Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lähiöstä johtavaksi tähdeksi – Zlatan

Kirjoitettu 07.11.13
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

MINÄ ZLATAN IBRAHIMOVIC

Jag är Zlatan Ibrahimovic

Kirjoittanut: David Lagercrantz

Suomentanut: Miika Nousiainen

 

Ensimmäinen koskaan lukemani elämänkerta. Paras koskaan lukemani kirja.

 

Kirja jonka en halunnut loppuvan niin pian. Vaikka kirjassa olikin 500 sivua, niin olisin jaksanut lukea sitä vielä toisen samanmoisen setin. Mahtavaa, tunteellista, suorasanaista ja mukaansa tempaavaa tekstiä. Kaikki on mennyt nappiin kirjan suomenkielisessä versiossa, kiitos siitä Zlatanille, Davidille ja Miikalle.

 

Kirja siis kertoo huippujalkapalloilijan elämästä, melkeinpä syntymästä aina vuoteen 2011-2012 saakka. Tämän jälkeen Zlatanin pelaajaura on kuitenkin jatkunut ja varsin hyvin jatkunut onkin. Kirja kertoo Zlatanin peleistä ja pelaajaurasta sekä siitä mitä kulissien takana on tapahtunut.

 

Minulle Zlatanin ura oli jo ennestäänkin jokseenkin tuttu, mutta oli mielenkiintoista saada tietää, mitä oikeasti on tapahtunut. Miksi seuroja on vaihdettu ja miksi Zlatanista on se pahan pojan kuva.

 

Zlatanin ammattilaisura (vuoteen 2013 saakka)

 

Malmö FF (1999–2001)

Zlatan teki debyyttinsä miesten pääsarjatasolla. Joukkueella meni kuitenkin huonosti ja se tipahti sarjaa alemmaksi. Vuoden päästä seura nousi sieltä, mutta Zlatan pelasi enää yhden ainoan pelin Mälmössä, sen jälkeen hänet myytiin Hollannin Ajaxiin, kautta aikojen suurimmalla summalla mitä skandinavialaisesta pelaajasta on koskaan maksettu (82,5 miljoonaa kruunua).

 

Ajax (2001–2004)

Ensimmäisellä kaudella Zlatan ei huikeita peliminuutteja saanut. Vasta kauden puolessavälissä hän rupesi saamaan vastuuta enemmän, sillä joukkueen valmentaja vaihtui. Ajaxin vuosien aikana Zlatan kehittyi huimasta, muttei ollut vielä pelillisesti eikä fyysisesti parhaimmillaan.

Ajaxissa hän kuitenkin voitti kaksi liigamestaruutta, kerran oli toinen, lisäksi voitti Hollannin Cupin ja onnistui antamaan huikeita näyttöjä Mestareiden Liigassa, tekemällä siellä 5 maalia.

 

Juventus (2004–2006)

Siirtyi Italiaan, jossa tulokaskaudellaan hänet valittiin Juventuksen parhaaksi pelaajaksi ja parhaaksi ulkomaalaiseksi pelaajaksi Serie A:ssa. Lisäksi Zlatan sai Ruotsin parhaan jalkapalloilijan palkinnon. Zlatan voitti Juventuksen kanssa mestaruudet vuosina 2004/2005 ja 2005/2006, ikävä kyllä mestaruudet kuitenkin mitätöitiin Juventukselta suuren doping-skandaalin takia ja Juventus tiputettiin sarjaa alemmaksi. Tämän takia Zlatan halusi vaihtaa seuraa ja nopeasti.

 

Internazionale / Inter Milan (2006–2009)

Zlatan siirtyi Inter Milanin riveihin. Joukkueeseen joka ei ole voittanut Italian mestaruutta yli 16 vuoteen. Zlatan teki kuitenkin siihen muutoksen. Nimittäin Zlatanin kanssa Inter voitti kolme kertaa putkeen Italian mestaruuden.

Kaudella 2007/2008 Zlatan palkittiin Italian jalkapallogaalassa, Italian liigan vuoden pelaajana, vuoden ulkomaalaisena pelaajana sekä serie A:n vuoden maalista. Seuraavalla kaudella Zlatan tykitti 25 maalia Serie A:ssa ja voitti Italian liigan maalikuninkuuden. Tällä kaudella hän teki enemmän maaleja kuin millään muulla kaudella on koskaan tehnyt.

Vaikka Interissä ja Italiassa Zlatanilla meni todella hyvin tuloksellisesti, niin oli hän silti pettynyt, koska kansainvälistä eli Mestareiden Liiga menestystä ei tullut. Siksipä Zlatan halusi taas vaihtaa seuraa.

 

Barcelona (2009–2010)

FC Barcelona oli Zlatanin unelma. Se unelma minne hän on halunnut päästä jo pitkään pelaamaan. Ikävä kyllä unelman saavuttaminen olikin miehelle pettymys. Vaikkakin mies teki mm. seuraavan tempun: hän oli ensimmäinen pelaaja, joka on onnistunut tekemään maalin kaikissa viidessä ensimmäisessä sarjaottelussa, niin silti miehestä haluttiin luopua.

Tämän lisäksi Barcelonassa hän voitti Espanjan supercupin kahdesti, UEFA:n Super Cupin, Espanjan La Ligan ja seurajoukkueiden maailmanmestaruuden.

Valmentajan kanssa sukset menivät kuitenkin ristiin ja Barcelonan oli päästävä Zlatanista eroon. Zlatan lähti Milaniin.

 


Milan (2010–2012)

Zlatan teki sen taas. Milan ei ollut voittanut liigamestaruutta seitsemään vuoteen, mutta Zlatanin tultua joukkueeseen, Milan onnistui siinä heti. Seuraavalla kaudella Zlatan oli pitkään loukkaantuneena ja Milanilla meni pelillisesti huonosti. Zlatanin palattua, joukkueen kurssi lähti heti nousuun.

Vuonna 2012 Zlatan vastaanotti Italian vuoden parhaan pelaajanpalkinnon. Kaudella 2011/2012 Zlatan voitti toisen kerran Seria A:n maalikuninkuuden, näin ollen hänestä tuli ensimmäinen pelaaja, joka on onnistunut voittamaan Seria A:n maalikuninkuuden kahdessa ei seurassa (Inter Milan ja Milan).

 

Paris Saint-Germain (2012–)

Kaudella 2012/2013 voitti Ligue 1 eli Ranskan liigamestaruuden. Zlatan on jatkanut huippu hyviä otteitaan myös Pariisissa ja on 32 ikäisenä edelleen seuran kiistattomin supertähti.

 

Katujen kasvatti

 

Rosengårdin katujen kasvatti. Asui vanhempiensa, siskonsa ja sisarpuoliensa kanssa köyhässä lähiössä. Lapsena ollessaan Zlatanin vanhemmat erosivat ja hän jäi asumaan muiden lasten tavoin äitinsä luo. Zlatanin äiti toimi siivoajana. Palkka ei ollut suuri ja hädin tuskin riitti perheen ruokkimiseen.

 

Äitinsä luona asuessaan Zlatan ja hänen sisaruksensa joutuivat usein lievän pahoinpitelyn uhriksi, sillä Zlatanin äiti käytti usein kättä pidempää (kauhaa) lasten rankaisemiseksi. Tätä ei Zlatan kirjassa kuitenkaan muistellut pahalla, sillä se kasvatti miehestä sen miehen mikä hän nykyisin on.

Jossain vaiheessa Zlatanin äiti ei kuitenkaan enää pystynyt huolehtimaan pojasta ja hänen sisaruksistaan, niinpä Zlatan ja isosiskonsa Sanela muuttivat asumaan heidän isänsä luokse.

 

Ibrahimovićin isä rakasti lapsiaan, muttei ollut kovinkaan hyvä roolimalli. Hän joi, huusi, eikä ostanut monestikaan jääkaappiin lapsilleen ruokaa vaan itselleen kaljaa. Vaikka Ibrahimovićin isää ei kiinnostanutkaan missä lapset huitelivat menemään, niin yksi asia oli varma, kukaan ei saanut satuttaa tai loukata hänen lapsiaan.

 

Koska kukaan ei välittänyt Zlatanin tekemisistä, niin hän tekikin lähestulkoon mitä halusi. Koulunkäynti ei kiinnostanut ja jos sinne tuli lähdettyä niin lähinnä vain ruoan takia. Zlatan oppi jo nuorena kloppina varastamisen jalon taidon ja erikoistuikin polkupyörien varastamiseen. Zlatan varasti vaikka varastettavalle tuotteelle ei välttämättä edes tarvetta ollut, hän janosi adrenaliinia.

 

Adrenaliinia Zlatan sai myös potkiessaan palloa pihapeleissä ja varsinkin kun pääsi oikein kunnolla kikkailemaan. Hänen idolinsa oli brasilialainen Ronaldo. Juuri Ronaldon kikkoja Zlatan käytti jatkuvasti uransa alkuvaiheessa. Hän katsoi kavereidensa kanssa netistä Ronaldon kikkavideoita ja hyödynsi niitä peleissä. Muutkin hänen kaverinsa niitä katsoivat ja opettelivat, mutta Zlatan oli erittäin päättäväinen ja pikkutarkka, kikkojen piti hänen mielestään onnistua täydellisesti.

 

Kapinoiva nuori

 

Zlatan pääsi juniorina pelaamaan kaduilta myös junioriseuraan. Zlatan kikkaili sen minkä ehti peleissä ja sai siitä kehujen sijaan vaan sanomista. Muiden lasten vanhemmat ja valmentaja huusivat jatkuvasti että: ”SYÖTÄ, SYÖTÄ!”, mutta ei. Zlatan vai jatkoi kikkojaan.

 

Zlatanilla oli myös kova temperamentti. Hän hermostui nopeasti ja huusi kaikille, pelaajille (omille ja vastustajille), valmentajalle, yleisölle, tuomarille. Joskus Zlatan hermostui myös sen verran paljon, että puski päällään toista pelaajaa. Tätä temppua hän on harrastanut myös aikuisiällä, ammattiseuroissa.

 

Nämä edellä mainitut syyt johtivat siihen, että Zlatan joutui vaihtamaan seuraansa melko usein.

Lisäksi hänestä ei pidetty koska hän oli Rosengårdin lähiöstä ja koska hän oli ulkomaalaistaustainen.

 

Vaikeuksista huolimatta 17-18 ikäisenä hän pääsi pelaamaan Mälmö FF:n edustusjoukkueeseen.

 

Huijattu lahjakkuus

 

Mies joka myi Ibrahimovićin Ajaxille oli erittäin fiksu ja samaan aikaan kusipää. Hän antoi kaiken tukensa Zlatanille kun tämä pelasi Mälmön riveissä ja eräänä päivänä kun ns. scoutit olivat katsomassa Zlatanin peliesityksiä, niin tämä mies päätti toimia.

 

Hän lupasi Zlatanille myyvänsä tämän Eurooppaan, sitä sillähän jokainen futaaja toivoo. Hän hoiti neuvottelut viisaasti, sillä hän käytti Zlatania näytillä mm. Roma:n joukkueen luona Italiassa, Arsen Wengerin koutsaamaan Arsenalin luona ja lopulta vei tämän Hollannin Ajaxiin, jossa käytiin mielenkiintoiset neuvottelut.

Zlatania myynyt mies nimittäin sai nostettua Ibrahimovićin hintaa sillä, että hän käytti tätä nimenomaan näytillä muilla seuroilla ja kertoi Ajaxille, että edellä mainituilla seuroilla oli kiinnostusta Ibrahimovićia kohtaan ja että nämä seurat aikovat tehdä tarjouksen lähiaikoina. Eikä hän valehdellut, ainakaan paljoa.

Arsen Wenger nimittäin oli kiinnostunut Ibrahimovićista, mutta ei ollut vielä täysin vakuuttunut. Siksi Arsen pyysi että Zlatan antaisi tälle hieman näyttöjä Lontoossa, ennen kuin tohtii tehdä tarjousta. Zlatan oli valmis, mutta hänen myyjänsä ei siihen suostunut. Hän ei halunnut että Zlatan tai Arsen innostuisi liikaa, niinpä kauppa jäi siellä tekemättä.

 

Lopulta Ajax osti Ibrahimovićin ennätyshintaan ja Mälmö FF sai ison tukun rahaa, joka nosti seuran pois rahaongelmista. Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuoli, nimittäin Zlatan kokemattomana pisti vain nimen alle sillä hänet myynyt mies sanoi että sopimus on OK. Näin ei kuitenkaan ollut. Zlatan joutui elämään Amsterdamissa ensimmäisen vuoden ajan lähes rahattomana. Seura tarjosi hänelle asunnon, mutta palkka ei oikein ruokaan riittänyt nuorella miehellä.

 

Onneksi Ibrahimović tutustui seurassa pelatessaan brasilialaiseen Maxwelliin (joka myöhemmin on ollut monessa muussakin seurassa Ibrahimovićin kanssa), tämän luona hän sitten kävi aina ruokailemassa ja asuskelemassa.

 

Tämän episodin jälkeen Zlatan on ollut erittäin tarkka sopimusten kanssa, eikä tule enää huijatuksi tällaisissa asioissa. Ajaxin aikana Ibrahimović palkkasi itselleen myös uuden agentin Mino Raiolan, joka on siitä lähtien hoitanut enemmän tai vähemmän Zlatanin sopimuksia ja tehnyt kaikki seura siirrot Zlatanille mahdolliseksi.

 

Kirjaa lukiessa älysin miten älykäs, röyhkeä, määrätietoinen ja voitontahtoinen Mino oli. Siinä on sellainen mies joka teki työtään koko sydämestään, välitti asiakkaistaan (mm. Zlatan Ibrahimović, Mario Balotelli, Maxwell, Pavel Nedved) ja uhrasi oman etunsa näiden puolesta. Siinä on mies jonka palkkaisin yritykseeni, oli se sitten leipomo tai vakuutusyhtiö, tuolla työmoraalille mies on alansa huippu ammatissa kuin ammatissa. Pitäisiköhän minun tehdä omalle työmoraalilleni jotain?

Lisätietoa Minosta: http://en.wikipedia.org/wiki/Mino_Raiola

Käytin wikipediaa linkkinä, koska jos kirjaa ei ole aiheesta lukenut, niin tuo sivusto antaa edes jotain osviittaa millainen agentti Mino oikeasti on. Lisäksi suosittelen googlettamaan kuvan miehestä, siitä voi jo päätellä millainen mies hän on!

Tähti on syntynyt

 

Zlatan kehittyi huimaa vauhtia pelaajana, mutta matkalla on ollut myös ongelmia mukana. Zlatan oli jossain vaiheessa pitkä, mutta liian laiha. Jossain vaiheessa Zlatan oli taas liian pulska, sillä hän ei pystynyt antamaan kaikkeaan 90 minuutin pelin aikana, kunto ei vaan riittänyt. Kaiken lisäksi ainaiset loukkaantumiset. Kaikesta huolimatta Zlatan taisteli itsensä aina takaisin maailmanhuipulle. Hän oli sekä fyysisesti että henkisesti erittäin vahva pelaaja.

 

Aiemmin kerroinkin jo Zlatanin seura historiasta ja mitä hän on saavuttanut, joten en avaa sitä enempää. Sen verran voin  kuitenkin vielä sanoa että kaikki halusivat palan Zlatania.

 

Julkisuuden ikävät puolet tulivat esille. Zlatania haukuttiin jatkuvasti lehdissä, koska hän oli paha poika. Hän antoi kentällä kaikkensa ja oli erittäin fyysinen ja röyhkeä pelaaja, siksi vastustajaan monesti sattui ja lehdet kirjoittivat kaiken maailman paskaa Ibrahimovićista.

Tämän lisäksi Zlatan oli ns. kaistapää. Hän raksti vauhtia ja ajeli autolla lujaa. Voi luoja, jos ne kaikki törttöilyt olisivat päätyneet lehtiin, olisi seurajoukkuekin varmaan rankaissut Zlatania.

Lisäksi Zlatanin talo on yritetty sytyttää tuleen ja hänen vaimonsa Helena Segerin päälle on hyökätty ja lyöty tätä kasvoihin.

 

Zlatan, kuten ei kukaan mukaan halunnut näyttää heikkouksiaan. Hän oli erittäin huono laskettelemaan, mutta kun hän laskettelemaan joutui, niin hän teki kaikkensa ettei häntä tunnistettaisi. Ibrahimovićin iso nenä kuitenkin paljasti tämän. Ihmiset huomasivat Zlatanin rinteessä ja menivät tämän luokse ja odottivat että näkevät tämän laskettelevan. Zlatan kuitenkin viivytteli tahallaan niin pitkään, että ihmiset kyllästyivät tähän ja lähtivät pois. Eihän hän voinut näyttää faneilleen, että hän lentää rinteessä perseelleen.

 

Julkisuudella on hintansa.

 

 

Johtaminen

 

Ibrahimović oli huikea johtohahmo, joka osasi sytyttää joukkueensa omalla räjähtävyydellään ja omalla esimerkillään. Inter Milaniin tullessa, joukkueeseen joka ei ollut voittanut mestaruutta 16 vuoteen, Zlatan huomasi heti jotain joukkueen hengessä. Joukkue oli jakaantunut kuppikuntiin. Harjoituksissa brassit istuivat keskenään, italialaiset keskenään ja loput yhdessä. Zlatan puuttui heti siihen ja joukkueesta tulikin tiiviimpi ryhmä. Zlatan teki hyvästä joukkueesta erinomaisen joukkueen tekemällä siitä yhtenäisen.

 

Zlatan kertoi myös kirjassaan häntä valmentaneista valmentajista. Valmentajia kuten Capello ja Mourinho hän arvosti erittäin paljon. Näillä miehillä oli auktoriteettia ja he aidosti huolehtivat pelaajistaan, myös henkilökohtaisella tasolla. Johtajien pitää osata käsitellä tiimillä yleisellä tasolla, kokonaisuutena, mutta myös yksittäisellä tasolla. Meillä Mittavassa puhutaan kokonaisuudesta, tiimistä, mutta harvemmin oikeasti yksilöistä. Näin minun mielestä. Yksilöille pitäisi antaa enemmän huomiota, ei pelkästään kehityskeskusteluissa.

 

Kaikki voi kaatua huonoon johtajuuteen. Näin kävi Zlatanille FC Barcelonassa valmentaja Pep Guardiolan kanssa. Kerran Zlatan hermostui pelin jälkeen Guardiolalle ja huusi tälle päin naamaa ja vaikutti hieman aggressiiviselta. Valmentaja ei osannut siinä tilanteessa johtaa, hän pakeni paikalta. Zlatan teki sen vihaisena ja adrenaliini höyryissä, silloin tulee sanottua kaikkea vaikkei tarkoitakaan sitä.

Zlatanin luonteeseen myös kuuluu että hän ei nöyristele, eikä siis pyytänyt tapausta anteeksi. Pep Guardiola toimi kuitenkin raukkamaisesti siinä tilanteessa ja varsinkin sen jälkeen, nimittä hän ei puhut, ei edes tervehtinyt Zlatania tapahtuneen jälkeen. Hän vain rankaisi Zlatania pitämällä tämän vaihtopenkillä.

Raivokohtaus johti siis siihen että Zlatan jouduttiin myymään pois Barcelonasta, vaikka hän oli älyttömän hyvä. FC Barcelonan omistaja sanoikin Zlatanille tämän pois myyntihetkellä: ”Teen nyt elämäni huonoimman kaupan…”

 

On johtajan tehtävä ottaa johtajuus, alaisen tehtävä on tulla vastaan. Ihmisiä on erilaisia, ja hyvän johtajan pitäisi osta käsitellä kaikkia ihmisiä niinä persoonia mitä ne on. Meidän tapauksessa asioista pitäisi puhua, ei paeta tilannetta. Silloin kaikki jää vaan roikkumaan. Muuten siinä käy silleen että joku ”myydään” pois rajakadulle tai jonnekin muualle kouluun.

 

Ehkä kirja kosketti minua myös sen takia, että luonteenpiirteeni, perheeni, lapsuus, kaikki nämä asiat ovat kohdallani olleet jokseenkin samanlaisia kuin Ibrahimovićilla, toki pienemmässä mittakaavassa, mutta silti. Löysin meissä paljon yhteneväisyyksiä ja ehkä juuri siksi pidän Zlatanista! 😉

Ole oma itsesi, harjoittele ahkerasti, janoa voittoa.

 

”Mies voi lähteä ghetosta, mutta ghetto ei koskaan lähde miehestä”

Saavutukset

Kertaukseksi vielä Zlatan Ibrahimovicin saavutkset, jotta kaikki tajuaa miten kovanluokan tekijästä oikeasti on kyse.

 

Seura:

AFC Ajax

 • Eredivisie: 2001–2002, 2003–2004
 • KNVB Cup: 2001–2002

Internazionale

 • Serie A: 2006–2007, 2007–2008, 2008–2009
 • Italian supercup: 2006, 2008

FC Barcelona

 • La Liga: 2009–2010
 • Espanjan supercup: 2009, 2010
 • UEFA Super Cup: 2009
 • Seurajoukkueiden maailmanmestaruus: 2009

AC Milan

 • Serie A: 2010–2011

PSG

 • Ligue 1: 2012-2013

 

Henkilökohtaiset:

 • Golden Foot (1): 2012
 • UEFA Euro Team of the Tournament (1): 2012
 • UEFA Euro 2012 Man of the Match: Sweden vs France
 • UEFA Euro 2008 Man of the Match: Greece vs Sweden
 • UEFA Euro 2004 Man of the Match: Italy vs Sweden
 • UEFA Team of the Year (2): 2007, 2009
 • UEFA Champions League 2012-13: Highest Assists [65]
 • ESM Team of the Year (3): 2006–07, 2007–08, 2012–13
 • Ligue 1 Player of the Year (1): 2012–13
 • Ligue 1 Team of the Year (1): 2012–13
 • Ligue 1 Top Goalscorer (1): 2012–13
 • Serie A Top Scorer (2): 2009, 2012
 • Serie A Foreign Footballer of the Year (4): 2005, 2008, 2009, 2011
 • Serie A Footballer of the Year (3): 2008, 2009, 2011
 • Supercoppa Italiana 2011: Man of the Match
 • Serie A Player of the Month: January 2012
 • Guldbollen (7): 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
 • Jerringpriset (1): 2007
 • Swedish Male Athlete of the Year (2): 2007, 2010

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!