalo: Kaupungintalolla työskentelee viranomaisia, jotka päättävät asioista, eli kaupungintalo kuvastaa valtion viranomaisia.

 

Syy, minkä takia tämä hyödyttää muistamiseen on se, että kun ihminen saa visuaalisen kosketuksen johonkin asiaan, on hänen helpompi muistaa se, mitä täytyy muistaa. Tämän vuoksi esimerkiksi kuva voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa. Kun ihminen kuvittelee itsensä kuvaan, hän näkee asiat useammalla perspektiivillä. Hän kokee olevansa yksi osa kuvaa. Sama juttu asioiden tarinallistamisessa, sillä kuvittelemalla itsensä tarinaan, tuntuu tämä läheisemmältä.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!