Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Let my people go surfing

Kirjoitettu 21.03.14
Esseen kirjoittaja: Iina Tiihonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Suuri seikkailu - vastahakoisen liikemiehen tunnustukset
Kirjan kirjoittaja: Yvon Chouinard
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Suuri seikkailu – vastahakoisen liikemiehen tunnustukset on Yvon Chouinardin kirjoittama kirja, jossa hän kertoo ulkoiluvaatteita valmistavan yrityksensä, Patagonian, historiasta ja filosofiasta. Luin kirjan Junior Team Coach koulutusohjelmaa varten, ja vaikka tykkäsin kirjasta tosi paljon, en aluksi oikein ymmärtänyt miten kirja liittyi johtamiseen tai valmentamiseen. Alkuviikosta meillä oli koulutusohjelman ensimmäinen kontaktikerta, jonka jälkeen palasin takaisin kappaleeseen Johtamisen filosofia. Sieltä aukenikin yllättäen paljon hyviä juttuja.

Esimerkillä johtaminen ja MBA

Patagoniassa johtajat eivät johda työpöytiensä takaa omissa huoneissaan, vaan työskentelevät muiden työntekijöiden joukossa. Johtajilla ei ole mitään erityisoikeuksia ja he ovat aina saatavilla. He johtavat näyttämällä esimerkkiä. Itse olen varsinkin viime viikkoina yrittänyt tsempata esimerkillä johtamisen kanssa. Tietenkin tiimissä kaikki työskentelee saman toimistopöydän ääressä, mutta olen yrittänyt olla sellainen tiimipelaaja kun haluaisin muidenkin olevan. Kun muiden sitoutuminen ja vastuunotto on heikolla tasolla, ei oma lusmuilu ainakaan auta. Kun muiden selittelyyn ja tekemättömyyteen menee hermo, olen itse yrittänyt tehdä hommani niin hyvin, että kellekään ei tarvitse selittää mitään. Toivotaan että tämä alkaa pian tuottaa tulosta!

Yvonin johtamismenetelmä on MBA eli Management by absence, joka tarkoitta suomennettuna poissaololla johtamista. Yvon ei ole yrityksensä toimitusjohtaja, eikä vietä liikaa aikaa toimistolla. Hän tekee asioita joista nauttii, kuten kiipeilee. Silloin kun hän on paikalla, häntä kuitenkin pidetään johtajana. Näen Chouinardin roolin ikään kuin Patagonian valmentajana. Valmentajakaan ei ole aina paikalla, mutta silti hänellä on tiimiin tietty auktoriteetti ja hän pystyy viemään tiimiä eteenpäin.

Luottamus

Kirjan engalnninkielinen nimi, Let my people go surfing, tulee ideologiasta, jonka mukaan Patagonian työntekijöillä on vapaus mennä kesken työpäivän surfaamaan. Tekeekö tilaisuus varkaan ja houkuttelee työntekijöiksi laiskureita? Patagoniassa johtaminen perustuu luottamukseen. Suurin osa yrityksen työntekijöistä on omistajien kavereita, sukulaisia, tuttuja tai tutun tuttuja. Ehkä johtuen työntekijöiden samankaltaisesta ajatusmaailmasta, tutkimusten mukaan Patagoniassa työskentelee keskimääräistä itsenäisempiä työntekijöitä. Pienet toimipisteet takaavat ryhmäpaineen, jolloin luottamusta ei käytetä väärin. Surfaamaan saa mennä, kunhan sillä ei ole negatiivista vaikutusta muiden työhön.

Tiimiin ei voi valita vaan omia kavereita. Se on täynnä ihmisiä, joilla on erilaiset ajatusmaailmat, arvot ja kiinnostuksen kohteet. Silti myös tiimissä kaikki perustuu luottamukseen. Ainakin vielä pinkkuvuonna usein perjantai-iltapäivisin tyhjällä toimistolla epäilykset heräävät: Onkohan kaikki muka varmasti tekemässä töitä? Tuskinpa ovat, mutta onko sillä mitään väliä? Niin kauan kun se ei vaikuta negatiivisesti omaan työskentelyyni, pitäisi minun voida luottaa siihen, että tiimiläiset tekevät sen minkä ovat luvanneet. Jos jatkuvaa laiminlyöntiä tapahtuu, on asia otettava puheeksi. Sitä ennen voidaan mielestäni mennä ja olla joustavasti, onhan se myös omien etujeni mukaista. Ja kuten Patagoniassakin, meilläkin porukkaa johtaa jo hyvin itse itseään, mikä on erityisten tärkeää koska meillä ei ole ollenkaan johtoryhmää.

Johtamisen filosofiaa

”Paras demokratia syntyy, kun päätökset tehdään yhteisymmärryksessä ja jokainen kokee, että tehty päätös on oikea.”

Tämä lause herätti huomion jo ensimmäisellä luku kerralla. Teimme ehkä kuukausi sitten treeneissä äänestämällä päätöksen, jonka tuloksena olisimme lähteneet Unkarin matkalle minibussilla. Vähän alle puolet tiimistä eivät pitäneet päätöksestä, mikä laski matkainnostuksen lähelle nollaa. Seuraavissa treeneissä asiaa puitiin uudelleen ja saatiin keskustelemalla aikaan uusi päätös, johon kaikki olivat tyytyväisiä. Tarinan opetus oli, että isoista asioista ei jatkossa päätetä äänestämällä, ainakaan jos tulos on lähelläkään 50/50. Keskutelemalla saadaan aikaa parempi lopputulos, joka ei masenna puolta porukkaa.

Muutos

Jos yritys haluaa pysyä hengissä, sen on elettävä jatkuvassa muutoksessa: paikoilleen ei saa jäädä. Chouinardin mukaan yritys tekee parhaansa kriisitilanteessa. Jos sellaista ei ole näkyvissä, on johtajan kehitettävä sellainen, jotta työyhteisöstä saadaan kaikki potentiaali irti. Tiimissä valmentajan rooli on aiheuttaa näitä pieniä kriisejä. Yleensä kun tiimiläiset luulevat asioiden luistavan loistavasti, asia onkin aivan päinvastoin. Silloin kaivataan pientä töytäisyä valmentajan suunnalta, joka vie tiimiä eteenpäin.

Yritin tänään treeneissä luoda konfliktia ja herätellä keskustelua tavotteista, niiden luomisesta ja siitä, miten toimitaan kun tavotteisiin ei päästä. Keskustelu meni vähän alunperin tarkoittamani aiheen ohi, mutta saimme aikaan hyvää juttua gäpin vaikutuksesta me-henkeen. Keskustelun tuloksena pyrimme välttämään minäkeskeistä ajatusmaailmaa rahan suhteen, ja ajattelemme tästä lähtien gäppiä enemmänkin tiimin gäppinä kuin henkilökohtaisena summana, joka jokaisen on kuukausittain tienattava.

Tarkoitus toiminnan taustalla

Tekemisen takana täytyy olla jokin tarkoitus. Patagonialla se ei ole valmistaa vaatteita, vaan pelastaa planeettamme. Ympäristöystävällisillä valinnoilla yritys pyrkii tuottamaan mahdollisimman vähän vahinkoa luonnolle, ja se myös lahjoittaa vuosittain osan liikevaihdostaan hyväntekeväisyyteen. Nimionin kanssa olemme pohtineet tiimin visiota ja päämääriä jo useampaan kertaan, mutta joka kerta se on yhtä vaikeaa. Kaikilla on erilaiset motivaattorit, unelmat ja arvot. Silti yhteinen olemassa olon tarkoitus olisi tärkeä löytää pian, jotta toiminnallemme saadaan suunta.

Asiat jotka vien käytäntöön

1. Esimerkillä johtaminen

2. Luota tiimikavereihini aina, kun heidän poissaolonsa ei vaikuta negatiivisesti omaan työskentelyysi

3. Isot päätökset tehdään jatkossa aina keskustelemalla, ei äänestämällä

4. Esitä treeneissä herättäviä kysymyksiä, jotka mahdollisesti aiheuttavat kriisin ja muutoksen

5. Selvitä yhdessä tiimin kanssa Nimionin olemassa olon tarkoitus

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!