Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liekeissä!

Kirjoitettu 19.05.13
Esseen kirjoittaja: Linda Heikkilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liekeissä
Kirjan kirjoittaja: Petteri Kilpinen
Kategoriat: 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olin tiimini kanssa Epanjassa ja otin sinne matkalukemiseksi Petteri Kilpisen kirjoittaman kirjan Liekeissä. Moni on kehunut kirjaa minulle, jonka takia päätinkin sen lukea. En kuitenkaan tajunnut, kuinka paljon kyseinen kirja kohdistuukin johtamiseen. Itsellä ei tällä hetkellä ole johtamishaastetta johon olisin voinut kirjan teoriaa heijastaa, mutta onneksi kirjasta löytyi jonkun verran myös asiaa jota voi viedä tiimin työskentelyyn. En myöskään väitä, ettenkö olisi saanut hyvää teoriapohjaa johtajuudesta, jota pystyn varmasti tulevaisuudessa hyödyntämään omissa johtamishaasteissa.

Kirjan alussa kerrotaan, kuinka ihmisten keskeiseksi arvoksi on noussut kiire. Yritämme tehdä montaa asiaa yhtä aikaa jonka seurauksena emme keskity mihinkään kunnolla. Koemme itsemme riittämättömiksi, kun koko ajan pitäisi tehdä enemmän ja enemmän asioita. Kiireestä onkin tulossa kaikkein suurin stressin aiheuttajamme. Itselle se on ollut jo kauan yksi suurimmista stressinaiheuttajista.

Osa ihmisistä ylpeilee kiireellään, mutta tälläiset ihmiset eivät välttämättä ole kovin aikaansaavia. Kiireen takia olemme aikaansaamattomampia emmekä ajattele luovasti, koska luovuus edellyttää aikaa

Nykypäivänä organisaatioiden ongelmana onkin se, että kuinka johtaa organisaatiota siten, että syntyy kulttuuri, jossa ei palvota kiirettä vaan nostetaan luovuutta. Kirjasta löytyi Pekka Himasen luoma malli, jonka avulla voidaan kuvata niitä tekijöitä, joita luovan ja rikastavan yhteisön tulisi sisältää. Näitä voimme myös omassa tiimissämme hyödyntää:

UNELMA – ILO

LUOVUUS – ENERGIA

DIALOGI – YHTEENKUULUVUUS

TURVALLISUUS – LUOTTAMUS

Luottamus – Turvallisuus

Luottamus mahdollistaa rikastavan työyhteisön syntymisen, keskinäisen dialogin ja hyvän vuorovaikutuksen. Jos yrityksessä ei uskalleta kertoa tyhmiä ajatuksia eikä ole kunnollista dialogia, ei siellä myöskään hyödynnetä luovuutta. Yrityksen jäsenten tulisi sietää epävarmuutta ja epäonnistumisia, jotta voidaan kehittyä parempaan suuntaan. On tärkeää olla kannustava ja utelias, sillä huono kommunikaatio tallaa monta hienoa ideaa ennen kuin ne ovat ehtineet puhjeta kukkaan.

Dialogi – Yhteenkuuluvuus

Karl James on luonut kuusi ohjetta, joilla dialogi muuttuu rikastavammaksi ja mielenkiintoisemmaksi:

  • Aika ja paikka – Älä vilkuile kelloa tai kännykkää. Rauhoita tilanne ja keskity siihen mitä teet, älä siihen mitä teet seuraavaksi tai mitä teit eilen.
  • Jaettu matka – Dialogi on yhdessä ajattelemista ja yhdessä keskustelemista yhteisistä aiheista, joten välillä on hyvä tarkistaa puhutaanko samasta aiheesta.
  • Avoin mieli – Älä päätä etukäteen mitä mieltä toinen on. Osoita toiselle, kuinka kiinnostavaa on tietää lisää, sen sijaan että haluat osoittaa tietäväsi asiasta vielä enemmän.
  • Selkokielisyys – On turha kuunnella toista, jos ei ymmärrä. Kysy, jos tiput kärryiltä.
  • Tasapuolisuus – Ryhmissä on aina osa ekstroverttejä ja osa introverttejä. Ekstroverttien pitää muistaa välillä pysäyttää itsensä kun taas introvertin pitäisi muistaa ja uskaltaa pysäyttää muita silloin kun on tarpeen.
  • Kaiva syvemmälle – Kysy kysymyksiä. ”Olisiko tähän jokin toinen näkökulma?” ”Miksi? Miksi ei?”

Luovuus – Energia

Luovuus on energisoiva tila, ja siksi tavoittelemisen arvoista. Luovaan työyhteisöön jaksaa herätä joka aamu.

Unelma – Ilo

Unelmat vievät organisaatiota eteenpäin. Unelmat asettavat tavoitteita, joiden ansiosta jaksamme olla inspiroituneita työhömme. Organisaatio jolla on hauskaa, saa aikaan paljon enemmän kuin organisaatio jossa ollaan ryppyotsaisesti kiireisiä ja tärkeitä. Onnelisuus ja ilo kasvattaa organisaatioin tuottavuutta.


Hauskuus ei ole organisaatioissa sattumanvaraista ja hallitsematonta – vaan voimavara, jota voi ohjata ja johtaa.”


Toisena tärkeänä asiana kirjasta nostin sen, miten yrityksen strategia täytyy tuoda esille niin työntekijöille kuin asiakkaillekin.

Jotta työntekijät tietävät mihin suuntaan yrityksen toimintaa ja omaa toimintaa tulee kehittää, johtajan täytyy osata kertoa strategia selkeästi eikä jättää sitä salaisuudeksi. Meidän kohdallamme selkeää strategiaa ei olla vielä määritelty. Olemme toki määritelleet arvoja yrityksellemme, joiden mukaan pyrimme toimimaan. Myös koko Tiimiakatemian yhteiset arvot ja tavoitteet ohjaavat toimintaamme. Mutta varsinaista selkeää strategiaa Idealekalla ei vielä ole.

On tärkeää, että yrityksen strategia voidaan selkeyttää ja tuoda esille myös asiakkaille. Strategian perusteella, asiakas osaa arvioida onko yrityksen tuote tai palvelu oikea asiakkaan omaan tarpeeseen.

Kun strategiaa määritellään, tulisi osata vastata selkeästi kirjassa esiteltyyn toby-malliin. Aina kun sinulle esitellään strategiaa tai itse mietit strategiaa kysy täsmennys toby?

To – mitä tavoitellaan ja by – miten se saavutetaan?

Ihmisille on luotava jatkuvasti turvallisia mahdollisuuksia siirtyä epämukavuusalueelle – vain yrittämisen, epäonnistumisen ja oppimisen tiellä voi kehittyä.”


Vaikka johtajuus ei niinkään kosketa tämän hetkistä tilannettani akatemialla, niin päätin silti ottaa Johtajan johtotähden itselleni muistiin, jotta voin hyödyntää sitä tulevaisuudessa.

JOHTAJAN JOHTOTÄHTI:

Intohimo (tähden keskus) – Jos itsellä ei ole asennetta ja inspiraatiota, ei voi myöskään sytyttää henkeä muihin

Luottamus – Johtajan tulee pitää lupauksensa ja olla rehellinen vaikeissakin asioissa. Omat alaiset täytyy tuntea ihmisinä, ja osata myöskin hyödyntää heidän vahvuuksiaan.

Rohkeus – Uskallus panna itsensä peliin, saa asioita aikaiseksi. Ei pelkää sitä, mitä muut ajattelee tai että hänelle naurettaisiin epäonnistumisesta. Hyvän johtajan täytyy uskaltaa mennä epämukavuusalueensa läpi.

Fokus – Valittava segmentit, joissa on mahdollista olla paras ja uskaltaa luopua niistä joissa ei ole. Muun muassa Sinisen meren strategia on oiva väline fokusointiin.

Kommunikaatio – Lähes kaikki ongelmat johtamisessa johtuvat kommunikaation määrän tai laadun puutteesta. Johtajan tulee uskaltaa ja osata avata suunsa silloin kun se on tarpeen. Johtajan tulee huomata kommunikaation puutteet ja kehittää sitä.

Erilaisuus – Johtaja uskaltaa olla erilainen ja oma itsensä. Oman itsensä vahvuuksien ja erilaisuuden löytämisessä pitäisi miettiä, miten teen itsestäni uniikin? Haitalliset tottumukset tulisi osata tunnistaa (ylimielisyys, kärsimättömyys yms.) ja huonot tavat tulisi pystyä korjaamaan, jotta yhteistyö sujuisi ja vahvuudet pääsisivät esille

Vaikka tätä nimitetäänkin kirjassa Johtajan johtotähdeksi, voi tätä minun mielestäni tarkastella myös työntekijän tasolla ja hyödyntää ihan tiimiyrittäjänkin tasolla. Kyllä tiimiyrittäjältäkin näitä asioita vaaditaan, jotta tiimiyritys pyörisi tasapainoisesti. Itse tarvitsen intohimon omaan tekemiseeni, jotta saisin omasta tekemisestäni mahdollisimman paljon irti. Jos ei ole intohimoa ja inspiraatiota, on minun hyvin hankala tehdä mitään. Tiimiyrityksessä kaikkiin kohdistuu luottamuksen, kommunikaation ja erilaisuuden tärkeys. Jos tiimiltä puuttuu luottamus toisiinsa, on työn tekeminen yhdessä hyvin hankalaa. Täydellistä luottamusta meillä ei vielä ole, sillä monesti huomaan ajattelevani, että jos nyt antaisin tämän tai tuon homman hoidettavaksi hänelle, tulisikohan se loppujen lopuksi edes hoidetuksi. Usein myös pohdin, uskallanko ottaa projektia mihin tarvitsen kaikkien apua. Voinko luottaa siihen, että minua autetaan kun niin on luvattu?

Kommunikaatiota kehitämme jatkuvasti ja yritämme päästä sovintoon siitä, mitä kanavia käytämme yleisessä viestinnässämme.

Koen, että sain tästä kirjasta hyviä asioita irti, mutta paljon tämän kirjan teoriaa tulen hyödyntämään kuitenkin vasta tulevaisuudessa kun minulla on johtamishaaste.


Sun täytyy varoa mitä sä haluat, koska sä saat sen.”

– Andy McCoy

 

 

 

Linda Heikkilä

Osuuskunta Idealeka

linda.heikkila@idealeka.fi

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!