Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

KYLLÄ palautekeskustelulle, mutta miks?

Kirjoitettu 03.12.15
Esseen kirjoittaja: Noora Suokas
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tiimin vetäminen
Kirjan kirjoittaja: Wolfgang Krüger
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin kirjan Tiimin vetäminen. Se herätti paljon ajatuksia tulevasta palautekeskustelusta. Kirjassa oli loistava pohja, jota hieman muokkaamalla tein siitä sopivan pohjan meidän tiimin yksilön arvioimiseen. Työskentely tiimiyrityksessä ei kuitenkaan usein mene niin kuin itse oli suunnitellut. Niin kun ei tälläkään kertaa. Jasna kysyi maanantain (30.11.) treeneissä, koska pidetään palautekeskustelu, johon tiimi oli vastannut, ettei se ole tarpeellinen, joten ei pidetä ollenkaan. Itse olin tuolloin poissa, joten en pysty suoraan sanomaan miten keskustelu on mennyt, mutta voin kyllä arvata, mitkä tekijät olivat syynä siihen, ettei palautekeskusteluja tarvita.

  1. Uskon, että monille on jäänyt kehityskeskusteluista sellainen olo, että tämä on ollut ajanhukkaa, eikä tätä haluta enää toistaa palautekeskustelun kanssa.
  2. Varmasti suuri vaikutus oli myös sillä, että palautekeskustelun ajankohta oli piinapäivien jälkeen, jolloin moni mieltää olevansa jo ”joululomalla”, eikä siksi halua tehdä yhtä päivää töitä.
  3. Veikkaan, että näin uutena tiiminä moni myös jännittää/pelkää palautekeskusteluja, sillä ei oikein tiedä millaista palautetta uusilta tiimikavereilta saa.

MINUN MIELESTÄNI palautekeskustelu tulisi meille tiiminä tarpeeseen. Meillä ei ole puhuttu vielä kovin avoimesti tiimissä niin kun on jo selvästi tullut keskusteluissa esille. Tässä olisikin hyvä paikka harjoitella avointa keskustelua, jossa muut pystyvät viheltämään pelin poikki jos joku sanoo toiselle ilkeästi. Toinen hyvä syy siihen miksi palautekeskustelu on OMASTA MIELESTÄNI tärkeä, on, että meillä ei ole tiiminä selkeitä tavoitteita, joten meillä ei myöskään ole selkeitä odotuksia yksilöä kohtaan. Siksi olisikin mielestäni kiva tietää miten olen tiimin mielestä pärjännyt tämän syksyn, ja missä asioissa voisin parantaa. Olenko ollut tarpeeksi läsnä? Entä olenko tuonut tiimille riittävästi uutta tietoa? Olenko ollut tarpeeksi avoin? Ihan vaan tällaisia yksinkertaisia kysymyksiä joihin ainakin ITSE olisin kokenut tarvitsevani vastauksia.

Tein siis jo aiemmin Tiimin vetäminen kirjan pohjalta alla olevan taulukon palautekeskusteluja varten. Olimme myös ehtineet pohtia jo vähän sitä miten kyselyn pohjalta saadaan aikaan rakentavaa keskustelua, erityisesti avointa sellaista. Kyselyssä on tärkeää huomata, että halusin tuoda esille sitä, että se mitä itse ajattelet, voi olla eri kun mitä tiimi kokee. Tähän mennessä palautekeskustelussa on vain annettu palautetta, mutta sen vertaaminen siihen, mitä itse on ajatellut, on puuttunut.

Kysely on tehty osittain kirjasta suoraan poimien ja osittain itse kohtia keksien, siksi siitä saattaa varmasti puuttua jotain oleellista, tai siinä saattaa olla turhaa. Joitain kohtia voisi olla myös syytä avata hieman sillä ne saattavat kuulostaa samalle, vaikka olen tarkoittanut eri asioita.

Vaatimukset Muiden arvio Itsearviointi
++ + 0 – – ++ + 0 – –
Kommunikoi avoimesti
Antaa tietoa
Antaa palautetta
Vastaanottaa ideoita
On läsnä treeneissä
On tehnyt riittävästi projekteja
Tuo tietoa tiimin käyttöön
Näkee vaivaa tiimin eteen
Kunnioittaa tiimin sääntöjä
Suostuu kompromisseihin
Sanoo mitä ajattelee
Kuuntelee muita
Asettuu muiden asemaan
Auttaa muita
On joustava
Osallistuu tiimin yhteisiin juttuihin

 

Pohdin myös sitä, että meidän olisi hyvä yksilöiden lisäksi arvioida myös tiimimme kehitystä ja tämän hetkistä tilaa. Kirjassa oli hyvä pohja myös tähän jota muuntelin vastaamaan meidän tarkoitustamme ja kysymyksiä joihin ainakin ITSE haluan vastauksia.

Myönnän ottaneeni pariinkin eri otteeseen puheeksi sen, ettei meillä ole johtajaa eikä tavoitetta ja, että se häiritsee MINUA. Siksi minusta olisikin erityisen kiinnostavaa, että jokainen tiimiläinen täyttäisi tämän alla olevan kyselyn. Olen korostanut esseessä tarkoituksellisesti sitä, että mielipiteet ovat OMIANI, sillä ne eivät ole tiimissä vallitsevia mielipiteitä.

EN kuitenkaan ole myöskään varma siitä, onko oikeasti tiimin vallitseva mielipide ”ei johtamista, ei tavoitteita, ei mitään”, sillä joka kerran tätä keskustelua käydessämme äänekkäimmän puhuu ja muut on hiljaa. Olen ainakin itse saanut kokea tämän muutamaan otteeseen, mutta MINUA ei haittaa olla asiasta eri mieltä. Jos kuitenkin olisin luonteeltani sellainen, etten halua joutua ristituleen niin en varmasti olisi avannut suutani aiheesta kertaakaan. Osaa saattaa ahdistaa asian esiin ottaminen siitäkin syystä, että tiimissämme on usein vastaanottona ”no tee sit itse jos häiritsee”.

Olen valmis jättämään johtamisesta ja tavoitteista puhumisen kokonaan, mikäli olen varma siitä, että se todella on tiimin yleinen mielipide. Siksi tein tämän lomakkeen, jotta saan vastauksen näihin kysymyksiin, eikä minun tarvitse enää pohtia onko se tiimin mielipide vai ei. Alla oleva lomake on samoin rakennettu kuin yksilön lomake.  Osittain kirjasta poimien ja osittain itse kohtia lisäille. Siinä saattaa olla myös joitain epäselviä kohtia, sekä olla jotain liikaa tai liianvähän.

Väite Totta Tarua
Tiimin tavoite on epäselvä
Tiimillä tulisi olla tavoite
Meitä ei edusteta kunnolla ulospäin akatemialla
Meidän pitäisi näkyä akatemialla enemmän
Sopimuksista ei pidetä kiinni
Keskustelut eivät johda mihinkään
Tiimissämme on kaksi ryhmää tytöt ja pojat
Emme onnistu ohjaamaan itseämme
Olemme käyttäneet tarpeeksi aikaa tiimiytymiseen
Juomareissut tiimiyttävät meitä
Jokainen tekee mitä itse haluaa
Jokaisen kuuluu tehdä mitä itse haluaa
Emme selvitä tiimin sisäisiä suhteita
Jotkut eivät täytä tehtäviään
Ongelmanratkaisu taidot ovat vähäisiä
Tiimissä ei olla avoimia, eikä anneta palautetta
Vedämme tiiminä useimmin lyhimmän korren
Jotkut suuntaavat enemmän tiimin ulkopuolelle
Useimmat pitävät ajatukset omana tietonaan
Emme ole kovin tehokkaita tiiminä
Luovat ideat tukahdutetaan helposti
Joiltakin puuttuu tiimityötaitoja
Tuloksia ei valvota
Kirjapisteitten saamista ei kuulu tarkastella yhdessä
Tiimissä klikkiydytään ja juonitaan
Tiimin päämäärä on epäselvä
Emme luota tiimiimme
Suunnitelmat eivät ole sitovia
Konflikteja ei ratkota
Haluaisin että lähdemme yhdessä reissuun keväällä
Haluaisin että teemme tiiminä projektin yhdessä
Tiedämme hyvin vähän toisistamme

 

Palautekeskustelu päivä/ilta, jonka minä ja Jasna olisimme vetäneet, ei olisi rakentunut pelkästään palautteen antamiselle, sillä silloin kaikki olisivat väsähtäneet. Olimme suunnitelleet, että päivän/illan aikana on myös ohjelmaa, joka piristää ja saa ajatukset hetkeksi muualle. Tähän mennessä palautekeskustelut ovat olleet liian putkeen vedettyjä, joissa ensimmäinen saa palautetta tunnin ja viimeiset hädin tuskin kymmenen minuuttia. Näin ei kuitenkaan tällä kertaa olisi tehty vaan olisimme Jasnan kanssa hoitaneet homman kotiin kunnolla, bilejärkkäily kokemuksella! 😉

P.S. Olemme Jasnan kanssa valmiita sopimaan vielä päivän, jos teille tuli sellainen olo, että saattaisihan tästä TIIMINÄ joitain hyötyä olla. Päivä voi myös olla tammikuun alussa, jolloin kaikki pääsee sinne Joulun viettoon ajoissa.

Valitettavasti en nyt itse ole seillä treeneissä missä tämän luette, mutta kysymyksiä voi lähettää whatapissa, tai jos on paljon kysyttävää niin laittakaa viestiä niin soitan heti kun tilaisuus koittaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!