Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Läpilyönti

Kirjoitettu 06.09.15
Esseen kirjoittaja: Niko Eskelinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Läpilyönti - 7 konstia kasvattaa henkilökohtaista vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Jesper Klit
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mikäli haluaa oppia esiintymisestä, harjoittaa ja kehittää omaa esiintymistään ja vaikutusvaltaansa, kannattaa tämä kirja lukea.

Jesper Klit on kirjoittanut hyvän kirjan. Paljon esiintyneille ja henkilökohtaista vaikutusvaltaa omaaville kirjasta löytyy asioita, joihin voi helposti samaistua ja jotka ovat jo tuttuja. Vähemmän esiintymiskokemusta omaaville kirjasta löytyy hyviä vinkkejä ja oppeja. Sen kuitenkin opin, että koskaan ei esiintymistään tai vaikutusvaltaansa voi harjoitella liikaa. Parhaaksi tuleminen vaatii myös sen, että näitä taitoja virtaa veressä jo syntyessään.

Kirja on erilaisiin osioihin. Jokaisessa osioissa käydään eri asioita läpi, mitkä kuitenkin liittyvät toisiinsa. Esiintymisessä ja omassa vaikutusvallassa kaikki asiat ovat linkittyneinä toisiinsa! Seuraavaksi hieman osioita purettuna paperille ja omia mietteitä asioista.

 

 1. Tunne itsesi

Jotta pääsee hyvälle tasolle, on tunnettava itsensä. On löydettävä omat vahvuudet ja heikkoudet mitä kehittää. Itsensä tuntemisessa, omilla uskomuksilla on suuri vaikutus! Useimmilla ihmisillä on paljon rajoittavia uskomuksia:

 • ”En opi sitä ikinä…”
 • ”Epäonnistun aina kun pidän esitelmän…”
 • ”Lyön vaikka vetoa, ettei yleisöni inspiroidu esityksestäni…”

Nämä uskomukset on kuopattava välittömästi! Ne rajoittavat viestintääsi ja varmasti käyvät toteen kun tarpeeksi kauan niihin uskoo. Kun löytää omat negatiiviset uskomukset, kannattaa kirjata ne ylös, miettiä tarkasti mistä ne johtuvat, kyseenalaistaa niitä ja sen jälkeen yrittää löytää ratkaisu niiden muuttamiseen. Usein syy ei ole mikään ihmeellinen, se vain tuntuu omassa päässä suurelta ja ylitsepääsemättömältä.

Omasta mielestäni, niin kuin aina elämässä, ottamalla asioihin positiivisen asenteen ja päättämällä asioiden menevän niin nappiin kuin voi mennä, onnistuu varmasti esimerkiksi esitelmässään. Mikäli homma meneekin ihan penkin alle, ei siitä kannata lannistua. Ei kukaan päivässä muutu maailmanmestariksi. KAIKKI vaatii harjoittelua.

 1. Suunnittele menestyksesi

Puheemme on vain yksi lähettämistämme viesteistä. Tapamme kävellä, seistä, puhua ja liikkua, kasvojemme liikkeet ja eleemme, äänemme, kehonkielemme, pukeutumisemme jne. lähettävät nekin selviä viestejä ympäristöömme.

Albert Mehrabian teki vuonna 1967 yhden lainatuimmista puhutun sanan ja kehonkielen suhdetta koskevista tutkimuksista. Viestin kumulatiivinen vaikutus rakentuu pääosin näin:

 • 7 prosenttia liittyy puhuttuun sanaan (verbaalinen)
 • 38 prosenttia liittyy äänen tuottamiseen (äänensävy, korkeus, puherytmi jne.)
 • 55 prosenttia liittyy käytettyyn kehonkieleen

Toinen tutkimus kertoo, että tapaamisissa käytetty kehonkieli ja äänensävy ovat 70–80-prosenttisessa vastuussa syntyvästä vaikutuksesta.

Äänellä ja kehonkielellä on siis merkittävä vaikutus! Tässä vaiheessa huomaa, kuinka moniuloitteista esiintyminen oikeasti on! Ja tarkoitan esiintymisellä ihan arkipäiväistä kanssakäymistä ihmisten kanssa. Sen olen huomannut, ettei näihin asioihin kannatta keskittyä liikaa, koska silloin käyttäytymisestä tulee luonnotonta. On hyvä esimerkiksi valita päiviä, milloin tutkit omaa ja toisten käyttäytymistä hieman tarkemmin. Siinä yllättyy kuinka paljon oppii omasta ja toisten tavasta liikkua, elehtiä, puhua yms. Näitä asioita on vielä helppoa kehittää. Löytämällä kehityskohteita, kannattaa valita käsittelyyn yksi tai kaksi asiaa ja alkaa työstämään niitä. Tietoisesti otat huomioon asiat mitä tekee huonolla tavalla ja muuttaa niitä tavallaan ”väkisin” oikeaan suuntaan.

Näiden kaikkien asioiden lisäksi valmistautuminen on avain menestykseen. Kun tiedostaa omat toimintatapansa eri osa-alueilla on eri asia käyttää ja hyödyntää osaamistaan käytännössä. Tähän auttaa valmistautuminen erilaisiin tilanteisiin. Kaikki Akatemialaiset varmasti ovat nähneet Kimmo Pulkan lavalla esiintymässä. Kimmo tietää kuinka hän toimii eri osa-alueilla. Kimmo myös valmistautuu ja harjoittelee ennen esiintymisiään. Ei ehkä kaikista pienimpiä esiintymisiä varten, mutta kaikkia suurempia varten. Esiintyessään tuntuu kuin hän heittäisi kaiken hatusta! Uskon kuitenkin, että suurin osa siitä on harjoiteltua ja valmistautumisen ansiota. Kimmo on vain sillä tasolla, että se kaikki näyttää upealta. Taitotaso alkaa olemaan aika korkealla!

 

 

 1. Puhu yhtä kehosi kanssa

Kuten alussa sanoin, kaikki asiat linkittyvät toisiinsa. Katsekontakti, kuunteleminen, ääni, elehdintä, silmien suunta yms. pitää olla samassa linjassa. Mikäli yrität viestiä jostain iloisesta ja positiivisesta asiasta ja kehosi on kuin betonipatsas, kuinka moni ottaa viestisi tosissaan? Kehon käyttöä on hyvä harjoitella peilin edessä, jotta tietää miltä näyttää erilaisissa viestintä tilanteissa.

Kirjassa oli hauska esimerkki mitä eri silmänliikkeet kertovat ihmisestä.

 • Kun henkilö katsoo itsestään katsoen yläoikealle
 • Hän rakentaa mielikuvaa jostain, mitä ei ole ennen nähnyt, ja luo siten kuvitellun mielikuvan.

 

 • Henkilö katsoo itsestään katsoen ylävasemmalle
 • Hän näkee kuvia kokemistaan ja siksi muistamistaan ihmisistä ja paikoista

 

 • Henkilö katsoo suoraan oikealle
 • Hän yrittää kuvitella miltä jokin kuulostaisi

 

 • Henkilö katsoo suoraan vasemmalle
 • Hän muistaa ääniä, joita on kuullut aikaisemmin

 

! Kun silmämme liikkuvat alaspäin olemme läheisessä yhteydessä tunteisiimme.

 

 • Henkilö katsoo alaoikealle
 • Hän tarkistaa, miltä tilanne tuntuu

 

 • Henkilö katsoo alavasemmalle
 • Hän on usein keskellä keskustelua itsensä kanssa

 

Katseiden tulkitseminen vaatii jo aika paljon harjoittelua. Siitä kyllä olisi todella paljon hyötyä esimerkiksi neuvottelutilanteissa tai kun toisesta ihmisestä tarvitsee saada totuus irti. Vielä tärkeämpää kuin katse on hymy! Tässä kaikille 10 hyvää syytä hymyillä!

 

 1. Hymy voi oikeasti muuttaa mielentilaasi: kun seuraavan kerran olet masentunut, yritä hymyillä. On hyvinkin mahdollista, että mielesi muuttuu paremmaksi.
 2. Hymyt voivat helpottaa stressiä ja saada sinut näyttämään eloisammalta.
 3. Hymyt alentavat verenpainettasi ja auttavat kehoasi puolustautumaan paremmin tauteja vastaan
 4. Hymyt ovat luonnollinen ”huume”. Tutkimukset osoittavat, että hymy vapauttaa endorfiinejä, serotiinia ja luonnollisia kipulääkkeitä, jotka antavat sinulle mielihyvää.
 5. Hymyt saavat sinut näyttämään nuoremmalta
 6. Hymyt saavat sinut näyttämään menestyneeltä
 7. Hymyt auttavat sinua pysymään positiivisena ja vetämään ihmisiä, pääomaa ja ideoita puoleesi.
 8. Hymyt auttavat sinua luomaan parempia tuloksia kokouksissa ”säätämällä kokouksen lämpötilaa”
 9. Hymyt auttavat sinua luomaan parhaat mahdolliset kommunikaatiolinjat toisiin ihmisiin
 10. Hymyt kutsuvat dialogia ja jatkokeskustelua

 

 

 1. Roolita itsesi

Jotta voit olla vaikutusvaltainen ihminen, täytyy sinulla olla karismaa ja positiivista asennetta. Karismaa voi oppia. Harjoittele;

 • Antamaan oikeanlainen fyysinen vaikutelma
 • Varmista, että teet hyvän ensivaikutelman
 • Ole aidosti kiinnostunut
 • Näytä arvostavasi
 • Harjoittele kehujen antamista ja vastaanottamista
 • Ole innostunut

Positiivisuus on vähän eri juttu. Positiivisuus pitää lähteä itsestään ja positiivisuus on elämänasenne. En ymmärrä niitä ihmisiä, jotka löytävät joka asiasta jotain valitettavaa tai huonoa. Ihmiset, jotka ovat yli realistisia tai pessimistejä ovat erittäin raskaita ja harva haluaa työskennellä heidän kanssaan. Suosittelen tällaisille henkilöille rennompaa otetta elämään ja katsomaan asioita hieman eri näkökulmista. Enjoy your life!

Loppuun vielä yksi sana, Huumori. Se on mielestäni elämän suola. Se auttaa ihmisiä joka päiväisessä elämässä ja siitä saa paljon positiivista energiaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!