Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liekeissä

Kirjoitettu 02.11.15
Esseen kirjoittaja: Henri Tokee
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liekeissä
Kirjan kirjoittaja: Petteri Kilpinen
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Syksyn isoin teema omassa toiminnassani on ollut 24h projektipäällikkyyden tuoma johtamishaaste ja kehittyminen sillä saralla. Johtamista on syksyn mittaan jo paljon takana ja vielä hiukan edessä. Petteri Kilpisen liekeissä kirja tuli tätä ajatellen otettua hyvässä kohtaa lukuun. Se laittoi miettimään mitä on ehkä tullut tehtyä oikein tai väärin ja mitä pystyy vielä projektin loppua kohden tuomaan omaan toimintaan lisää. Meidänkin toiminta on syttynyt koko ajan palamaan isommalla liekillä.

 

 

Mikä on johtajan tärkein tehtävä? Ensimmäisenä kokonaisuutena mieleen tulee usein, että saattaa projekti tai asia maaliin keinolla millä hyvänsä. Tai esimerkiksi toimitusjohtajan tapauksessa saada mahdollisimman hyvä tulos aikaan. Kokonaisuutena katsottuna asia voi olla juuri näin, mutta mitkä sitten on niitä asioita joilla näihin tuloksiin päästään. Yksinkertaisesti parhaat tulokset saavuttaa sillä, kun johtaja pystyy saamaan yksilöitä ylittämään itseään. Omassa 24h johdossa meillä on muotoutunut selkeästi ydinryhmä, jotka ovat käyttäneet ison määrän tunteja projektin eteenpäin viemiseen. On ollut hienoa huomata kuinka projektin edetessä näiltä henkilöiltä on löytynyt kykyä tehdä asioita, joita ei ehkä aiemmin ole tullut niin selkeästi esiin. Esimerkiksi myynti vaiheessa meidän myyntitiimi piti käytännössä koostua pääsääntöisesti meidän tiimin pojista. Myyntiporukka kuitenkin muokkautui jo melko varhaisessa vaiheessa erinäisten syiden takia. Itseni lisäksi tytöt ottivat siitä vastuuta, vaikka eivät olleet ehkä niin kokeneita ja rutinoituneita myyjiä. Loppu tulemana myynnin osalta oli kuitenkin se, että kovan työnteon jälkeen kolmesta klousatusta kaupasta myin itse yhden ja kahdessa muussa kaupassa Tanja ja Camilla astuivat esiin ja hoitivat hommansa kotiin. Täytyy myöntää, että tuli oltua ylpeä tyttöjen puolesta, siitä kuinka he ylittivät itsensä ja saivat hienoja onnistumisia myynnin saralla. Se vei paljon aikaa, mutta uskon, että se antoi myös heillekin paljon oppia. Tuntui myös toisaalta itsestä hyvältä kun oli koko ajan tsempannut myynnin aikana ja luonut uskoa siihen, että onnistumisa vielä tulee ja sai heidät jaksamaan koko ajan mukana.

 

 

Projektissa mukana olevia ihmisiä voi myös johtaa monella eri tavalla. Vaikka johtajan tulee olla monissa asioissa jämpti ja kova on tullut huomattua, että tiettyä yksilöä on vastoin hänen tahtoaan hyvin vaikea pakottaa noudattamaan jotain tiettyä strategiaa tai toimintamallia. Kilpinen toi tämän myös melko saman huomioin esille kirjassa ”Ihminen, joka on pakotettu noudattamaan jotain tiettyä strategiaa, toteuttaa sitä pienimmällä mahdollisella liekillä. Myynti on monelle ei niin mukava aihe ja varsinkin siinä vaiheessa huomasi, että pakottamalla ei saa yhtään parempaa tulosta aikaan. Mieluummin kannusti niitä eteenpäin, joilla löytyi hieman oma-alotteisuutta ja yritti keksiä muiden voimavaroille muuta käyttöä. Mikäli on tilanne, että ihmisiä pystyy johtamaan vahvuuksien kautta on se aina paras tilanne. Siinä vaiheessa kun ihminen pääsee toteuttamaan omaa vahvuuttaan hänelle tulee usein tunne, että on siinä asiassa hieman muita etevämpi ja haluaa näyttää kunnolla osaamistaan. Innostus näissä tapauksissa on ihan erilainen kuin pakottamalla johtamisessa. Totta kai tulee tilanteita, että kaikki ei vain ole sitä lempi hommaa, mutta ne on silti hoidettava. Näissä tapauksissa pitää olla vaativa, mutta ainakin itse olen pyrkinyt siihen, että hieman perustelee esimerkiksi että jonkun henkilön pitää hommata tietyt tavarat tiettyyn päivään mennessä, jotta muut voivat työstää juttua siitä eteenpäin. 24h tapahtuma osioo työstäessä olen pystynyt käyttämään tätä paljon enemmän.

 

 

Johtotehtävässä työskenteleminen on näyttänyt myös käytännöntasolla sen, mitä johtajan oma panos merkitsee projektin onnistumisen kannalta. Kirjan loppupuolella ollut lause ”Mikäli johtaja ei ole itse täysillä hengessä mukana ei hän voi sytyttää muitakaan” on mielestäni erittäin kuvaava, siitä kuinka johtajan tulee asennoitua mikäli haluaa onnistua. En ehkä ole aina ollut meidän tiimistä se, joka on koko ajan tiimin tärkein pelaaja ja yhteisten illanviettojen organisoija yms. 24h projekti johtoon lähdettäessä tuli kuitenkin jo alkuvaiheessa huomattua, että mikäli haluaa saada muut inspiroitua mukaan ja tekemään paljon työtä pitää itse olla se, joka näyttää käytännön tasolla esimerkkiä. Voin kyllä rehellisesti sanoa, että on tullut laitettua kaikki peliin mitä itsestä on irti projektiin saanut ja heittäytynyt täysillä projektin johtoon. Mielestäni sen ansiosta olemme loppua kohden saaneet kokoa ajan enemmän ja enemmän koko tiimiä aktivoitua ja innostettua.

 

 

Johtajana oleminen vaatii myös paljon jaksamista ja ennen kaikkea uskoa. Monesti tulee hetkiä, jolloin tuntuu siltä, että mikään ei tule onnistumaan ja, että asiat eivät todellakaan mene niin kuin ne kuuluisi mennä, mutta mielestäni johtajan on viimeiseen asti näytettävä uskonsa muille eikä missään vaiheessa antaa mitään merkkejä periksiantamisesta. Ei tietenkään pidä hakata hulluna päätä seinään, jos näkee selkeästi, että mennään väärään suuntaan. Ihmisen mieli on kuitenkin vaan loppupeleissä sellainen, että kun huomaa johtavassa henkilössä epätoivoa ja lannistumista se tarttuu väkisinkin myös itseensä ja muihin ja siinä vaiheessa koko tiimin tekeminen alkaa kärsiä. Ihmiset kaipaavat toivoa ja johtaja on usein se joka sitä pitää yllä.

 

Johtajan on ennen kaikkea oltava positiivinen ja luotava uskoa onnistumiselle, vaikka se joillakin hetkillä saattaa tuntua vaikealta ja raskaaltakin. Itse olen yleensä luonteeltani kova tsemppaaja ja haluan yrittää luoda muihin koko ajan uskoa. En sitten tiedä tuleeko se urheilumaailmasta vai mistä, mutta haluan aina pitää yllä onnistumisen ja positiivisuuden ilmapiiriä. Se on mielestäni johtamisessa tärkeä osa-alue ja mielestäni siinä olen kohtuu hyvin onnistunut. Positiivinen ilmapiiri luo kuitenkin niin paljon paremmat mahdollisuudet onnistua oli kyse sitten minkälaisesta asiasta tahansa. Itse haluan aina pysyä mielummin optimistisena, sillä pessimismihän on vain pelkuruutta. Tapa rakentaa tulevaisuuden visio, joka ei kannusta yrittämään ja siten säästää pessimistin yrittämisen vaivalta.

 

 

Kirjan loppupuolella oli esitelty johatjan johtotähti, johon oli esitelty kuusi ominaisuutta joiden varaan hyvä johtaja rakentaa profiilinsä. Nämä ominaisuudet ovat intohimo, luottamus, kommunikaatio, fokus, rohkeus ja erilaisuus. Itseni mielestä kolme ensin mainittua ovat kaikkein tärkeimmät ominaisuudet.

 

Silloin kun ihmisellä on intohimoa omaa tekemistään kohtaan se tarttuu ja luo ympärillä oleville ihmisille myös tekemisen meininkiä. Olen aina ollut sitä mieltä, että mikäli intohimoa tekemiseen ei löydy sitä ei silloin kannata tehdä. Sillä ei ole väliä mikä pieni asia intohimon luo, mutta kun sitä löytyy se näkyy tekemisessä.

 

Myös luottamus on sellainen asia, jota ainakin itse haluan vaalia ja näyttää ulospäin. Itse haluan aina tehdä hommia sellaisten ihmisten kanssa, joihin voin luottaa ja sen takia pyrin myös itse olemaan aina luotettava.

 

Kommunikaatiota ei voi koskaan olla liikaa, mitä selkeämmin johtajana pystyy kommunikoimaan sitä pienempi on väärinymmärrysten mahdollisuus. Itse pyrin 24h tapahtuma vaiheessa pilkkomaan hoidettavat asiat mahdollisimman pieniksi ja määrittelin tarkalleen kuka sen hoitaa ja kävimme sen kaikkien kanssa kasvokkain läpi. Tämä on edesauttanut sitä, että kaikki on kutakuinkin tietänyt oman roolinsa.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!