Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lainalaisuuksien puitteissa

Kirjoitettu 02.01.14
Esseen kirjoittaja: Mika Autio
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ensimmäisenä vuonna kävimme keskustelua treeneissä aiheesta millainen on hyvä johtaja. Keskustelua kesti kauan ja ominaisuuksien lista alkoi olemaan jo pitkä. Osaa kuunnella, ottaa ihmiset huomioon, osaa laittaa ihmiset oikeille paikoille, on hauska, on sosiaalinen, puollustaa omaa tiimiä, fiku, tietää mihin suuntaan tiimiä kannattaa viedä jne jne jne. Lopulta sille keskustelulle ei voinut kuin nauraa. Eihän kukaan pysty olemaan tuollainen ihminen!

Noh…johtamiseen meillä jokaisella on omat heikkoutemme ja vahvuutemme. Yksi johtajuuden kiistattomista lainalaisuuksista alkaa sillä, kun osaa kartoittaa kyseiset asiat. Tätä kutsutaan prosessin laiksi (prosessin laki tarkoittaa sitä, että kukaan ei ole seppä syntyessään ja johtajuuteen kasvetaan). Omien vahvuuksien lisäksi pelataan pelikentällä johon John C. Maxwell on kartoittanut 21 lakia.

Tässä muuten ne lait:

1.Rajoitusten laki
Johtamistaito määrittää henkilön tehokkuustason

2.Vaikutusvallan laki
Johtajuuden todellinen mitta on vaikutusvalta- eikä mikään muu

3.Prosessin laki
Johtajuus kehittyy päivä päivältä, ei päivässä

4.Suunnistamisen laki
Kuka tahansa voi ohjata laivaa, mutta reitin kartoittamiseen tarvitaan johtajaa

5.Arvon lisäämisen laki
Johtajat lisäävät arvo toisten ihmisten elämään palvelemalla toisia

6.Vakaan pohjan laki
Luottamus on johtajuuden perusta

7.Kunnioituksen laki
Ihmiset seuraavat luonnostaan itsestään vahvempia johtajia

8.Oivalluksen laki
Johtajat arvioivat kaikkea johtajuuden näkökulmasta

9.Vetovoiman laki
Millainen olet, sellaisia vedät puoleesi

10.Yhteyden laki
Johtajat koskettavat sydäntä ennen kuin pyytävät auttavia käsiä

11.Sisäpiirin laki
Johtajan mahdollisuuksien rajat määrittyvät hänen lähimpiensä kautta

12.Valtuuttamisen laki
Vain varmat johtajat jakavat valtaa muille

13.Esikuvan laki
Ihmiset toimivat sen mukaan, mitä näkevät

14.Omaksi ottamisen laki
Ihmisen ottavat ensin omakseen johtajan, sitten vasta näyn

15.Voiton laki
Johtajat löytävät tiimille tien voittoon

16.Liikevoiman laki
Liikevoima on johtajan paras ystävä

17.Tärkeysjärjestyksen laki
Johtajat käsittävät, että toimeliaisuus ei ole välttämättä tavoitteiden saavuttamista

18. Uhrautumisen laki
Johtajan on luovuttava noustakseen

19. Ajoituksen laki
Johtamisessa ajoitus on yhtä tärkeää kuin se, mitä tehdään ja minne mennään

20. Räjähdysmäisen kasvun laki
Seuraajien johtaminen on kasvua yhteenlaskulla – kun taas johtajien johtaminen on kasvua kertolaskulla

21. Henkisen perinnön laki
Johtajan kestävä arvo mitataan hänen seuraajiensa kautta

Lait luovat puitteet

Ja taas! Mitä enemmän uhraat sitä paremmin saat vaikutusvaltaa. Sinun pitää osata nähdä reitti määränpäähän ja löytää tie voittoon. Käyttäydy esimerkillisesti, koska ihmiset ottavat sinusta mallia jne. jne. jne. Eihän näitäkään prkl lakeja kaikkia voi noudattaa saati sitten muistaa ilman pitkäaikaista prosessin laille altistumista (prosessin lakikin alkaa kuulostamaan radioaktiiviselta jätteeltä).

Elikkäs lait luovat rajat joiden puitteissa pitää pystyä johtamaan. Jotkut ominaisuudet meinaavat kuitenkin luoda mutkia matkaan.

Yksi looginen reitti siihen, että saat parempia tuloksia johtajana on siloittaa niitä ominaisuuksia jotka luovat itsellesi mutkia matkaan. Kuvassa 10 luo melkoisen esteen. Ehkä pitäisi siis keskittyä parantamaan sosiaalisia kykyjä, jotta yhteyden luominen johdettavien välille olisi helpompaa. Jokainen ihminenhän on yhden ominaisuuden päässä menestyksestä. Ketusta ei tule kuitenkaan kilpahevosta nopeampaa vaikka kuinka sitä juoksuttaisi. Heikkouksien sijaan kannattaa keskittyä pohtimaan omia vahvuuksiaan ja miten niiden kautta pystyy toteuttamaan johtajuutta johtajuuden lakien puitteissa.

Elämän sisällön tuottaja

Johtajuuden viides laki kosketti itseäni. Johtajat tuovat lisäarvoa johdettavien elämään. Johtajia todella seurataan siitä syystä, että siitä on jotain hyötyä alaiselle. Oletko koskaan ajatellut johtaessasi, että mitä arvoa sinä tuotat heidän elämäänsä? Itse en ole sitä tehnyt tarpeeksi. Olen tavoite orientoitunut ihminen ja monesti olen ajatellut, että johtajan tarkoitus on huolehtia, että yhdessä sovittuun tavoitteeseen päästään. Onhan se sitäkin mutta tällä tavalla sinä et todella johda ketään.

Miksi ihmiset suostuvat johdettaviksi? Siksi että he kokevat saavansa johdettavana olemisesta jotain hyötyä tai siksi, että yhteinen tavoite tukee heidän maailmankatsomustaan. Tällä logiikalla parhaan mahdollisen tuloksen johtajana voi saavuttaa vain silloin, kun johtajana keskittyy tuottamaan sisältöä ihmisten elämään. Johtajan ensimmäisiä asioita on siis selvittää mistä sinun johdettavasi nauttivat, mitä he haluavat tehdä ja oppia, mikä on heidän unelmansa jne jne. Esimerkiksi viestintäfoorumia johdettaessa minun kannattaa selvittää miksi kukin henkilö on viestintäpäällikön roolissa heidän tiimissä. Mitkä ovat heidän tavoitteensa ja mitkä ovat heidän henkilökohtaiset syyt viestintäpäällikkönä olemiseen. Viestintäfoorum kannattaa rakentaa tukemaan näitä tavoitteita.

Tämän kautta uskon saavuttavani lain numero 10 luomat puitteet joka koen tällä hetkellä olevan pahmipia esteitä johtajuudessani. Kun tuotan sisältöä toisten elämään he auttavat ehkä minuakin helpommin yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Olen luova kaveri jolla on ihan hyvä määrä viestintää auttavaa teoriatietoa päässäni. Uskon että pystyn auttamaan muita ihmisiä heidän omissa haasteissaan. Tämä menee vahvuuksieni kautta.

Tavoitteenani on siis alkaa Elämän sisällön tuottajaksi.

Oivalluksen laki

Belbinin testissä puhutaan tiimin jäsenestä jolla on hyvin mielenkiintoinen tapa toimia tiimissä. Hän katsoo tiimiä pelipaikkojen kautta. Hän pohtii sitä missä kukin henkilö pystyy saavuttamaan parhaan mahdollisen tuloksen ja samalla pääsee toteuttamaan itseään. Oivalluksen laki kertoo oikeastaan tästä. Jokainen ihminen tarkastelee maailmaa jonkin ajatusmallin kautta. Joku voi nähdä puussa haasteen, toinen näkee sen koristeena kun taas kolmas pohtii sitä sen kautta miten sen voisi muuttaa liikeideaksi. Itse koen kuuluvani jälkimmäiseen ryhmään. Akatemian aikana olen oppinut tarkastelemaan monia asioita liiketoiminnan näkökulmasta ja olen hyvin ylpeä tästä ominaisuudesta. On olemassa kuitenkin toinen näkökulma jonka haluaisin oppia tämän rinnalle. Johtajuuden näkökulmasta tarkasteleminen.

Oivalluksen lain osaava henkilö pohtii ihmisiä katsoessaan missä kyseiset ihmiset pystyisivät kaikista parhaiten toteuttamaan itseään. Millä pelipaikalla he menestyisivät parhaiten? Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä johtajuuden ominaisuuksista ja tätä tulen itsekin tarvitsemaan mikäli mielin ”Elämän sisällön tuottajaksi”. Tämä on ehkä se yksi taito jonka minun tulee tällä hetkellä oppia.

Mitä ominaisuuksia on lähipiirissäsi?

Kukaan ei voi osata kaikkea eikä kenenkään tarvitsekkaan. Siksi menestyksen kannalta on hyvä pohtia sitä mitä ominaisuuksia lähipiirissäsi on. Kenen puoleen käännyt, kun tarvitset neuvoa lakiasioissa? Entä kenen puoleen käännyt vakuutuksiin liittyvissä kysymyksissä? Tunnetko ketään toimittajaa? Jokainen näistä kolmesta asiasta pelkästään ovat suuria kokonaisuuksi jotka ovat alati muutoksen kohteena. Yhden ihmisen on mahdotonta seurata tätä kaikkea. Siksi onkin tärkeää, että sinun lähipiirissäsi on ihmisiä joiden puoleen pystyt kääntymään kyseisissä asioissa. Alla on kasattuna johtajuuden lähipiirin check-list. Siinä on lista ominaisuuksia joissa todennäköisesti tulet tarvitsemaan konsultaatiota/apua johtajuuden polullasi.

Onko lähipiirissäsi:
Graafikkoa
Lakiexperttiä
markkinointigurua
johtajuusgurua
huippumyyjää
Mediatuntijaa
valokuvaajaa
Videon tuottajaa
Copywriteria

Kannattaa muistaa, että konsultaatiota ihmiset antavat mielellään. Mikäli tarvitset apua esimerkiksi graafikon hommissa kannattaa muistaa antaa työlle jokin merkitys myös hänelle. Nyt ei etsitä ihmisiä hyväksikäytettäväksi. Tässäpä vinkki myyntiin liittyen: Suomen ainut myynnin professori Petri Parviainen oikein pyysi NBF:ssä, että hänelle lähetettäisiin kysymyksiä myynnistä. Kannattaisiko tätä mahdollisuutta hyödyntää?

Loppukaneetti

Johtajan pitää olla vaikka ja mitä. Tai niin helposti käsitetään. Todellisuudessa lait antavat vain puitteita. Ei kannatakaan yrittää toteuttaa johtajuuden 21 lainalaisuutta kerralla. Kannattaa keskittyä siihen missä koet olevasi hyvä. Monesti hyvät ominaisuutesi peittävät useampia lainalaisuuksia kerrallaan. Tämäkin on mielenkiintoinen huomio. Kerran lait antavat puitteet tämä tarkoittaa sitä, että ei ole olemassa yhdenlaisia hyviä johtajia. Voit olla loistava johtaja omalla tavallasi.

Itselleni kirja avasi silmät siihen, että johtamisessani minun tulee keskittyä siihen mitä sisältöä tuon muiden elämään sekä heidän oikeille pelipaikoille johdattamiseen. Ehkä johtajuudessa on muitakin asioita mutta itse olen päättänyt keskittyä tähän. Katsotaan mitä muita kehittämiskohtia ilmaantuu matkan varrella.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!