Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lehmä sanoo AMMUUU

Kirjoitettu 11.12.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Iso Muu
Kirjan kirjoittaja: Seth Godin
Kategoriat: 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 7.3. Innovatiivisen yrityksen kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuvittele maailma jossa ihmiset haluavat olla normaaleja. Kukaan ei halua erottua joukosta. Kukaan ei halua erityistä huomiota ja kaikki tekevät niin kuin muut. Sulje silmäsi ja mieti hetki minkä värisenä näet kyseisen maailman ja ihmiset.

 

Pingviini lauma

 

Kirjaa lukiessani mieleeni tuli välittömästi elokuva Happy feet. Elokuva kertoo pienestä pingviinistä, joka tykkää tanssia. Aluksi muut pingviinit pitävät pientä tanssijalkaista pingviinin poikasta erittäin outona. Miksei hän vain voisi olla niin kuin kaikki muut. Pinkku vain tanssi ja tanssi. Ei sitä kiinnostanut mitä muut ajattelevat ja jatkoi tanssimista iloisena. Lopulta muutkin alkoivat tanssimaan ja elokuva taisikin loppua yhteistanssiin. Kaikki halusivat olla niin kuin tanssiva pingviini.

Tarinan opetus on täysin sama kuin lähes kaikissa kirjan lyhyissä tarinoissa. Pingviinit ovatkin erittäin helppo ja usein käytetty metafora maailmasta, jossa kaikki tekevät samoin kuin toiset ja kaikki kulkevat yhteisenä mustavalkoisena massana nyökytellen jokaiselle asialle. Pieni värin purskahdus tulee kun joku alkaa tekemään asioita toisin. Lopulta sama väri valtaa kaiken. Onko sekään nyt ihan kiva jos eläisimme maailmassa, jossa vain tanssittaisiin. Kaikkia värejä tarvitaan, jotta saadaan sateenkaari. Kaikki tykkää sateenkaaresta, paitsi ehkä värisokeat (josta syystä harmaakin on hyvä väri).

 

Ainutlaatuinen

 

Paras idea on jota kukaan ei ole vielä keksinyt. Uniikki. Ainutlaatuinen. Ei täydellinen. Harry Houdini ei ollut täydellinen taikuri, mutta silti ehkäpä maailman kuuluisin sellainen. Hän oli yksinkertaisesti erilainen muista taikureista. Niinkin erilainen ettei yleisö edes luullut kyseessä olevan taikuutta, vaan pelkästään taitoa. Silti häntä pidettiin taikurina. Harry ”kahlekuningas” Houdini oli kääntänyt taikuuden alan päälaelleen. Ei Houdinilla ollut edes taitoakaan niitä kahleita poistaa, ei ainakaan oikeaa. Taikuruutta siinä oli se että kaikki on valetta. Silmänlumetta. Illuusiota. Houdini oli hyvä esiintymään, ajattelemaan toisin kuin muut ja varastamaan shown. Hän teki niin kuin halusi ja oli siinä hyvä, mutta ei koskaan täydellinen. Ehkä hän oli täydellinen muiden silmissä, mutta se oli vain illuusion luomaa kuvitelmaa.

Harjoitus tekee mestarin, sitä en kiellä. Harjoittelisitko kuitenkin mieluummin jotain muuta kuin mitä tällä hetkellä suurimman osaa ajastasi? Tarkkaile edellistä viikkoasi. Onko siinä väriä? Kuinka paljon intohimoa näet tekemisessäsi? Tunnetko olevasi vain osa pingviini laumaa? Entä eilen?

Minä haluan olla ainutlaatuinen. Minä haluan olla kipinöivä sädetikku. Siinä, nyt minä olen sen sanonut. Mitä nyt?

 

Oletko valmis?

 

Mikset olisi? Sinulla on melko varmasti jo vaatteet päällä, ruokaa ja katto pääsi päällä. Mitä muuta tarvitset? Lupaa aloittaa? Kuvittele Steve Jobsia kysymässä lupaa. Olet ylittänyt jo monia suuria haasteita ja olet rakastunut jo ainakin kerran. Ei sinulla täydy olla erityistä tutkintoa, tietoa tekniikasta tai rahaa. Sinun ei tarvitse saada ylistystä ideoistasi, kiitollisuutta muilta tai saada yhteisymmärrystä. Erilaisuus on pelottavaa. Ei ole takuita siitä että sinun, juuri sinun, oma polkusi tuottaisi haluttuja tuloksia. Saatat jahdata jotain 18 vuotta haluttujen tulosten perässä ja palata alkupisteeseesi ilman aarrettasi.

Kysymys kuuluukin, oletko valmis aloittamaan matkan, jolla ei ole takuita, jossa jokainen päivä on erilainen? Vai haluatko elää samanlaista elämää joka päivä, jossa saat aina sen varman saman tuloksen? Jos siis teet aina mitä olet aina ennenkin tehnyt, tulet myös saamaan samaa mitä olet aina ennenkin saanut.

 

Driimi on valmis

 

Olen aina tykännyt Tiimiakatemiasta, juuri sen vuoksi ettei täällä ole koskaan samanlaista päivää. Monesti olen miettinyt mahdollisuutta että onko tämä oikeasti se minun paikkani, mutta tulen aina samaan lopputulokseen: Kyllä on, ehdottomasti! En ole koskaan oppinut missään niin paljoa kuin täällä ollessa ja se kertoo jo jotain. Olen siis aidosti kiinnostunut valitsemastani polusta. Tätä polkua ei ole kukaan ennen tallonut, mutta muiden jäljet menevät samaan suuntaan vierivieressä. Ei mitään käryä minne tämä polku vie ja se tässä onkin jännittävää. Minulla on kaikki mahdollisuudet ja eväät olla niin erilainen kuin haluan. Mikään ei syö luovuuttani. Sama pätee Driimiä.

Osuuskunta Driimin kevät näyttää valoisalta. Tiimin kehitys on nyt murtovaiheessa ja vaatii tekoja. Juuri sitä tulee keväällä. Mitä Driimi vielä tarvitsee päästäkseen toteuttamaan ainutlaatuisuuttaan, asennetta tekemiseen ja luottamusta. Emme saa enää jäädä värjöttelemään paikoillemme. Ei kysellä turhaan lupia tekemiseen ja mietitä liikaa oikein tekemistä. Perfektionisteilta on pääsy kielletty! Luotetaan siihen että jokainen tekee niin kuin parhaakseen näkee ja jokainen suojaa niin omia kuin toistemmekin intohimon kipinöitä.

”Mitä tahansa osaatkin tai uneksit osaavasi, tee se. Uskaliaisuudessa on voimaa, taianomaisuutta ja neroutta. Aloita nyt.” – Goethe

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!