Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Legacy

Kirjoitettu 25.05.16
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Legacy
Kirjan kirjoittaja: James Kerr
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Törmäsin sattumalta aivan mahtavaan kirjaan joka kertoo maailman parhaasta rugby joukkueesta. The All blacks joukuetta pidetään maailman menestyneimpänä urheilujoukkueena. He ovat voittaneet 86 % kaikista pelatuista otteluista. James Kerr vietti joukkueen matkassa 5 viikkoa ja selvitti mikä on maailman mahtavimman joukkueen salaisuus. Mitä he tekevät eri lailla, mitä mullistavia tapoja heillä kenties on? Sain poimittua omaan elämään pari hyvää juttua.

 

Aina vaan alusta

Ison voiton jälkeen stadioni juhlii kotijoukkueen voittoa, joukkue suuntaa pukuhuoneen suojiin. Pelaajat juhlivat isoa voittoa hetken, mutta sen jälkeen tapahtuu jotain omituista. Joukkueen kaksi kokeneinta pelaajaa alkaa siivota, ottaa mopin ja alkaa pyyhkiä mutaisia kengän jälkiä. Loput seuraavat. Legendat syntyvät nöyristä hahmoista. Tarinan opetus on se että, kenenkään ei pitäisi olla koskaan niin hyvä, etteikö alkaisi tehdä aina vain alusta pieniä oikeita hommia. He siivoavat jälkensä pukuhuoneessa, mitähän he tekevät oikein salilla, tai vaikkapa pelikentällä.

 

Maailman huipulle ei pääse, ellei ole valmis tekemään pieniäkin asioita, jotka on vain tehtävä. Tämä antaa mielestäni hieman perspektiiviä omaan arkeen. Bisnerassa puhuttiin vähän aikaa sitten buukkauksen ulkoistamisesta. Idea siitä, ettei viitsi kaivaa asiakkaan numeroa ja soittaa hänelle on pöyristyttävä. Meille on todella tärkeää henkilökohtainen ja joustava kommunikointi asiakkaan kanssa, miksi helvetissä haluamme menettää mahdollisuuden olla yhteydessä asiakkaaseen henkilökohtaisesti, vaikka kyseessä olisi kylmäpuhelu. Tässä on mielestäni kyse nimenomaan niistä pienistä asioista jotka on vain tehtävä. On myyty elosta ja on klousattu sitä ja tätä. Loppujen lopuksi on aina vaan uudestaan nostettava puhelin ja otettava kylmäpuhelu, se takaa menestyksen tulevaisuudessakin.

 

Kiwi kaizen

Mahtava konkreettinen idea, joka takaa aivan järkyttävät tulokset pitkällä aikavälillä. Ideana on etsiä 100 asiaa, jotka pystyt tekemään 1% paremmin jatkossa. On helppo kuvitella että maailman huipulla kun urheilee niin vain pienet marginaalit ratkaisee voiton ja häviön kohtalon. Tätä helpottamaan on otettu vertaus talon tyhjentämisestä. Tyhjennä kaikki kamat talostasi pihalle ja vie takaisin vain hyödyllisimmät tavarat. Minulla ainakin jäisi aika paljon tavaraa pihalle.

 

Vertaan tätä oppia kivisalmen kievariin. Tavoitteenamme on kasvattaa liikevaihtoa 10% edellisestä kesästä. Ajatus on aika hankala koska emme ole olleet siellä vielä päivääkään töissä, mutta tämän idean pohjalta on hauska lähteä kehittämään toimintaa. Meillä on vanhat kievarilaiset vielä vahvasti mukana. He ovat kehittäneet toimintaa 3 vuotta, minun ajatuksena on aloittaa siihen mihin he jäivät ja nyt ensimmäisenä vuonna parantaa toimintaa pienillä 1% teoilla. Kasvatetaan keskiostosta 1% per asiakas, tehdään 1% paremmalla katteella, tehdään 1% enemmän myyntiä tapahtuma päivinä oluella, markkinoidaan 1% enemmän jne. Pienistä puroista kasvaa iso joki ajan mittaan. En näe mitään järkevämpää lähestys tapaa asiaan mistä ei ole vielä kokemusta.

 

Ei painetta, ei timantteja

The All Blacks joukkue pelaa aivan järkyttävän paineen alla joka hetki, heiltä ei odoteta mitään muuta kuin voittoa joka hetki. Joukkueessa ollaan sitä mieltä, että se on hyvä asia, ilman valtavaa painetta he eivät itse välttämättä nostaisi suoritustasoaan niin korkealle joka päivä. Hauska vertailu kohta on suomen jääkiekko maajoukkue. Heillä on käytännössä samat paineet, heiltä odotetaan voittoa joka pelissä. Se asenne miten he käsittelevät asian on erilainen, se että myönnettäisiin se, että paineet on hyvä asia ja että meiltä pitääkin odottaa vähintään voittoa. Kuulemme vain monesti pelaajien suusta seuraavan sanonnan, lähetään yrittää parhaamme, katsotaan mihin se riittää. Suomi on hävinnyt 10 finaaliottelusta 8. Toki olen huomannut tässä parannusta nuorten pelaajien toimesta, mutta kulttuuri istuu syvässä.

 

Jokaisen pitää itse luoda itselleen painetta, se voi tulla ulkopuoltakin. Itse osaan ainakin kohauttaa olkapäätä ulkopuoliselle paineelle helposti, joten se on käytännössä tultava sisältäpäin. Miten sitten painetta luodaan joka päiväiseen elämään. Miten nostan rimaa sopivan korkealle, jotta paine tuntuu eikä vain epätoivo. Minulla on tullut sellainen huono tapa, että asettamani tavoitteet menettävät merkityksensä ja loppujen lopuksi minulle on aivan sama pääsinkö niihin vai en. Tai ainakin näin on työelämän puolella. Urheilun puolella olen onnistunut paljon paremmin paineen luomisessa. Nyt kun lähden vertailemaan eroja näiden välillä niin, sieltä saattaa löytyä pari avain asiaa.

  1. Kerron yleensä urheilupuolen tavoitteista auktoriteeteille, ja muutenkin useammalle henkilölle.
  2. Ne istuvat aina minun tärkeimpiin arvoihin.

Nämä olivat ainakin 2 isoa asiaa joiden avulla saan painetta aikaiseksi. Minun pitää etsiä itselleni mentori/auktoriteetti, jotta saan myös työelämän puolelle enemmän painetta, ja minun pitää käydä arvokeskustelua itseni ja bisneran tuotteiden/toiminnan kanssa.

 

Kirjassa oli hauska esimerkki golfin pelaajista. Pelatessaan paariin he onnistuivat puttauksessaan paljon paremmin kuin birdie mahdollisuudessa. Eli he onnistuivat paremmin vältellessään häviötä, ja taas kun oli mahdollisuus voittaa jotain, niin he pysyivät perustasolla. Häviämisen pelko näyttää ohjaavan ihmisiä vieläkin eniten eteenpäin. Paine hävitä tekee timantteja pitkässä juoksussa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!