Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Let my people go surfing – Yvon Chouinard

 

Let my people go surfing on opus erilaisesta busineksesta. Patagonia väänsi liikemallinsa aivan toisin päin ja raivasi itselleen paikan intohimoisena tien näyttäjänä, jota isommat brändit seurasivat. Kirja on täynnä tietoa, josta yritän tuoda itseeni eniten vaikuttaneet asiat ja kokonaiskuvan.

 

Patagonian tarina lähti melko tavallisesti. Äijät huomasivat ongelman ja lähtivät ratkaisemaan sitä. Tässä tapauksessa tekemään parempia köysikiipeilyvälineitä omaan käyttöön. Välineet olivat niin hyviä, että niille muodostui kysyntä. Busineksen lähtiessä liikkeelle laajensivat he vaatteisiin, mutta miten piskuisesta ideasta syntyi suuri alan vaikuttaja ilman maksettua markkinointia? Patagonialla ei vielä tänä päivänäkään ole varsinaista markkinointia, eikä varsinaista omaa kivijalkamyyntiä.

 

Itse uskon kyseen olevan Patagonian visiosta. He tekivät sitä rakkaudesta lajiin. Kirjasta välittyi aito intohimo luontoa ja liikuntaa kohtaan, jotka menivät liiketoiminnan voiton maksimoimisen edelle. Ehkä juuri tämä ”käänteinen” ajattelutapa on salaisuus Patagonian menestykseen ja selviytymiseen jättien keskellä. Minuun se teki ainakin vaikutuksen. Patagonialaiset nauttivat luonnosta ilman turhaa stressiä ja pyrkivät tuoda parhaat välineet siihen myös muille. Idea oli tehdä simppelisti parasta laatua ja tuotteita, joissa oli kaikki tarvittava muttei mitään ylimääräistä. Pelkistetyistä epämuodikkaista tuotteista tulikin muodikkaita.

 

Alussa Patagonian rekrytointimenetelmä oli mahtava, mutta itse näen siinä riskinsä. Rekrytointi toimi kaveri ja intohimoperusteisesti. Henkilöstö rekrytointiin pitkälti kavereista ja kavereiden kavereista ja koostui mm. kiipeilijöistä. Tässä tuleekin oma epäilykseni, sillä kiipeilijät eivät ole tunnetusti, niitä ahkerimpia ja tunnollisimpia työntekijöitä. Tässä tapauksessa he jakoivan kuitenkin voimakkaan yhteisen vision, mikä on omasta mielestäni kaikista tärkein yrityksessä. Yvon mainitsikin, ettei työntekijät olleet aina luonnossa samoilijoita, mutta heillä oli intohimo sitä kohtaan mitä tekivätkään.

 

Mikä itseeni iski oli tapa, jolla Patagonia kehitti bisnestään. He eivät välittäneet mitä muut tekivät, vaan keskittyivät omaan juttuunsa ja etsivät ratkaisuja oudoistakin paikoista. Patagonia toi koko ajan uusia huippumateriaaleja ulkoiluun sekä vaativiin olosuhteisiin. Materiaaleja lainattiin muun muassa lasten vaipoista. Kun kilpailijat alkoivat tuottamaan samoja ratkaisuita – oli Patagonia lanseeraamassa jo uutta materiaalia.

 

Itselläni on samanlainen ajattelutapa – niin hyvässä, kuin myös huonossa. Haluan tehdä asiat eritavalla. Jos ajattelutapa on liian tavanomainen, en lähde mukaan. Tiimiakatemia on kuitenkin ollut pitkälti siitä, että tehdään tavanomaista ja opitaan siitä miten bisnestä pyöritetään. En ole oikein missään vaiheessa löytänyt paikkaani sieltä. Omat ideani ovat usein korkealentoisia ja herättävät lähinnä epäilystä ja kummastusta muissa. Itse taas näen asian, että tekemällä samaa kuin muut, vaikkakin omalla tavallaan, päätyy usein saamaan samaa kuin muut. Ajattelen usein miltä tämä asia voisi näyttää 10 vuoden päästä. Mitä pitäisi tehdä, että se toteutuisi. Ongelma on, että tässä vaiheessa on tullut yleensä pupu pöksyyn ja on vaikeaa löytää henkilöitä kenen kanssa lähtisi asiaa toteuttamaan.

 

Yksi yhteinen asia mistä minä sekä Patagonia haluamme pitää kiinni on ekologisuus. Bisnestä on turha tehdä, jos se ei paranna elämäämme pitkällä tähtäimellä. Ekologiset arvot ovat voimakkaasti läsnä Patgoniassa. Itseasiassa koko tarina lähti osaksi siitä. Yuvon halusi tuottaa parempien kiipeilyvälineiden lisäksi myös sellaisia, mitkä eivät tuhoa ympäristöä. Luomu puuvillaan he siirtyivät jo vuonna 1996. Tällä hetkellä Patagonia on tietääkseni ainut vaatemerkki, joka tarjoaa ohjeet tuotteidensa korjaamiseen tai vastaavasti korjauspalveluita kilpailukykyiseen hintaan.

 

”We’re in business to save our home planet” – Patagonia (missio)

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!