Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Läpi helvetin

Kirjoitettu 23.09.19
Esseen kirjoittaja: Aleksi Laitinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Läpi helvetin - Marko Jantusen tarina
Kirjan kirjoittaja: Marko Lempinen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Läpi helvetin” – kirja kertoo tarinan Marko ”Jarna” Jantusesta, joka oli yksi lahjakkaimmista suomalaisista jääkiekkoilijoista kautta aikojen. Tämä tarina ei kuitenkaan ole kulkenut kaikkein helpointa reittiä ja tarjoilee lukijalle karun kertomuksen tästä fanien suosikkipelaajasta. Tarinassa tulee esille päiviä, jolloin koko kansan sankari elää supertähden elämää ja vuosien päästä sama mies elää hengestään, kun viikoittain mieheltä valuu nenästä punainen-11 pahoinpitelyjen jälkeen.

Jarna on nuoresta asti ollut vilkas nuori ja elänyt omaa taiteilija elämää kentällä ja kentän ulkopuolella. Poikkeukselliset taidot olivat kaikkien tiedossa ja Jarna nautti saamastaan maineestaan. Hän rakasti niin sanottua ”rokkitähden elämää” jo nuoresta saakka. Hotelleja, alkoholia, juhlimista ja pelaamista kuvastavat hyvin miehen elämää. Oli miehessä myös toinenkin puoli, joka oli todella rakastava henkilö ollessaan kotona ja hän piti hyvää huolta vaimostaan ja myöhemmin lapsistaan ollessaan kotioloissa. Päihteet olivat olleet kuitenkin Jarnan heikkous useita vuosia ja lopulta hän sekaantui huumeiden maailmaan, josta ei hyvää seurannut.

 

Jarna ei koskaan ole ollut kova harjoittelemaan ja hänellä oli aivan käsittämättömät lahjat jääkiekkoon. Useat supertähdet, jotka pelasivat samaan aikaan ovat sanoneet, että kukaan muu ei luultavasti olisi pystynyt suorittamaan kyseisellä tasolla harjoitteluun ja elintapoihin nähden. Tämä herättääkin ajatusta siitä, että kuinka hyvä Jarna olisi voinut olla kovalla harjoittelulla? Mahdollista potentiaalia ei koskaan ulosmitattu täydellä teholla, joten tähän on mahdotonta saada vastausta. Tämä viittaus on helppo myös yhdistää esimerkiksi tiimimme toimintaan. Osalla tiimistä voi olla ennalta parempi lähtötaso kuin toisilla ja toiset voivat olla lahjakkaampia kuin toiset, mutta se on tärkeintä, kuinka jokaisesta saadaan potkittua mahdollisimman paljon irti ja mitattua maksimaalinen suorituskyky. Lisäksi meidän toiminnassamme tahtotila ja halu oppia uutta on ratkaisevassa roolissa, jolloin jokainen pystyy halutessaan ulosmittaamaan omat taitonsa. Uuden oppimisella ja näiden oppien jakamisella saamme tiimistämme mahdollisimman paljon irti ja löydämme jokaisen potentiaalit yhteiseen käyttöön edistääksemme tiimiä.

Toinen seikka joka kirjasta tuli heti mieleen tiimitoimintaamme on yksilöiden käyttäytyminen ja sen vaikutus tiimitoimintaan. Jarnan käyttäytyminen katsottiin usein läpi sormien ja hänen sekoilunsa katsottiin erikoiskäsittelynä ja hetken päästä ne unohdettiin. Treenejä saattoi jäädä väliin krapulan takia ja tämä saattoi toistua useaan kertaan kuukauden aikana. Kentällä näkyvät teot korjasivat aina asian johtoryhmän näkövinkkelistä. Toisin ajatteli muu joukkue. Yhdelle miehelle annettiin anteeksi toilailut ja muita vapauksia harjoituksista. Jarna oli kuitenkin useimmiten pidetty henkilö joukkueen sisällä, sillä hän oli kuitenkin hyväsydäminen ja lämmin henkilö ystävilleen, joiden kanssa hän juhli kukkaron nyörit avoimena vapaa-ajalla. Meidän oman tiimimme toimintaa ei kuitenkaan tähän maailmaan voida täysin rinnoin verrata, mutta yksilön tärkeyttä voidaan silti verrata. Jokaisen panostus on todella tärkeää ja jokaisen täytyy kantaa kortensa kekoon. Toimivassa tiimissä ei minusta ole mukana niin sanottuja vapaamatkustajia, joiden panos on huomattavasti muita pienempi. Samoin yhteisten sovittujen tehtävien tekemättä jättäminen voi helposti herättää eripuraa tiimissä. Tämä voi näyttäytyä muille tiimiläisille jonkinlaisena kunnioituksen puutteena esimerkiksi. Meidän tiimissämme on seurattu aktiivisesti yhdessä sovittuja tavoitteita ja kannustettu toisiamme saavuttamaan nämä, joka on edesauttanut kaikkia saavuttamaan tavoitteet. Samalla meidän yhteishenkemme on ollut hyvä jo pitkän aikaa.

 

 

”Sinut on hommattu tänne tekemään tulosta, sinä olet tärkein pelaaja. Tapahtui illalla mitä tahansa, emme luovu sinusta mistään hinnasta”. Tämä teksti on kirjan takakannessa ja herätti kirjan luettua ainakin itsessä melko ristiriitaisia tunteita. Jantusta pidettiin aika lailla koko uran ajan yhtenä joukkueensa tärkeimpänä pelaajana ja hänen taitonsa kentällä tiedettiin tasan tarkkaan. Samalla monessa ”Jarnan” joukkueessa tiedettiin myös kentän ulkopuolisesta elämästä ja vaikeuksista, joihin hän oli itsensä ajanut. Tässä näen ristiriidan, sillä jos joukkueenjohto pitää pelaajaa tärkeimpänä pelaajana niin, kuinka he eivät puutu kentän ulkopuolisiin asioihin millään tavalla. Minun mielestäni vaikeuksiin tulee puuttua, ihan sama vaikka pelaaja ratkoisi joka pelin itse. Monessa joukkueessa Jarnan tekemiset katsottiin läpi sormien ja samalla hän sai lisää tuntemusta itselle jatkaakseen railakasta elämää, sillä kyllähän pelit näyttävät kulkevan ja peliaikaa riittää.

Käydään vielä hieman läpi Jarnan elämää kohti helvettiä.

Jarna käytti uran aikana oikeastaan aina päihteitä kauden aikana välillä enemmän ja välillä vähemmän. Uran ensimmäinen puolikas meni pääosin alkoholin kanssa läträtessä, mutta kerran kesälomalla Espanjassa Jarna päätti kokeilla huumeiden maailmaa ja tämä käänsi miehen kelkkaa pikkuhiljaa syvemmälle kohti pimeää. Hiljalleen piristä tulee Jarnan kaveri myös kaudella unohtaakseen kaikki vaikeudet kentän ulkopuolella. Miehellä on aivan uskomaton kaksoiselämä, sillä kentällä katsojat ällistelevät taiteilijan huikeita pelisuorituksia ja seuraavat pari päivää miehellä saattaa mennä taas pirin ja alkoholin värittämänä ennen seuraavaa peliä. Lopulta Jarnalla on tullut kiekkoura päätökseen ja päihteet on ottanut täyden vallan elämässä. Jatkuva päihteiden käyttö ja varsinkin pirin käyttö on ruvennut käymään kalliiksi Jarnalle ja pikkuhiljaa uransa aikana tienaamat rahat ovat huvenneet. Lopulta mies ajautuu tilanteeseen, jolloin Jarnalla ei ole edes alamaailmassa kavereita ja hänen henkeänsä on uhattu muutamaan otteeseen ase ohimolla velkoja perittäessä. Kirjan mukaan mies on käyttänyt elämänsä aikana viihdekäyttöön noin miljoona euroa rahaa.

Tässä melko nopea läpikäynti karusta kohtalosta, mutta tässä varmasti jokainen saa tarinan juonesta kiinni. Tässä on hyvä huomata se, että peli on hyvä viheltää poikki siinä vaiheessa, kun sen pystyy vielä viheltämään poikki. Jarna antoi ensin päihteille pikkurillin ja päihteet veivät pikkuhiljaa koko käden. Tämän jälkeen Jarna antoi huumeille käden ja huumeet veivät koko miehen. Henkinen tasapaino on todella tärkeää osata tiedostaa jokaisen itse ja on pystyttävä pyytämään apua tilanteen sitä vaatiessa. Läheisten tuki on iso apu monille ja ketään ei todellakaan pidä jättää missään tilanteissa yksin. Jarna sai myös paljon tukea omalta vaimoltaan ja pojistaan ollessaan ilman päihteitä, mutta usein nämä veivät kuitenkin miehen mukanaan. Lopulta Jarna ajautui hoitoon juuri omien läheisten takia. Tässä tarina opettaa hyvin sen, että kun jättää reagoimatta tilanteisiin, niin seuraukset voivat olla todella tuhoisia. Onneksi mies kuitenkin on nykyään hengissä ja elää raitista elämää. Mutta kaukana ei ollut lähtö.

Urheilu ja varsinkin jääkiekko on kiinnostanut itseäni koko elämäni ajan. Marko Jantusta en muista kuin urheiluruudusta nähdyissä koosteissa ollessani nuori. Kirjan julkaisun jälkeen miehen elämä nousi otsikoihin ja kiinnostuin hänen rankasta tarinastaan. Lukukokemuksena kirja oli melkoista vuoristorataa. Oli huikeata lukea tahdosta voittaa ja näyttää muille pystyvänsä pelaamaan isoissa liigoissa. Samalla oli vaikea käsittää, miten kukaan voi olla huippu-urheilija Jarnan elämäntavoilla. Loppukirjasta teki oikeastaan pahaa lukea miehen syöksyä huumehelvettiin. Kirjan luettuani pohdiskelin kuitenkin asiaa siltä kannalta, että tämänkin kirjan ansiosta pystytään varmasti välttämään ainakin muutama tällainen tapaus ja samalla muutama ihmishenki. Kenellekään ei toivo samaa tarinaa kuin Jarnalla, mutta kaikkien onneksi tarina sai tällä kertaa parhaan mahdollisen lopun.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!