Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liekeissä

Kirjoitettu 02.04.13
Esseen kirjoittaja: Venla Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liekeissä
Kirjan kirjoittaja: Petteri Kilpinen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Liekeissä

Miten johtajat inspiroin ihmiset syttymään muutoksille.

Petteri Kilpinen

 

Luin Petteri Kilpisen kirjan Liekeissä – Miten johtajat inspiroi ihmiset syttymään muutoksille ,suosituksesta. En ole vielä tietoinen johtamisesta ja sen suurimmista haasteista, mutta olen kuitenkin kiinnostunut aiheesta. Kirjasta halusin löytää oman palon NJL:ään, ja suuntaviivan, miten tässä koulutuksessa voi kasvaa. Haluan saada kaiken mahdollisen siitä irti.

Kilpisen mukaan kaikki lähtee luovuudesta ja organisation inspiraatiosta. Kirjassa käydään paljon asioita läpi siitä mitkä rajoittavat ihmisten luovuutta ja miten sitä voi vuorostaan kasvattaa tai tehostaa. Minkä asoiden tulisi olla kunnossa.

 

Inspiroiva yritys

Inspiroivava yritys innostaa ja inpiroi muita. Inspiroitumiseen kilpisen mukaan tarvitaan rohkeutta ajatella asioita uudella tavalla. Sen ympäristön haluaisin luoda tiimissämme ja omissa projekteissamme. Olemme kangistuneita kaavoihin ja kuuntelemme edelleen pinkkumaisesti kaikkia valmentajia ja vanhempia tiimiläisiä aivan kuin heillä olisi ainoat oikeat ratkaisut. On totta, että kokeneempaa tulee kuunnella, mutta täytyisi olla myös rohkeutta ajatella uudella tavalla.

Kirjassa painoitetaan luovuutta ja innovointia suuresti. Mutta voimmeko olla vapaasti luovia jos emme uskalla edes ajatella kaavojen ulkopuolelle. Tiimimme ja etenkin minuun upposi Ulla Luukkaan ilmoille heittävän ajatus

”Mitä tekisin, jos en pelkäisi”.

Virke oli hyvin pysäyttävä. Ihmisiä pelottaa jokin, mikä estää toimimasta, kokeilemasta ja yrittämästä. Huomaamattaan ei anna itselleen lupaa uskoa pystyvävänsä tekemään joitain asioita tai antavansa itselleen mahdollisuutta edes yrittää. Huomaan suurimman heittäytymisen esteenä olevan minä itse.

”Mitä tekisin jos en pelkäisi”

 

Inspiroivan johtajan käyttäytyminen

neljä konkreettista neuvoa

  1. Johtaja puhuu aina isosta kuvasta

Suurin ongelmamme ei ole se, että asetamme tavoitteemme niin korkealle, että se jää saavuttamatta vaan se, että se on niin matalalla, että saavutamme sen

Tavoitteiden tulee olla optimistisia ja realistisia muttei kuitenkaan liian helppoja. Puhutaan ”ME” eikä ”MINÄ”.

  1. Keskinkertaisuutta ei hyväksytä

Mikäli asiat voidaan hoitaa paremmin ei keskinkertaisuutta hyväksytä. Huonoa suoritusta ei tule vähätellä ja hyviä suorituksia pitää kehua.

 

  1. Juhlitaan saavutettuja tavoitteita

Ihmiset haluvat tunte olevansa organisaatiossa täkeitä. Paras tapa on osoittaa kiitosta ja palkita onnistumisia

 

  1. Johdetaan ihmisiä ei asioita

Johtajan tulee olla kiinnostunut ihmisitä ja heidän tekemisistään eik ainoastaan tuloksesta minkä konekin voisi antaa.

 

 

Kiire

”syy siihen miksi yritysmaailmassa on väärä arvo on se että ihmisten keskeiseksi arvoksi on noussut kiire”

Kiiren vastakohta on aikaansaavus. Nykyään ihmiset saattavat jopa ylpeillä kiireellään. Liian tulokseton tekeminen syö ihmisten luovuutta. Tulisi poistaa työnteosta turha kiire, sähläys, jauhaminen à selkeytetään ja kristallisoidaan jokaisen työtehtävä. Huomaa monesti itsekin säntäilevän paikasta paikkaan ja unohtavan järkevän ja selkeän linjan tekemiselleen. Saisimmeko ihmisten hommat jaettua tai organisoitua niin, ettei lisätöistä syntyisi vastarintaa tai paniikkia.

 

Strategiat, brändi ja arvot

Kilpinen korostaa paljon strategioiden ja arvojen merkitystä. Ne ovat edelleen itselleni epäselviä, enkä pääse niiden sisään niin hyvin kuin haluisin, vaikka asioita käytäisiin miten paljon läpi. Tiedän mitä nämä tarkoittavat, mutta niiden syvempi merkitys ja arvo eivät ole aiemmin tuntuneet niin tärkeiltä.

Lukiessa huomasi miten tiimillämme on edelleen arvot hukassa, eikä selkeitä strategioita ei ole luotu tai muotoutunut. Tämä syö luovuuttamme ja yhteistä inspriraatiotamme. En tiedä onko arvojen linjaaminen vielä liian aikaista. Tuskin.Toivon että saamme koulutukselta eväitä luomaan vankempaa pohjaa luovalle oppimiselle ja työskentelylle tiimissämme.

 

Luottamus

”jos luotttamus on haasteellista, vielä haasteeelisempaa on johtaa luovuutta”

Luovuuden perustana on että organisaatioon on rakennettu kunnioituksen ja luottamuksen varaan. Ihmisiä on vaikea johtaa ja itse olla luova, jos et kykene luottamaan muihin tai omaa minkäänlaista kunnioitusta. Huomaan itsekin sihtautuvani eri tavalla annetteuihin tehtäviin, jos sen antaa ihminen jota kunnioitan kuin ihminen jota en vielä kunnioita.

Kunnioituksen voi saada vain teoilla. Kunnoituksen johtajana voi saada vain hyvänä johtajana. Haluan oppia johtamaan niin, että ansaitsen muiden tiimiläisteni luottamuksen. Luottamus on montakertaa helpompi menettää kuin ansaita. Se ei ole helppoa, mutta siihen haluan pyrkiä.

Haluan olla inpiroiva johtaja, joka osaa hyödyntää kaikkien omia vahvuuksia.

 

Osuuskunta Millio

Venla Suomala

040 1261 227

venla@millio.fi

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!