Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liiketoimintaosaaminen- menestyvän yritystoiminnan perusta

Kirjoitettu 07.04.13
Esseen kirjoittaja:
Kirjapisteet: 3
Kirja: Liiketoimintaosaaminen- menestyvän yritystoiminnan perusta
Kirjan kirjoittaja: Riitta Viitala, Eila Jylhä
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.6. Strategiakirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Liiketoimintaosaaminen – menestyvän yritystoiminnan perusta- kirja ei todellakaan kuulunut omaan lukusuunnitelmaani, mutta kun johtoryhmä nämä pakkokirjat listaan laittoi, päätin omaan lukemiseen tämän mukaan ottaa. (Edellisen lauseen voi lukea erittäin sarkasmin katkuisesti! Haha.) Kirja yllätti kumminkin positiivisesti kuivan ensivaikutelman jälkeen.

Kirja soveltuu jokaiselle tiimiyrittäjälle erittäin hyvin, mutta suosittelen silti valikoimaan sieltä huolella ne osa-alueet, joita itse tarvitset juuri tällä hetkellä kaikkein eniten. Minulle nyt suurimmat kolahdukset tulivat strategian luomisesta Innomon taloustilanteen takia ja johtajuusosiot Laivurin projektipäällikkyyden kautta. Näistäpä siis seuraavaksi syvällisempää pohdintaa.

 

Sanahirviö nimeltä strategia

Uusklassisen taloustieteen mukaan strategia on toiminnan määrittelyä ja toiminnan toteuttamista. Strategia sisältää päätöksiä investoinneista, tuotekehityksestä, verkostoista ja yhteistyösuhteista. Strategia tarkoittaa myös yrityksen suuntaa tai keinovalikoimaa kuinka määränpäähän päästään.

Strategia helpottaa käytännön työtä ja resurssien suuntaamista, koska jokaisella yrityksen henkilöllä alimmasta duunarista ylimpään johtoon on tiedossa sama suunta.

 

Strategiakäsitteistö?

Strategiakäsitteistöön kuuluvat seuraavat termit

  • Arvot
  • Toiminta-ajatus/missio
  • Päämärät + tavoitteet
  • Strateginen asemointi

 

Nalle Puh avaa seuraavat huomattavasti selvemmin:

–       Selvitä missä olet

–       Päätä minne haluat

–       Mieti miten sinne pääset

–       Käytä kompassia

–       Ala kävellä!

 

 

Innomon strategia kevät 2013

 

Innomon kevään 2013 strategia on pitkälti pohjautunut suorittavan työn tekemiseen. Tämä siksi, koska helmikuussa johtoryhmä huomasi, että talouden kanssa on menty erittäin loistavasti perse puuhun edellä. Olimme kassakriisissä, maksukyky oli täysin hävinnyt eikä investoinneista uskaltanut edes ääneen mainita. Kuinka hitossa tästä oikein selvittäisiin?

Mitkä olivat ne ensimmäiset stepit, mitä tämän jälkeen johtoryhmä päätti tehdä? Ensimmäiseksi pidettiin koko tiimin kanssa hätäpalaveri ja informoitiin Facebookissa, mikä tilanne oikein on. Seuraavaksi soitettiin asiakkaille, että joudumme siirtämään laskun eräpäivää. Tämän jälkeen enää piti keksiä, että mistä pirskaleesta sitä rahat oikein saadaan tilille tienattua, että keväästä päästään ylitse. Meille pelastavana enkelinä toimi vanha asiakkaamme KM- Valu. Työ mitä sieltä saimme ei ehkä ole maailman hohdokkainta, mutta sitäkin arvokkaampaa juuri nyt: jäppäys. Käytännössä tämä tarkoittaa sinkkiosien jälleen käsittelyä.

Koko tiimi sitoutui tähän suorittavaan työhön erittäin positiivisesti, koska jostainhan sitä rahaa piti saada – heti. Jäppäyksen positiiviset puolet ovat siinä, että työn saa heti laskutettua, pystymme keskustelemaan samaan aikaan (lue tiimiytyminen)  ja opimme ennen näkemättömän paljon siitä, että kukaan ei halua enää tähän samaan tilanteeseen (lue, ensi syksynä kaikessa toiminnassa on mukana ansaintamalli).

Nyt huhtikuun alussa olemme päässeet plus/miinus nolla-tilanteeseen. Kaikki pakolliset kulut kykenemme maksamaan ja kesän investointeihinkin raha löytyy. Kukaan tiimistä ei ole lähtenyt lätkimään, vaikka strateginen muutos  oli 180 astetta innovoinnista suorittavaan työhön.

Seuraava strateginen haaste on se, kuinka saamme muodostettua balanssin näiden kahden välille ensi syksynä. Uskon vahvasti, että kukaan ei halua ottaa tämän keväistä enää ikinä uusiksi. Tiimillämme on ollut tapana mennä laidasta laitaan, mutta nyt viimeistään kultainen keskitie on löydettävä. Uskon, että muun muassa tekemällä Bostonin canvaasin, tämä onnistuu.

 

 

Johtajuus

Yksi tärkeimpiä johtajan ominaisuuksia on se, että osataan laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Meidän kriisitilanteessamme ristipölytykset, kirjapisteet ja asiakaskäynnit ovat jätetty taka-alalle. Minusta tämä on hyvä, koska jos vaaditaan 40h viikkotunnin suorittavaa työtä, tyhmäkin ymmärtää, että jostain muusta pitää tinkiä.

Vahvajohtajuus on hyvä asia kriisitilanteessa yleisen sekasorron takia, mutta muuten se tekee hallaa meidän oppimisympäristössämme. Oli kyse sitten Innomosta yleensä tai Laivurin kokoonpanosta, on johtajan tehtävä lähinnä seurailla ja pysyä asioista kärryillä. Matalan profiilin johtajuus ja osallistuminen päivittäisiin askareisiin ovat avainsanat tähän pakettiin.

 

Johtajuus on kahden osa-alueen suhde

Johtajuus on aina kahden osa-alueen suhde: sekä johtajan toiminta että johdettavien toiminta vaikuttavat siihen. Usein puhutaan vain johtajan toiminnasta, kun joku asia ei miellytä, mutta tähän suhteeseen vaikuttavat yhtä paljon johdettavien motivaatio, ammattitaito, arvot ja toiminta. Paljon vaikuttaa myös se, kuinka johtaja on tehtäväänsä valittu: oman tietotaitonsa takia vai palkkioiden metsästyksen takia.

Itselleni nämä asiat tuottavat haasteita, koska Laivurissa on viime kesäisiä ihmisiä Henkka ja Heikki, ja uusia tyyppejä Timo ja Jukka. Jotenkin automaattisesti sitä kohtelee Timoa ja Jukkaa aivan samalla lailla kuin Heikkiä ja Henkkaa, vaikken todellakaan saisi. Ei heidän ammattitaitonsa ole ollenkaan samalla tasolla kuin viime kesänä olleiden poikien, eihän se mitenkään voi olla, koska he eivät Laivurissa vielä ole olleet. Ja varsinkin Timo, hänhän opiskeleekin yrittäjyyttä vasta ensimmäistä vuotta.

Onneksi tajusin tämän jo tässä vaiheessa, ennen kuin mitään suurempia kommelluksia on päässyt tapahtumaan. Heitä täytyy ehdottomasti ohjata ja tukea enemmän, kuin noita vanhoja konkareita. Tämä ohjaus ja tukeminen ei kuitenkaan ole vain ja ainoastaan minun vastuullani, vaan yhtä lailla Henkan ja Heikinkin.

 

Ärsyttävintä johtamisessa

Se mistä johtajuudessa en pidä, on juuri se, että et pääse syventymään yhteen osa-alueeseen aivan täysin. Varsinkin Laivurissa tämä ärsyttää minua, koska talouden pääsisi nyt järjestelemään täysin uudella tavalla. Ohjailemaan sitä enemmän ja maksimoimaan hyödyt. Totta kai pystyn nytkin jotain tekemään, mutta en usko olevani väärässä, että ensiksi Jukan täytyy perusasiat oppia, ennen kuin päästään syventymään erikoisuuksiin.

 

Johtajan luottamus

Johtajana ei kerkeä perehtymään kaikkeen, vaikka kuinka haluaisin, ja minun täytyy vain luottaa asiantuntijoihini, eli vanhoihin konkareihin Henkkaan ja Heikkiin. Luotan heitän ammattitaitoonsa ja arvostelukykyyn täysin. Uskon, että he tekevät oikeita päätöksiä, eivätkä hölmöile miten sattuu. Useimmat deadlineista he ovat saaneet päättää itse, minä olen vain sivusilmällä vilkuillut niiden toteutumista. Toivottavasti he eivät missään vaiheessa menetä luottamustani.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!