Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liika on liikaa

Kirjoitettu 14.12.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Saarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Havahtuminen
Kirjan kirjoittaja: Anthony De Mello
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

Liika on liikaa, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Havahtuminen

Tämä syksy on ollut raskas, aivan helvetin raskas. Tiimiakatemialla olen kerännyt aivan liikaa hommaa. Olen pinkku tiimin VTL, olen WayOutin projektipäällikkö, vedän JTC ohjelmaa, vastaan Dynaamian taloudesta, olen mukana Tiimimestarit ohjelmassa ja kaiken päälle syksyn aikana puserrettiin 24H tapahtuma. Kaikkien näiden hommien summa on ahdistanut minua enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Bonuksena tähän voin lisätä vielä oman henkilökohtaisen elämän vaikeuden.

Olen taitava näyttelemään että kaikki on ok. Välillä mielessä kävi että ei varmaan auta muuta kuin luovuttaa, mutta en koskaan siitä puhunut enkä todellakaan näyttänyt sitä ulospäin. Olen toisaalta todennut että tämä ahdistuneisuuden fiilis on kasvattanut minua ihmisenä aivan valtavasti. Olen kokeillut rajojani ja nyt ne on saavutettu. En enää samaa virhettä tee että kerään kaiken homman mitä pystyn. Pitää siis opetella sanomaan välillä ”ei” ja pyytämään apua. Olen todella surkea pyytämään apua, koska kuvittelen että avun pyytäminen on muille vaan ylimääräinen taakka sekä että ihmiset kuvittelevat että olen heikko. Olen syksyn aikana tajunnut että kyllä sitä jaksaa kun vaan painaa menemään, mutta tosiasia on se että ei sitä vaan jaksa. Jossain vaiheessa tulee mittari täyteen. En ole koskaan kokenut olevani porukan kovin tekemään duunia, mutta väitän että viimeaikoina kovin moni kanssakävijä ei ole vastaavaa määrää tehnyt. Se tuntuu kehossa ja mielessä. Näiden aatteiden sekä muutaman intensiivisen keskustelun jälkeen ystäväni kehotti lukemaan kirjan nimeltä Havahtuminen. Olin kuullut kirjasta jo aikaisemmin ja silmäillytkin sitä hieman, mutta silloin aika ei ollut oikea tälle opukselle. Itse nään kirjan pääteemaksi onnellisuuden tavoittelun ja miten pystyt olemaan riippumaton asioista, kuten tunteet ja itse onnellisuuden tavoittelu. Niin kauan kuin tavoittelee onnellisuutta ei voi olla onnellinen. Onni on vain sivutuote henkisen kasvun ohessa. Kovin kolahdus kirjassa on ehdottomasti se että ihminen pystyy hallitsemaan tietoisesti tunteitaan jos sitä on harjoitellut. Ajatusmaailmana toimii että ihmisen ei tulisi sanoa esimerkiksi olevansa surullinen vaan tiedostaa että suru on tunne joka asuu hänessä. Näin yksinkertaisella tempulla voi tunteet kirjan mukaan poistaa kokonaan ja tehdä tietoisia päätöksiä omasta tunnetilasta. Hyvä esimerkki tähän oli nainen joka käy elokuvissa ystävä pariskunnan kanssa. Elokuvan aikana nainen kokee olevansa iloinen, mutta elokuvan jälkeen kun pariskunta lähtee kotiin ajattelee nainen olevansa yksin ja surullinen. Minkä takia? Ajatus herää vasta sen jälkeen kun ihmisellä ei ole muuta tekemistä kuin ajatella omaa elämän tilannetta. Tämän kaltaisessa tilanteessa olen itsekin paininut jo monta kuukautta. Enkä sano että kirjan oppien takia olisin päättänyt aloittaa tiettyjä harrastuksia, mutta niin vaan perkele aloitin ja olo on ollut harrastusten aikana fantastinen. Mutta heti kotiin päästyä pamahtaa taas kaikki muut asiat mieleen ja ahdistuneisuus alkaa.

Ahdistuneisuus on hyvin mielenkiintoinen asia. Monet ihmiset sanovat kuinka heitä ahdistaa esimerkiksi opintojen kirjaus, mutta voin kokemuksella sanoa että se ei ole ahdistuneisuutta vaan ihan puhdas hetkellinen stressipiikki. Ahdistuneisuus vaikuttaa joka päiväseen elämään niin henkisesti kuin fyysisestikin. Itse kuvailen ahdistuneisuuttani lähinnä pelkotilana. Pelkään tulevaisuutta ja tässä tapauksessa pelkään sitä että kuinka kauan tätä menoa jaksan. Tiedostan että ensivuoden alussa kaikki muuttuu kun osa työmäärästä tippuu pois, mutta olenko siihen mennessä oppinut vieläkään sanomaan ”ei” ja olenko siihen mennessä vieläkään oppinut pyytämään apua. Pahinta tässä on se että monen homman summa takaa sen että en pysty mitään näistä hommista hoitamaan 100% tehokkuudella vaan pystyn kaikkiin antamaan 50%-75%. Tulokset puhuu puolestaan ja koen että olen siitä vastuussa että menee huonosti. Kuorrutus kakun päälle jää laittamatta. Eli perusasiat on kunnossa, mutta jotain puuttuu. Toisaalta tiedän että tämän hetkinen fiilis on vain väliaikaista ja pian helpottaa niin ei tarvitse enää ahdistuksessa ryvetä.

Koen olevani muuttunut. Jossain vaiheessa jaksoin taistella tiimihengestä, arvoista ja visioista. En enää. Olen tajunnut että elämässä on tällä hetkellä niin paljon tärkeämpiäkin asioita että empatia ja sympatia muita ihmisiä ja asioita kohtaa on aika kuitilla. Tavallaan sekin harmittaa koska en normaalisti ole sellainen. Pyrin ottamaan tilanteen niin että lopputuloksena kenellekään ei jää paska maku suuhun, mutta viimeaikoina en ole jaksanut laittaa tikkuakaan ristiin sellaisten asioiden puitteissa. Hyvänä esimerkkinä 24H. Ei vaan kiinnostanut jos muut painaa koska itsellä oli niin helvetin moinen kiire. Muutos on silloin tällöin hyvästä kun se tapahtuu sisältä päin, mutta tällainen muutos mikä tapahtuu ulkoisten paineiden takia ei tee ihmiselle kovin hyvää.

En edes osaa sanoa missä vaiheessa syksyä tämä tähän tilaan meni… Tajusin vaan yhtäkkiä etten saa enää unta ja huomasin että aika moni asia mitä teen aiheuttaa minulle pahaa oloa. Kävin itse asiassa jo yhden kerran lekurilla tästä asiasta ja siellä nimenomaan kehotettiin luomaan itselle pitkäaikaiset tavoitteet, aloittaa harrastuksia jotka vievät fokuksen 100% ja olla jatkuvasti aktiivinen, mennä ulos kavereiden kanssa yms yms. Kaikkea tuota olen pystynyt tekemään ja olo on kyllä helpottunut jonkin verran. Aika varmasti näyttää että mihin tässä ollaan menossa. Toisaalta haluan sanoa että liikaa hommaa ei olekaan, mutta se on typeryyttä. Jossain vaiheessa on vaan kieltäydyttävä tietyistä asioista ja suunnata se fokus pariin pääasiaan. Tällä hetkellä fokus kiinnittyy ehdottomasti WayOuttiin ja omaan jaksamiseen. Katsellaan muut hommat sitten myöhemmin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!