Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin – Ollis Leppänen

Kirjoitettu 27.12.13
Esseen kirjoittaja: Jari Heikkilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin – Ollis Leppänen

Itsekkin on tullut aikanaan yksi LTS kasattua toiminimelle ja kuten kirjassakin mainitaan niin tottahan tuo on, että en siitä itse ole kauheasti kyllä hyötyä saanut. Ehkä silloin kun kaikki yrittämiseen liittyvä oli aika uutta niin se vähän auttoi jäsentelemään ajatuksia, mutta kyllähän fakta on se, että tuo tehtiin pääasiassa starttirahat mielessä. Ja jotain ilmeisesti oli myös kohdillaan, kun Luotsilla totesivat, että yleensä verkkokaupoille ei tuota starttirahaa myönnetä, mutta minä sen sitten kuitenkin sain. Noh, se siitä LTS:stä itsestään. Mitä kirja minulle opetti?

Mikä on tilanne tällä hetkellä ja mikä minua vetää(/on vetänyt) yrittäjäksi?

Miksi yrittäjyys innostaa minua?

Koska silloin voin tehdä juuri niitä asioita joita haluan ja rajoituksia ei periaatteessa ole. Saan myös itse päättää asioistani ja työajoistani silloin. Lisäksi haluan sellaisen bisneksen, joka ei ole sidonnainen työtunteihin, eikä mielellään paikkaankaan vaan jota voin tehdä vähän missä ja milloin vain kun siltä tuntuu. Lisäksi se, että lopputulos on yleensä riippuvainen ihan siitä kuinka hyvin olen hommani hoitanut. Mahdollisuudet ja toisaalta myös jollakin kierolla tavalla epävarmuus on ne tekijät jotka myös tekevät yrittämisestä mielenkiintoista.

Mitä minä osaan?

Yrittäjyyden näkökulmasta osaan aika hyvin kaikkea nettiin ja nettisivuihin liittyviä juttuja, markkinointia, hakukoneoptimointia, maahantuontia, valokuvaamista sen verran kun tuotekuvaus vaatii. Olen myös hyvä synnyttämään uusia ideaoita ja potenttiaalisia ansaintakeinoja, mutta toisaalta loppuunvienti ei ole mikään vahvuus.

Osaan myös ottaa sopivia riskejä ja olen oppinut siitä paljon miten esimerkiksi verkkokaupassa tai kivijalkamyymälässä varastonkierto ja kassavirta ovat todella oleellisia tekijöitä. Niin ja osaanhan mä tietysti kirjanpitoakin kun sen toiminimelleni teen. Ja sijoittamista.

Missä asioissa olen vahvimmillani?

Tuossa toisaalta äsken tulikin jo vastausta myös tähän. Jos tuon lisäksi miettii niin olen aika hyvä tutustumaan uusiin ihmisiin ja olemaan rennosti ihmisten seurassa, joten verkostoitumista pystyn kyllä tekemään hyvin.

Vahvimmillani töitä tehdessä ja etenkin tehokkuuden suhteen olen kuitenkin silloin kun teen hommia yksin ja on selkeät tavoitteet, jolloin monesti pääsee hyvässä flowssa tekemään hommia niinkuin viime yönä kun melkein puoli 8 asti aamulla tein uutta verkkokauppa. Aika vain hujahti ja edes väsymystä ei oikeastaan tullut. Eli ehkäpä silloin olen vahvimmillani, kun löytyy sopiva flow:n aiheuttava tehtävä joka oikeasti motivoi minua.

Mikä on tavoitteeni yrittäjänä?

Vapaus tehdä omia päätöksiä ja päättää omista työskentelytavoista ja työajoista. Haluan saada aikaiseksi yrityksen joka elättää ainakin itseni ja toisaalta haluaisin ainakin jossakin vaiheessa nähdä myös tuon työntekijän palkkaamisvaiheen ja toisaalta muutenkin haluaisin työllistää ihmisiä. Sitä miten se tapahtuu en vielä tiedä, mutta annetaan ajan näyttää.

Lisäksi yrittäjänä pääsee tietysti kokoajan oppimaan uutta ja paikoilleen ei voi jäädä. Toisaalta myös se, että monesti pääsee näkemään asioita mitä muut eivät ja saa tätä kautta erilaista näkökulmaa asioihin.

Kenelle haluan näyttää?

Lähtökohtaisesti tietysti eniten itselleni, että ”katos, kun tarpeeksi kokeili ja oppi niin sieltä se loistobisnes sitten myös löytyi” –tyylillä.

Onhan se nyt tietysti sinäänsä hauskaa, kun jonkun hyvän bisneksen saa kasaan ja pääsee näyttämään muille, että tätähän mä halusin. Mutta kuitenkin nuo muille näyttämiset ovat vain sivuseikkoja eikä varmasti myöskään kovin kauaa arkea jaksa jos motivaatio tulee kovinkin pitkälti siitä, että pääsee näyttämään muille.

Mitkä ovat minun yrittämisen sytykkeeni?

Pienet onnistumiset.

Se kun huomaa, että yrittämisen ansiosta on taas oppinut jotain uutta.

Se kun tajuaa, että nauttii tästä.

Se että tietää, että voi kokeilla aina jotain uutta.

Se ettei epäonnistumiset tai muuten vain aikaisemmat heikot suoritukset ole este vaan voimavara.

Se kun tajuaa tehneensä hyviä päätöksiä ja oivalluksia.

Ja myös se lämmittää mieltä, kun nuo hyvät päätökset ja poiminnat muuttuvat liikevaihdoksi ja sitä kautta voitoksi.

Miten saan oikeat ihmiset ympärilleni?

Yrittämisessä on tärkeää oikeat ihmiset ympärillä. Riippuen siitä, että toimiiko yksin vai yhdessä yrityksessä tuo tietysti hieman eroaa, mutta vaikka olisikin yksityisyrittäjä niin silti verkostot ovat tärkeä asia ja johon pitää minunkin vielä panostaa. Kirjassa oli muutama hyvä pointti sopivan yrittäjäkumppanin valintaan:

–  Hae ympärillesi ihmisiä, jotka täydentävät sinun heikkouksiasi.

– Keskustele yrittäjäkumppanin kanssa vähintään kolme kertaa ja kolmessa eri paikassa. Ympäristö vaikuttaa päätöksiisi.

– Jos yhteistyö epäilyttää tai et luota täysin toiseen, älä sitoudu yhteistyöhön. Kysy näkemystä ulkopuolisilta ja palautetta kumppanisi entisiltä työnantajilta tai kollegoilta.

– Sopikaa selkeät yhteiset pelisäännöt, tavoitteet ja roolit. Käykää ne läpi säännöllisesti yhdessä keskustellen ja antakaa toisillenne palautetta

Miltäpä tilanne näyttää 3-5 vuoden päästä tästä hetkestä?

Millainen on yritykseni 3-5 vuoden kuluttua?

En tiedä vielä mikä on toimiala ja ydinbisnes, mutta yritys työllistää minut hyvin ja jos omia työntekijöitä ja yhtiökumppaneita ei ole niin ainakin ympärillä on muuten vahva verkosto jonka osaamista pystyn ja osaan hyödyntää molempiin suuntiin.

Lisäksi tietysti se, että kokoajan kokeillaan vielä uusia juttuja aina ja haetaan niitä kaikista inspiroivimpia juttuja mitkä ne sitten sillä hetkellä ikinä ovatkaan.

Missä olen onnistunut?

Kolmen vuoden päästä olen ollut yrittäjänä 6,5 vuotta ja uskon että tuossa vaiheessa on homma jo saatu sille mallille, että homma ihan oikeasti tuottaisi ainakin sen verran, että sillä hyvin eläisin. Olen onnistunut monien kokeilujen ja kovan työn kautta saamaan aikaiseksi sellaista bisnestä jolla on jatkuvaa kysyntää ja josta itse tykkään.

Mitä teen?

Teen sitä mistä tykkään, siellä missä tykkään ja silloin kun tykkään. Mieluiten niin, että minun ja yrityksen tulos ei ole sidottuna tehtyihin tunteihin vaan ansaintatapa on joku muu.

Lisäksi haluan kokoajan oppia uutta niin omasta alasta kuin myös niistä asioista, jotka ovat jollakin tavalla siihen linkitettävissä. Haluan nauttia elämästä ja kuitenkin niin että yritys ei ole elämä vaan vain elämää mahdollistava tekijä.

Mistä minut tunnetaan?

Minut tunnetaan omissa verkoistoissani hyvistä kokeiluista ja hyvänä tyyppinä jolta aina apua tarvittaessa saa omien bisneksiensä kanssa.

Mitä minä osaan?

Osaan puhua englantia paremmin kuin nykyään. Tiedän vielä enemmän niistä asioista jotka minua kiinnostavat ja joilla on väliä bisnekseni kannalta. Osaan edelleenkin ottaa harkittuja hyviä riskejä ja tehdä kokeiluja niiden pohjalta.

Millaista palkkaa nostan yrityksestäni?

Sellaista palkkaa, että sillä tulisi hyvin toimeen. En mitään älyttömiä tarvitse, mutta että rahaa olisi niin että se ei aiheuttaisi stressiä. Ja että tuota saisi säästöön niin, että joskus pääsisi tilanteeseen jossa olisi sen verran isot passiiviset tulot, että työnteon ja yrittämisen voisi ottaa kivana harrastuksena eikä olisi pakko tienata sillä elantoani.

Mikä on yritykseni liikevaihto?

Miksi mitataan liikevaihtoa taas, kun se ei kerro kauheasti mitään eikä sillä ainakaan tuloksen ja oman palkan suhteen ole mitään tekemistä. Mielummin enemmän vähemmällä kuin miljoonan liikevaihto ja kymppitonni käteen.

Lopuksi

Hyvä kirja, joka pisti kysymyksillään ajattelemaan taas. Toiminimelle tässä tuli taas joulun tienoilla yksi uusi idea ja sen käytäntöönvienti on tässä juuri sivussa käynnissä ja kyllä yrittäminen tuntuu taas hyvältä, varsinkin kun tuota myyntiäkin on kuitenkin taas vähäsen kassaan ropissut. Pitää vain muistaa tässä vaiheessa vanhat opit toiminimen aikaisemmilta ajoilta ja vaikka kuinka tekisi mieli kasvattaa varastoa ja valikoimaa niin hallittua kasvua haetaan nyt ja pidetään siten riski pienempänä.

Koska aikaisempien kokeilujen takia ei meinaa ihminen mahtua tähän asuntoon…

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!