Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Leda bra eller leda bäst

Kirjoitettu 13.04.21
Esseen kirjoittaja: Maaria Pelkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Leda bra eller leda bäst
Kirjan kirjoittaja: Peppe Ekmark
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Redan i början av Teamakademi sade jag att jag vill läsa någon bok på svenska eftersom jag gillar språket så mycket. Äntligen har jag gjort det och måste säga att jag är stolt över mig. Jag valde Peppe Ekmarks bok ”Leda bra eller leda bäst” och jag verkligen gillade det.

Peppe Ekmark är expert i ledarskap och försäljning och han organiserar också kurser och workshops till företag. Han har jobbat till exempel på tidningen Metro, MTG och grundat företaget Smile & Shine AB.

Som barn Peppe var blyg och osäker och han har också haft svåra tider och genom dem har han kommit starkare. På svåra tiderna tog Peppe en kurs där han fattade saker om sig själv, livet och ledarskap. Där hittade han sig själv igen.

 

Hur kan du komma från bra till bäst?

I boken presenterar åtta steg för att få saker att hända på arbetsplatsen. Åtgärder som skapar engagemang som i sin tur leder till bra resultat.

Steg 1. Blottlägg dig och visa vem du är

Visa dina medarbetare att du också har svagheter, inte bara styrkor. Visa att du inte kan allt och att du ibland behöver hjälp. Berätta om dina utmaningar i livet och vad har du lärt dig. Det är också viktigt att du berättar vad du gillar och vilka saker gör dig glad. Så här ska andra lita på dig och vågar också själva öppna sina liv. Jag tycker att jag har berättat ganska mycket om mitt liv till mitt team men förstås kunde jag berätta mer till exempel om min barndom när jag har bott i olika orter. Det känns att för några av teamet är det jättesvårt att berätta vem de riktigt är och det påverkar så att man inte känner varandra helt och hållet.

 

Steg 2. Bestäm dig och stå för det du tror på

Det finns en stor skillnad mellan om du bara säger ”jag ska gå ner i vikt 3 kilogram” eller att du verkligen gör någonting för det. Man måste stå för det man säger. Jag själv har bestämt mig att orka springa 10 kilometer vid slut av Maj. Förstås har jag plan hur ska jag nå mitt mål och det hjälper mig att tro på mig. Som ledare ska man stå för vad man har sagt och göra allt för det. För mig kommer det inte naturligtvis att föreställa mig vart ska Tempo gå. Det är också utmanande att tänka på det eftersom Tempo finns bara några år och man har olika intresse, värde och drömmar. Därför känner jag ibland att jag är en dålig ledare och att jag borde vara mer målmedveten. Tyvärr är jag inte visionär.

 

Steg 3. Sätt upp tydliga mål och följ upp dem regelbundet

För att nå någonting måste man ha mål. Det är bra att tänka på vart vi vill gå och sen besluta datum för det. Att sätta upp gemensamma mål har vi haft utmaningar i Tempo redan från början av Teamakademi. I vår är vårt mål till exempel att varje av teamet har ämne för examensarbete och att vi ska sälja en förlossning per månad. Dessutom har vi mål i anslutning till att läsa böcker och göra kundbesök. Jag har märkt att de här målen verkligen inte motiverar alla och jag känner mig handlös för att jag inte vet hur jag borde agera att alla skulle nå målet. Vi följer bokpoäng och kundbesök varannan vecka och jag tycker att det har fungerat helt okej.

 

Steg 4. Måla upp målbilder

Det är jätteviktigt att måla upp målbilder för att man kan se vad sker när målet är nått, helt enkelt något att se fram emot. Då kan arbetare föreställa sig hur det känns och ser ut att ha nått målet. I Tempo har vi inte gjort det här steget. Jag har hört att några andra team har bestämt att de ska hyra till exempel en stuga över helgen om de når gemensamma målet. Det borde vi ha också gjort för att motivera team.

 

Steg 5. Våga vara mänsklig, ärlig och tydlig – kärleksfullt

Det här steget är inte så konkret som de första men jag förklarar vad det här betyder. För att skapa världens bästa arbetsteam måste det gå igenom fem olika faser enligt Johan Ekenberg. Det är viktigt att veta hur teamet bygger för att man kan leda det. De olika faserna är:

-Tillhörafasen: I den här fasen lärar man känna varanda och det finns inga allvarliga konflikter. Som ledare är det viktigt att du är så tydlig som möjligt när du berättar dina tillvägagångssättet och regler.

-Gemytligafasen: Alla är med i gruppen och man tycker att det är roligt att jobba tillsammans. Man bryr sig inte så mycket om de andra och tar mer ansvar för dig själv. Problemet är att man inte samarbetar så mycket och att man är hellre tyst om svåra saker än pratar om dem.

Rollsökarfasen: gruppen befinner sig i konflikt, alla med alla eller person mot person, ledaren ifrågasätts, finns det plats för mig? I den fasen är väldigt jobbigt vara i. Det uppstår konflikter och om du gör fel här kan det spåra ur helt. I den här fasen måste du lära dig att vara mänsklig, ärlig och tydlig – kärleksfullt

-Idyllfasen: föregås vanligtvis av en intensivkonflikt mellan medlemmarna eller en kris i gruppen, som vanligtvis handlar om ledarskapet, eller andra krafter som håller tillbaka gruppen. Resultatet av att ta fram och lösa denna konflikt gör ofta att gruppen känner sig befriad. Känslan är nästan omöjligt att beskriva, men ingen som har upplevt den kan ta miste på känslan. Jag tycker att de här känslorna har vi upplevt efter när vi har haft feedbackträningen eller pratat om svåra saker i teamet.

Samhörafasen: I den här fasen vågar man hantera konflikter, delge öppet varandra åsikter, ideér, känslor och feedback. Det finns höga krav på grupplojalitet.

De här faserna låter ganska samma som vi har lärt oss i Teamakademi.

 

Steg 6. Ha balans i livet

För att kunna hitta nyckeln till dina medarbetares hjärtan måste du först hitta nyckeln till ditt eget hjärta. Ta hand om dig – balans i livet är ofta en tredjedel arbete, en tredjedel familj och en tredjedel fritid. Det kan inte vara så att du jobbar 24/7 och har inte tid för någonting alla. Våra kroppar är byggda för att vi ska röra på oss. Till exempel om du springer regelbundet orkar du bättre, blir mer kreativ och lösningsfokuserad. Det krävs helt enkelt energi att få energi. Hälsosam föda och dryck är också viktiga för att stanna frisk. Och mår du bra kommer det att vara lättare att få andra att må bra. Vi går omkring och oroar oss hela dagarna över olika saker. Vi är stressade och slutar tänka logiskt och tappar fokus. Hur du som ledare säkrar att du och dina medarbetare får tillräckligt tid att återhämta? Vi har pratat i Tempo mycket om välstånd i vår och motion, föda och återhämtning är egentligen saker som vi har diskuterat.

 

Steg 7. Ha roligt och fira dina segrer

Föreställ dig att du kommer från kundbesök tillbaka till kontoret. Besöket har gått jättefint och du har gjort affären, du är nöjd och kunde hoppa av glädje. Ändå ingen märker dig och bara håller på sina egna saker och ting. Ingen ger beröm till dig och du bara sitter ner som inget skulle ha hänt. Men föreställ dig om alla dina medarbetare skulle ha applåderat och varit glada för dig. Det spelar en stor roll hur reagerar man till segrer. Vi kunde verkligen fira våra segrer mer i Tempo. Till exempel kunde det vara roligt att hyra en stuga över helgen och bara fira att vi har lärt oss nya saker i vår och gjort häftiga projekter. Ändå röstar vi på månads person av teamet och hon eller han får en kaffekopp fylld med någonting bra. Nästa månaden får den andra personen koppen.

 

Steg 8. Lev dina drömmar

Vad drömmer du om? Lever du dina drömmar?

En viktig fråga är att varför gör du saker som du gör? Vad är ditt långsiktig dröm med vad du vill med ditt liv? Mina drömmar är att jag ska bilda familj i framtiden, köpa ett riktigt kul hus, vara frisk och jobba med saker som inte känner som jobbet. Jag vill också se världen och uppleva nya saker.

 

Leder du bra eller leder du bäst? Det är ditt val.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!