Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liekeissä!

Kirjoitettu 26.10.14
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liekeissä! Miten johtaja inspiroi ihmiset syttymään muutokselle
Kirjan kirjoittaja: Petteri Kilpinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ensimmäinen kirja jonka lainasin ja täytyy sanoa että en oikein saanut sitä oleellisinta irti tästä kirjasta. Sen sijaan sain kyllä hyviä ajatuksia miten kehittää oman osuuskunnan toimintaa näiden teorioiden pohjalta.

Kaaos

Ensimmäinen asia jonka huomaa Tiimiakatemialla on kaaos. Kaaos on mielestäni loistava elementti täällä opiskelussa, sillä sen hallitseminen on haastavaa ja erittäin opettavaista. Kirjassa puhutaan 4. luvussa kiireestä ja sen negatiivisistä puolista. Kerrotaan siitä miten ihmiset haluavat näyttää kiireisiltä, jotta vaikuttaisivat saavansa enemmän aikaan. Tämä on huono muotivillitys, minkä jäljet näkyvät etenkin suurissa yrityksissä. Ihmiset tekevät itsestään turhan kiireisiä. Sen sijaan että pysähdyttäisiin keksimään tehokkaampaa tapaa tehdä jokin työ, buukataankin itsemme täyteen turhaa työtä. Puoleksi suunniteltu on jo puoleksi tehty. Eikö?

Jotta voitaisiin hallita kaaosta täytyy tiedostaa mistä kaaos koostuu. Seuraavaksi mietitään erilaisia toimintatapoja ja valitaan niistä tehokkain. Kuten kirjassa oleva hyvä esimerkki kertoo: On turhaa jynssätä hallia puhtaaksi hammasharjalla, kun voi ottaa ison mopin käyttöönsä. Näin meistä voisi tulla tiiminä tehokkaampia, kun ei mennä pää kolmantena jalkana ja puolessa välissä ihmetellä miksi puolet ovat liian stressaantuneita kiireistään.

 1. Tiedosta kaaos
 2. Pilko kaaos osiksi
 3. Kehitä tehokkaat toimintatavat
 4. Jaa tehtävät tasan

Toinen asia jonka huomasin kirjassa tulevan esille kovasti on:

Mikä tekee johtajan?

Mielestäni tiimissämme ei ole ainakaan vielä tullut esille kaikkien johtajaa, mutta johtaja ainesta löytyy kaikista. Lähinnä johtajat löytyvät sitten kun joku johtaa omaa projektiaan. Hänestä tulee johtaja koska hän:

 1. On tehnyt töitä projektin saamisen eteen eniten
 2. Tietää projektista eniten
 3. On eniten inspiroitunut projektista

Mutta riittääkö se? En itse ole vielä huomannut monessakaan projektissa selvää johtajaa. Selvästi sille olisi tarvetta, sillä jokainen orkesteri vaatii kapellimestarin. Kaaokselle on hyvä olla johtaja, tukipilari. Tähän mennessä ollaan kyllä selvitty hyvin projekteistamme, mutta voisimmeko parantaa tästä, jos tekisimme selväksi projektien alussa johtajan aseman. Tiiminä on hyvä toimia ja siitähän tässä on kyse. Ei kukaan halua eikä tarvitse pomoa joka ruoskii eteenpäin, vaan johtajaa joka tekee mukana ja kannustaa. Opettelemassahan sitä ollaan ja sinnepäin olemme pääsemässä, mutta kerrataan millaisia asioita hyvästä johtajasta odotetaan.

Hyvä johtaja osaa inspiroida muita. Hän osaa luoda selkeän kuvan syistä miksi tehdä joitain asioita, jotka eivät kaikille nappaa. Hyvä johtaja ei jätä ketään yksin, vaikkei itse pystyisi auttamaankaan. Optimisinen, positiivinen ja helposti lähestyttävä, niillä pääsee jo pitkälle. Eihän pelkällä hymy suulla töitä saada tehdyksi, mutta ne auttavat ilmapiirin luomisessa ja auttaa takaiskujen kestämisessä. Intohimoinen tehtävästään, ei voi inspiroida muita tekemään mitään jos ei itse ole kiinnostunut asiasta. Luotettava johtaja pitää lupauksensa. Olen nähnyt paljon pettymyksiä edellisissä töissäni, kun pomo ei ole pitänyt lupauksiaan, joten älä tee lupauksia joita et voi pitää. Hyvän johtajan on hyvä myös uskaltaa päättää asioista ja uskaltaa olla erilainen. Ei täydy olla erilainen pakosta, vaan uskaltaa olla oma itsensä. Monesti kun päätyy johtajaksi johonkin tehtävään, ihminen muuttuu johtajaksi. Hän lakkaa olemasta oma itsensä. Tähän on hyvät neuvot, jotka lainaan suoraan kirjasta:

 1. Keskity vahvuuksiisi.
 2. Pyri kehittämään vahvuuksiasi ja päivitä tietojasi jatkuvasti.
 3. Opi tunnistamaan haitalliset tottumukset – esimerkiksi ylimielisyys, joka yleensä estää hankkimasta tietoa oman kapean osaamisalueen ulkopuolelta.
 4. Korjaa huonot tavat, sillä ne tekevät yhteistyön kanssasi vaikeaksi ja vahvuutesi kohtaa tarpeetonta vastustusta.

Kaikkein tärkein ominaisuus mielestäni johtajalla, mikä tuntuu olevan hukassa vähän jokaiselta on kyky kommunikoida. Viestit eivät mene suoraa reittiä perille ja ihmiset ovat täysin sekaisin tulevista tapahtumista. Tähän meidän täytyy puuttua. Tätä lähtisin purkamaan kysymyksellä: Onko parempi viestiä paljon vai laadukkaasti? Tällä hetkellä pääviestin tuoja tiimillämme on Facebook. Ongelmana itselläni on että siellä tulee liikaa viestejä. Käytännössä minun täytyy katsoa Facebookkia joka tunti, jopa lomalla ollessa. Tärkeät viestit yksinkertaisesti hukkuvat turhaan massaan. Tätä on onneksi saatu vähennettyä tekemällä laadukkaampia kaiken kattavia viestejä ja jakamalla turhat keskustelut tärkeistä. Mutta silti kohtaamme paljon tilanteita, joissa kaikki eivät ole saaneet viestiä. Tästä en ole sitten varma parantuisiko tilanne yhtään, jos tiimillä olisi yksi johtaja, joka seisoisi kaaoksen tukipilarina. Olisko hyvä jos tiimillä olisi monta johtajaa eri aihealueista, kuten viestinnästä?

Itse ajatusta siitä miten saisin ihmiset syttymään muutokselle en kirjasta saanut. Kirja oli sekava ja pomppi asioista toiseen aika jyrkästi. Vaatii itseltäni toisen luku kerran, jotta pääsen itse asiaan. Näihin kuviin ja tunnelmiin!

Teemu Kukkonen

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!