Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lahna

Kirjoitettu 01.12.13
Esseen kirjoittaja: Antti Reijonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: FISH!
Kirjan kirjoittaja: Stephen C. Lundin, Harry Paul ja John Christensen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tässäpä on pitkästä aikaa kirja, jonka lukemalla luin, kun yleensä kuuntelen kirjat. Tämäkin kirja jatkaa samaa teemaa, mitä olen nyt paljon lukenut. Se kertoo mielen voimasta ja siitä, miten pelkällä ajatuksella pystyy tekemään elämästää paremman. Vaikkein kirja mene yhtä syvälliseksi kuin Zen -sarjan kirjat, on tämäkin lukemisen arvoinen, sillä se avaa tarinan voimin omaa ajatusmaailmaasi työntekoon.

Ennen kirjan lukemista, Wimma veti meille treenit pinkkusyksynä, miten hyödyntää FISH! teoriaa käytännössä. Tällöin en osannut arvostaa FISH! -mallia ollenkaan, mutta nyt itse kirjan lukeneena koko homma avautui aivan uudella tavalla.

Päätä asenteesi

Olen huomannut, että meillä Innomolaisilla on asennevamma toisiamme kohtaan. Pinkkuvuoden haamut kummittelevat vieläkin kaapissa, eikä monikaan osaa antaa uutta mahdollisuutta toisilleen. Tämä johtaa eripuraan ja erittäin kireään ilmapiiriin esimerkiksi treeneissä.

Miten saisimme avattua nämä meidän syvimmät patoutumat toisiamme kohtaan ja saisimme treeneistä sekä yhdessä olosta mukavaa. Töiden jälkeen olemme kuin parhaat kaverukset keskenään, mutta työasiat tuovat tunteet pintaan.

Itse katson, että meillä on kaksi vaihtoehtoa. Emme käsittele mitään menneitä asioita ja kärsimme loppuun asti kurjaa ilmapiiriä, kunnes Innomoa ei ole enää. Tai sitten nostamme kissan pöydälle ja käsittelemme kurjat asiat, jotka ovat myrkyttäneet ilmapiirimme. Tiedän, että vuosi on pitkä aika näin jäisessä organisaatiossa, joten asennemuutos toisimme kohtaan tekee yhteistyöstämme vähemmän stressaavaa ja oppiminenkin kasvaa.

Leiki

Emme Innomona ole hirveän kovia leikkimään fyysisesti. Jotenkin tuntuu, ettei se ole meidän kaikkien juttu, joten huonommin leikkimiseen asennoituvat hiekoittavatkin koko leikkihetken. Mutta osaamme me kuitenkin leikkiä, vaikkei se sanakirjan mukaan leikkimistä olekaan. Me osaamme leikkiä mielissämme ja ajatuksillamme.

Erittäin hyvä esimerkki Innomon leikkikentästä on WhatsApp. Siellä mitä lennokkaimmat ja välillä melko rivohkotkin ajatuksenvaihdot saavat mahdollisuuden kukoistaa ja useimmiten jokaisella meistä on hauskaa. Olemmekin onnistuneet erittäin hyvin tässä ajatuksilla leikkimisessä.

Tuntuu vain siltä, että ainut tilanne, joilloin tämäkään ei toimi, ovat treenit. Siellä lähes jokaisella pysyy naama näkkärillä, jos pääsemme aiheesta leikittelemään. Mikäli aihe on vapaa ja olemme toimistolla, niin ajatus lähtee taas lentämään. Miten olemmekaan saaneet tehtyä treeneistä niin myrkyllisen tapahtuman, ettei siellä suoda leikkimistä? Uskon, että vastaus on melkein sama, kuin Asenne kohdassa.

Piristytä päivää

Oletteko huomanneet, että pelkällä tervehtimisellä saa ihmisen hyvälle tuulelle. Itse aiemmin tervehdin vain, jos joku otti katsekontaktin. Nyt olenkin ”tajunnut”, että tervehtiä voi ilman ensin katsekontaktin saamista. Tällä tavalla saa taas piristettyä yhden päivää, vaikka se niin pieneltä tuntuisikin.

Toinen asia, jolla pystyy piristämään päivää, on heidän tekemisiensä huomioiminen. Emme Innomossa hirveästi itse kehuskele toisillemme, saati muille Akateemikoille, meidän saavutuksistamme. Onneksi olemme ottaneet tässä pieniä askeleita parempaa kohti ja huomioimme muidenkin tekemisiä. Meillä on talon viroista hallussa tällä hetkellä 6/8. Sitä on syytä juhlistaa!

Ole läsnä

Läsnäolomme töitä tehdessä on melko heikko. Tällä tarkoitan sitä, kun teemme jotain tiettyä työtehtävää, niin emme keskity siihen täysillä, vaan rupattelemme siinä samalla kaikille muille ja työt venyvät erittäin paljon. Toisinsanoen tehokkuutemme ei ole huipussaan. Tämä näkyy etenkin toimistolla, kun Innomolaiset tekevät siellä töitään. Sähköpostien lähettäminen kestää ja se saattaa viedä huikeat 4 tuntia. Itseäni tämä ei haittaisi, ellemme me väittäisi tekevämme töitä tuon kokoajan.

Mikäli tuon seurusteluajan käyttäisi tehokkaasti seurusteluun, monikin saisi enemmän irti toisistaan. Nyt tuo seurustelusta saatu ”tieto” ja ”hyöty” jää melko usein pinnalliseksi. Tämän lisäksi sähköpostin tekisi kunnolla ja sen jälkeen seurustelisi. Melko usein apua pyydettäessä olemme liian kiireisiä, koska sähköposti pitää saada lähetettyä, vaikka sitä on hierottu jo 3 tuntia ja tekstiä on syntynyt vain kolme riviä. Hommat tehokkaasti pakettiin ja sitten seurustelu. Ei sitä koskaan tiedä, koska seuraava, mahdollisesti rahakkaampi, työtehtävä odottaa jo kulman takana!

Kuten alussa sanottua, niin nämä ovat asioita, jotka pystymme itse päättämään. Ei kuitenkaan ole helppoa päättää, ”Hei, en anna Innomon menneisyyden haitata minua enää.” Enkä sitä väitäkään. Tämä kuitenkin sellainen aihealue, oma mieli ja muiden mieli, joka jokaisen kannattaa opetella ymmärtämään. Se auttaa tulevaisuudessa paljon, etenkin toisten ymmärtämisessä.

Vaikka kirja olikin hiukan pinnallinen, niin siitä saa paljon irti, kunhan jaksaa hiukan itse syventyä sen sanomaan!

Antti Reijonen
Osuuskunta Innomo
044 7242801
Antti(ät)Innomo.fi

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!