Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin

Kirjoitettu 16.02.14
Esseen kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin oli kirja, joka herätteli taas kerran ajatuksia yrittäjyydestä. Se oli suunnattu ehkä enemmänkin sellaisille henkilöille, joilla on jokin liiketoimintaidea jo olemassa ja ovat pikkuhiljaa siinä risteyskohdassa, että lähteäkö viemään eteenpäin vai ei, ja jos kyllä niin miten.

Itseäni tämä kirja kuitenkin herätteli taas seuraavan kysymyksen äärelle; tahdonko minä yrittäjäksi? Monta kertaa pyörittelen päässäni kuvaa, jossa minulla on jokin oma juttu, oma yritys, mutta hankala silti sanoa, että onko se yrittäjyys sitä mitä loppujenlopuksi tahdon. Ajatus heittelehtii laidasta laitaan; välillä haluan olla tulevaisuudessa yrittäjä enemmän kuin mitään muuta, välillä taas tuntuu että ei se välttämättä ole minun juttu. Mutta ehkä tässä päteekin juuri se, että kun sen intohimonsa löytää, siihen tulee into, sitä alkaa työstämään eteenpäin, ja jossain vaiheessa voi huomata, että siinähän on mahdollisuudet omaan juttuun, omaan bisnekseen. Tekemisen kautta, ei niinkään väkisin vääntämällä.

Pidin siitä, miten Ollis Leppänen oli vähän väliä ripotellut kirjaan pohdintaa herättäviä kysymyksiä. Melkein jokaisen kysymyksen kohdalla otin itselleni kynää ja paperia ja ryhdyin miettimään, mitä minä näihin kysymyksiin vastaisin. Kirja sai minut pohtimaan mm. seuraavia asioita:

 

Mitä mielikuvia yrittäjyys sinussa herättää?

Työ johon tuntee intohimoa, itsensä elättäminen, kovaa työtä, hankalaa erottaa työ- ja vapaa-aika, mahdollisuus toteuttaa itseään, paljon vastuuta ja velvollisuuksia

 

Millä on sinulle merkitystä?

Perhe, fyysinen kunto, yhdessä tekeminen, ystävät, raha, kunnioitus, menestys, vapaa-aika, matkustaminen, arvostus, itsensä työllistäminen, onnellisuus, tiimi, energia, vapaus, hyvä yöuni, merkittävä työ

 

Miksi juuri nämä sanat tuntuvat sinulle omilta? Millaisia tunteita ne sinussa herättävät?

-Olen ihmisläheinen ihminen, ja minulle ihmissuhteet ovat hyvin tärkeitä elämässäni. Toimin paremmin ihmisten kanssa, kuin yksin. Ainakin useimmiten.

-Hyvinvointi kiinnostaa ja koskettaa minua myös, joten sitä kautta tuohon ylemmäs tuli esimerkiksi sanoja ”fyysinen kunto, onnellisuus, energia, hyvä yöuni”.

Jos minusta koskaan tulee yrittäjää, niin haluan vaalia myös omaa hyvinvointiani. Keskittyä siihen, että aikaa löytyy muullekin kuin työnteolle. Nyt akatemialla olen huomannut, että se ei todellakaan ole niin helppoa kuin ajattelee. Aika-ajoin ahdistun kun huomaan, että en kerkeä tekemään enkä ajattelemaan päivässä mitään muuta kuin työjuttuja, ja välillä tajuan sen itsekin, että nyt teen taas liikaa ja nyt hopihopi kalenteriin ajottamaan asioita paremmin, mutta ei se aina vaan ole niin yksinkertaista. Toisaalta nyt on hyvä aika opetella juuri tuohon työn ja oman ajan erottamiselle. Tulevaisuudessa siitä on minulle varmasti enemmän kuin paljon hyötyä.

-Minussa piilee myös melko vahva kunnianhimoisuus, joten kyllä tietysti jollain tavalla se raha ja menestyskin on tuolla takaraivossa kiinni. Kunnianhimoisuuteeni liittyy vahvasti myös onnistumisen tunne, se että saisin aikaan jotakin jolla on merkitystä, josta voin itse olla ylpeä ja saada aikaa jotakin suurempaa. Raha ei ole aina se mittari onnistumiseen.

-Vapaus, matkustaminen, onnellisuus, perhe… Teen työtä kun työtä on tehtävä, aika usein nautinkin siitä, mutta suurelta osalta olen myös vapaa sielu. Ehkä senkin takia yrittäjyys houkuttelee minua, sillä silloin voin paremmin määrittää sen, milloin teen sitä työtä, ja milloin vaalin omaa vapaa-aikaani ja annan aikaa muille minulle tärkeille asioille.

 

Mitä sanat tarkoittavat yrittämisen näkökulmasta?

Ylläolevissa vastauksissa tulikin tähän aikalailla jo vastausta, mutta pääpiirteittäin yrittämisen näkökulmasta sanat kuvaavat sitä, mitkä asiat ovat minulle tärkeitä olin sitten yrittäjä tai en. Näitä asioita haluan vaalia, näihin asioihin haluan tähdätä.

 

Yrittäjyys on monimuotoinen juttu. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla yrittäjä, vaikka joskus vahingossa itsekin maalaan yrittäjyyden hyvin mustavalkoiseksi. Ehkä sen takia minua välillä pelottaakin koko ajatus yrittäjyydestä. Mutta yrittäjyyden tiehän on aina sellainen millaisen siitä itse luo, aina erilainen. Eikä sen tien välttämättä tarvitse olla yksin luotu. Välillä mielikuvani jämähtää juuri siihen, että kun on yrittäjä niin on yksin ja kaikki tehdään itse. Mutta edetessäni kirjassa kappaleeseen ”Älä hakkaa päätäsi seinään yksin” tuli taas tämä oivallus, että hetkinen eihän se yrittäjyys välttämättä nyt sitä tarkoita, että yksin pitäisi pärjätä. Yrittäjä voi olla myös useamman henkilön kanssa.

 

Tällä hetkellä minusta tuntuu, että yrittäjyys ei todellakaan ole pois suljettu vaihtoehto minun kohdallani. Tiimiakatemia on oiva paikka harjoitella yrittäjämäisiä käytäntöjä ja harjoittaa omaa yrittäjäpääomaa. Ollis Leppänen luokittelee yrittäjäpääoman kolmeen osaan:

inhimillinen pääoma eli osaaminen ja kokemus

sosiaalinen pääoma eli yhteydet ja verkosto

psykologinen pääoma eli yrittäjäasenne

 

Minun pitää ja minä haluan harjoittaa vielä jokaista näistä osa-alueista, ja siksipä olen aika iloinen siitä että olen valinnut Tiimiakatemian. Inhimillistä pääomaa saa harjoitettua jatkuvasti eri projektien kautta, ja ihan kaiken muunkin tekemisen kautta. Sosiaalista pääomaa kehittää kaikki asiakasprojektit sekä verkostoitumistapahtumat ja psykologista pääomaa kehittää kaikki tekeminen Tiimiakatemialla.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!