Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Isäntien Isäntä

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Niko Eskelinen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Small Talk haltuun, Seremoniamestari
Kirjan kirjoittaja: Thomas Leikvoll, Erling Arvola
Kategoriat: 1. Oppiminen

Isäntien Isäntä, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

”Hissipuhe on iskevä, kompakti ja positiivisen mielikuvan herättävä esitys sinun yrityksestäsi ja sen päämääristä.”

Lainasin isäni kirja valikoimasta kaksi kirjaa, Small Talk haltuun ja Seremoniamestarin käsikirja. Nämä lähtivät lukuun täysin omasta mielenkiinnosta! Niistä jäi käteen kuitenkin monta koppia tulevaisuuteen, joten tästähän oli pakko kirjoitella reflektio.

Small talk haltuun – kirjassa on tietoa ja vinkkejä siihen miten kehityt tuppisuusta keskustelijaksi ja Seremoniamestarin käsikirjassa taas täydellisen juonnon tai tapahtuman läpiviemiseen alusta loppuun asti.

En pidä small talkista tai en harrasta sitä. Bull shit! Kaikki harrastavat sitä! Puhut kollegan kanssa konsertista johon aiot illalla mennä, se on small talkia. Juttelet illalla puolison kanssa päivän tapahtumista, se on small talkia. Ellet osaa puhua, harrastat small talkia. Oikeastaan silloinkin käytät viittomakieltä, joten harrastat sitä!

Muiden kanssa keskustellessa on tärkeää muistaa;

 1. Elekieli

Eräiden tutkijoiden mukaan ihmiset viestivät enemmän eleillä kuin sanoilla, jopa yli 50 % kommunikoinnista tapahtuu elekielellä. Sillä on siis erittäin suuri merkitys kun tapaa ihmisiä, niin uusia kuin vanhojakin.

SOFTEN- muistisääntö on hyvä tapa muistaa elekieli!

S – SMILE (HYMY)

Hymyn sanotaan olevan lyhin reitti kahden ihmisen välillä. Kumpaa ihmistä lähestyt, se joka hymyilee sinulle vai se jonka kasvot ovat ilmeettömät?

O – OPEN ARMS (AVOIMET KÄDET)

Käsivarret ristissä rinnalla – vielä pahempi – käsi suun edessä (ja peität siten hymyn), antaa eristäytyvän ja mietteliään vaikutelman. Anna käsien riippua vapaasti tai elehdi niillä! Työnnä kädet mukavasti housun taskuihin, annat itsestäsi rennon ja avoimen vaikutelman.

F – FORWARD LEAN (ETUNOJA)

Älä nojaudu liian taakse. Se voi olla yritys vaikuttaa rentoutuneelta, mutta voi antaa vaikutelman ettei keskustelu ole kiinnostava. Nojaudu eteenpäin mukaan keskusteluun! Ei kenenkään fyysiselle reviirille (ellei mielessä ole sellaiset ajatukset), mutta siten, että olemuksesi antaa ymmärtää olevasi kiinnostunut.

T – TOUCH (KOSKETUS)

Meillä Suomessa yleisin on kätteleminen. Se on hieno ele niin keskustelun alussa kuin lopussa. Hälyisessä ympäristössä, jossa ei kuule toisen puhetta on pieni kumartuminen eteenpäin ja kevyt kosketus käsivarteen täysin sallittua.

E – EYE CONTACT (KATSEKONTAKTI)

Tämä on elekielen tehokkain muoto. Toisen ihmisen katseen kohtaaminen viestii kiinnostuksesta ja uteliaisuudesta ja rohkaisee lähestymään. Katseella kerrot, että kuuntelet toisen puhetta ja ymmärrät mitä hän sanoo. Katsetta voi myös käyttää liikaa! On hyvä antaa katseen välillä vaeltaa ja kohdata keskustelukumppanin katse säännöllisin välein.

Ujoille ihmisille – harjoitelkaa katsekontaktia kohtaamalla keskustelukumppanin katse muutaman sekunnin ajan ja keskittymällä silloin pupilleihin. Kun tulee tarve välttää katsetta, keskity kasvojen muihin piirteisiin: otsaan, silmien väliin, suuhun jne.

N – NOD (NYÖKKÄYS)

Nyökkääminen kertoo, että olet kuullut ja ymmärtänyt toista. Luot tunteen, että ajattelet asiasta samoin. Se luo myös positiivisen ja empaattisen vaikutelman.

 

SOFTEN koostuu kuudesta yksinkertaisesta ja hyödyllisestä muistisäännöstä: hymyile, pidä kädet avoimina, nojaa eteen, kosketa, ota katsekontakti ja nyökkää. Tärkeintä on kuitenkin olla oma itsensä ja hakea aktiivisesti katsekontakteja ja hymyillä!

 

Miten aloittaa keskustelu? Voi pojat, tämä on välillä aika vaikeaa! Onneksi tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Aloitustavan ratkaisee se, kenet tapaat, missä hänet tapaat ja mikä on suhteesi häneen. Kun tapaat työkaverin kaupungilla lauantai-iltana, on keskustelun aloitus varmasti erilainen kuin silloin, kun tapaat ensimmäisen kerran firmasi uuden asiakkaan.

On fiksua aloittaa yksinkertaisilla kysymyksillä tai kommenteilla, jotka liittyvät tilanteeseen tai lähestyttävään ihmiseen.

 • Terve, tulin juuri. Mitä minulta on mennyt ohi?
 • Emme ole vielä tainneet tervehtiä. Oletko täällä ensimmäistä kertaa?
 • Liian monet näistä ruoista näyttävät houkuttelevilta. Oletko täällä ensimmäistä kertaa?

Keskustelun alkuun on hyvä sijoittaa myös muutama suljettu kysymys, johon on helppo vastata kyllä tai ei. Keskustelun edetessä on parempi esittää avoimia kysymyksiä, joista saa aikaan kunnon keskustelua.

Usein käy niin, että vastaukseksi saa lyhyen ei/kyllä vastauksen tai yhden lauseen. Älä kuitenkaan lannistu tästä vaan anna itse ”ilmaista tietoa”, jolloin keskustelukumppanin on myös helpompi toimia samoin. Esimerkiksi;

 • Oletko jo maistanut ruokaa?
 • En, mutta ajattelin tehdä niin ihan kohta.
 • Minäkään en ole vielä syönyt. Mutta huomasin, että tarjolla on paljon houkuttelevia merenantimia, joten taidan maistaa niitä. Pidän kaloista ja äyriäisistä. Mistä ruoista sinä pidät?
 • Minäkin pidän vedenelävistä, varsinkin katkaravuista. Ja erityisesti kuivan valkoviinin kanssa.

Sama myös toisinpäin kun joku tulee kysymään sinulta jotain. Yritä vastata kysymykseen muutamalla lauseella, mikäli olet kiinnostunut keskustelemaan toisen henkilön kanssa. Suljetuilla kysymyksillä on siis hyvä ensiksi testata onko toinen kiinnostunut keskustelemaan ennen kuin aloittaa rakentamaan tilannetta. Mikäli henkilö ei ole kiinnostunut keskustelemaan, on tilanteesta helpompi vetäytyä pois.

Keskustelun pitäminen käynnissä, voi veljet! Suomalaiset, korvat hörölle! Tässä muutama tipsi mikä kannattaa muistaa;

! Varmista, että keskustelu kulkee koko ajan molempiin suuntiin.

! Esitä jatkokysymyksiä

! Näytä, että olet kiinnostunut sekä siitä, mitä kerrot itse, että siitä, mitä keskustelukumppanisi kertoo.

! Ole valmis kertomaan itsestäsi

! Yritä löytää teemoja, joista sekä sinä että keskustelukumppanisi olette aidosti kiinnostuneita

! Keskustelun päästyä hyvään vauhtiin älä pelkää käyttää aikaa oman tai keskustelukumppanisi elämän suuriin tapahtumiin.

 

SOPIVAT JA EIVÄT NIIN SOPIVAT SMALL TALK AIHEET

 • Ajankohtaiset teemat – Trendit
 • Musiikki – Työt
 • Matkat – Harrastukset
 • Yhteisöllisyys – Yksityisasiat
 • Kaikkea yleistä (arkisia asioita)

 

 • Työhön syventyminen — Politiikka
 • Vitsailu muiden kustannuksella — Aikaisemmat suhteet
 • Seksi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!