Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Läsnäolon voima

Kirjoitettu 16.05.21
Esseen kirjoittaja: Lassi Pohtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Läsnäolon voima
Kirjan kirjoittaja: Eckhart Tolle
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Esseen kirjoitus tästä kirjasta tuntui jotenkin ylitsepääsemättömältä hommalta aluksi, sillä kirja on niin täynnä kaikenlaisia filosofisia ajatuksia, joita pitää miettiä ajan kanssa ja joita en osaa oikein edes sanoiksi pukea. Päätinkin siis kirjoittaa vain asioista, jotka jäivät itselleni tärkeimpinä mieleen.

 

Keskustelin erään yrittäjän kanssa illallisella kaikenlaista ajankäyttöön, keskittymiseen ja fiksujen valintojen tekemiseen liittyvää ja hän suositteli minulle tätä kirjaa kuunneltavaksi. Aloitin kuuntelun ja kuuntelin kirjaa vajaan tunnin, kun havahduin kuulemaan, että siinä puhuttiin jotain nykyhetkestä. Kuuntelin tarkasti ja ymmärsin heti kirjan pointin. Olin kuunnellut kirjaa vajaan tunnin, mutta miettinyt samalla paljon muita asioita ja suunnitellut tulevia asioita mitä minun tulisi tehdä, kuuntelin vain siinä sivussa kirjaa ja oletin saavani siitä irti tarpeeksi niin. Rupesin miettimään mitä kirjassa oli aikaisemmin puhuttu mutta en muistanut tarkasti mitään. Tajusin sillä hetkellä, että en ollut täysin läsnä ja keskittynyt kuuntelemiseen ajatuksieni kanssa. En siis olisi saanut käytetystä ajasta juuri mitään irti, jos en olisi havahtunut tähän ajatukseen. Niinpä kelasin kirjan alkuun ja aloitin alusta.

 

Kun olet paikalla mutta ajattelet samaan aikaan paljon muita asioita etkä keskity siihen mitä teet, et ole läsnä. Läsnäololla tarkoitetaan tällä hetkellä tapahtuvaa, ei tulevaisuudessa tai menneisyydessä tapahtunutta. Kaikki tämä voi kuulostaa hieman hölynpölyltä, mutta kun sitä alkaa ajattelemaan se on ihan järkeen käyvää asiaa. Et voi tietää mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan koska sitä ei ole olemassa, on vain tämä hetki. Voi kuulostaa aikamoiselta jeesustelulta, mutta näinhän se menee.

Kirjassa oli myös paljon puhetta nykyhetken hyväksymisestä. Huomaan että olen monesti elänyt itse omissa tulevaisuuden ajatuksissani ja unelmissani. Pitää kuitenkin hyväksyä, että nykyhetki on ainut todellinen hetki ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Jossain aikaisemmassa esseessä taisin kirjoittaa, että haluan päästä ¨sitten kun¨ ajatuksesta eroon ja tämä kirja vahvistaa ajatusmalliani. Minusta on typerää ajatella, että voin tehdä jotain, vasta sitten kun olen tehnyt sitä ja tätä. Esimerkiksi monet kaverini puhuvat aina, että voivat tehdä jotain vasta sitten kun ovat esimerkiksi valmistuneet koulusta. Tämä rakentaa mieleemme suuria aitoja, jotka ohjaavat tekemistämme, keksimme itse esteitä, miksei jokin voisi olla mahdollista. Mielestäni tuollainen ajattelu hidastaa kehittymistä ja asioissa eteenpäin menemistä. Miksi et voisi tehdä sitä heti? Eli: ei sitten kun vaan NYT.

 

Päällimmäisenä oppina kirjasta jäi, että haluan olla enemmän läsnä tilanteissa ja keskittyä sillä hetkellä tapahtuviin asioihin. Esimerkiksi työtä tehdessä saan toimittua paljon tehokkaammin, kun keskityn kunnolla tekemääni hommaan ja saan paljon enemmän ja lyhyemmässä ajassa aikaan. Myös työn laatu on varmasti parempaa, kun työhön keskittyy kunnolla. Läsnäolo ei kuitenkaan ole tärkeää pelkästään työn teossa, vaan myös sosiaalisessa elämässä. Keskusteluista saa paljon enemmän irti, kun kuuntelee toista ja keskittyy hänen kertomaansa asiaan. Pyrin keskittymään tehdessäni asioita, että keskityn itse asian tekemiseen, enkä ajattele tulevaa. Toki mainittavan arvoinen asia on se, että pakollisia asioita kuten verojen maksua jne. pitää ajatella etukäteenkin, eli tämäkään ei ole mikään tiukasti seurattava elämän ohjekirja.

Suosittelen kirjan lukemista kaikille, vaikka siinä onkin aika paljon aluksi huuhaa poppamiesjutuilta kuulostavaa asiaa. Luen varmasti kirjan itse toiseen kertaan vielä ja uskon että löydän sieltä vielä paljon uutta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!