Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin

Kirjoitettu 10.12.14
Esseen kirjoittaja: Eetu Lindfors
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.6. Yrittäjyyden käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Into ja palava halu tehdä omaa asiaa usein riittävät. Yrittäminen nähdään usein liian vaikeana ja kaukaisena asiana. Ollis Leppäsen kirja kertoo yrittämisen “helppoudesta” ja siitä, mikä yrittämisessä on oikeasti olennaista. Kirja on innostava ja kannustava kaikille, jotka aikovat yrittäjiksi, tai ovat sen juuri aloittaneet. Kirja on kiteytetty kolmeen seuraavaan teesiin:

 

1. Yrittäjyys lähtee sinusta itsestäsi, ei liikeideasta. Ensin sinun tulee lähteä liikkeelle ja luottaa siihen, että idea kirkastuu tekemisen kautta.

 

2. Paras tapa kehittää liiketoimintaa on tehdä se yhdessä asiakkaiden kanssa. Asiakkaat ovat paras opettajasi.

 

3. Yrittämisen tulee olla hauskaa yhdessä tekemistä eikä tylsää yksin puurtamista.

INTO on tärkein yrittäjän polttoaine. Liian usein aloittava yrittäjä, tai sitä miettivä keskittyy liikaa yrityksen liikeideaan. Yrittäjyys lähtee itsestä, ei liikeideasta. Kirjan mukaan suurin este yritystoiminnan käynnistämiselle on kuningasidean metsästäminen. Olennaista on ensiksi selvittää ja tunnistaa omat vahvuudet, sekä yrittämisen tahtotilan. Vasta tämän jälkeen on aika keskittyä itse bisnekseen.

Yrittämisen into hiipuu välillä myös itseltäni. Mutta hyvän tiimin, valmentajien, sekä loistavan ympäristön, jossa saan viettää aikaa, antavat voimia ja uskoa siihen, että jonakin päivänä tiedän oikeasti mitä haluan tehdä. Tiimiakatemia on siitä mielenkiintoinen paikka, että innostus ja into tarttuvat toiseen, kuin lika valkoiseen paitaan, tai ainakin itse olen tämän asian monena aamuna huomannut. Tekemisen meininki ja toisten onnistuminen ruokkivat myös omaa intoa tehdä asioita niinäkin päivinä, joina se ei aina huvittaisi.

 

PÄÄKONTTORI. Omasta konttoristani olivat lamput tummuneet ja pata aivan kirjaimellisesti jumissa toisen akatemialla vietetyn vuoden aikana. Tämä johtui huonoista tavoitteista ja omien vahvuuksien tunnistamisen puutteesta. Suurin ongelma oli, että en ollut paloitellut taovitteinani pienempiin ja lyhyempiin ajanjaksoihin ollenkaan. Viikottaisen toimintasuunnitelman puuttuminen johti totaaliseen kaaokseen ja siihen, että otetta ei tuntunut saavan juuri mistään.  Tämän syksyn aikana suunta on ollut hyvä ja uskon, että nyt viimeistään se oma sisäinen kompassi löytänyt sille kuuluvalle oikealle pollulle .

 

“ Tavoitteiden toteutuminen vaatii tekoja. Tärkein tavoitteesi onkin se, minkä asetat tälle päivälle. Jos voit tehdä jotain jo tänään, miksi siirtäisit sitä huomiselle.”

OMA JUTTU. Hakkasin päätä seinään tosissaan toisen akatemialla vietetyn vuoden aikana ja yritin väkisin miettiä mikä olisi minun oma juttuni. Luonnollisesti asia ei siitä kirkastunut ja en yhtään sen viisaammaksi muuttunut. En vieläkään tiedä aivan tarkasti sitä omaa juttuani, mutta olen hyväksynyt asian ja lähestyn asiaa siten, että teen mahdollisimman paljon kaikkea. Liikkeelle päästäkseen ei tarvitse muuta, kuin jonkun jutun jolla lähteä liikkeelle. Akatemialla näitä juttujahan riittää ja loppu on vain itsestään kiinni. Uusia mahdollisuuksia avautuu jatkuvasti, on vain pidettävä korvat ja silmät auki, seuraava mahdollisuus voi olla lähempänä kuin arvaammekaan.

 

Kirjasta poimittuja koppeja omien ideoiden kehittämiseen.

 

  • Kirjaa päähänpistosi ylös ja anna sen hetki hautua. Palaa siihen illalla tai seuraavana päivänä. Selaile vuosia vanhoja päähänpistoja, joskus niistä saattaa saada idean uudelleen.

  • Leiki ajatuksillasi ja anna mielikuvituksen lentää. Tee siitä visuaalinen, piirrä, käytä kaavioita, mitä tahansa. Konkretisoi se itsellesi.

  • Mieti kenelle ideasta olisi hyötyä.

  • Ratkaise pienet esteet heti ennen kuin ne kasvavat mielessäsi isoiksi. Kysyvä ei tieltä eksy, eikä se maksa mitään.

  • Määritä tärkeimmät askeleet ja keskity vain yhteen kerralla. Älä yritä ratkaista kaikkia asioita kerralla.

ASIAKASTUNTUMA. Hyväkään idea ei toimi, jos asiakas ei ole valmis maksamaan siitä. Siksi asiakastuntuma on tärkein johdattaja yrittäjyyspäätöksen tekemisestä. Entä jos ei ole ideaa tai edes ehdotusta siitä, mitä asiakkaalle voi tarjota. Tähän ongelmaan törmätään usein Tiimiakatemialla, varsinkin ensimmäisen vuoden ensimmäisinä kuukausina. Tiimiakatemialla asiakkuudet syntyvät ja kehittyvät usein  ns. tyhjänpäiväisten käyntien kautta, tai ei aina mutta usein kyllä. Jutustelujen ja toisen ongelmien kuuntelun kautta on avautunut useasti töitä, jotka eivät sillä hetkellä välttämättä miellytä ja tuntuvat vastenmielisiltä suorittaa. Näistä kehittyy kuitenkin usein pidempiaikaisia suhteita. Työt ja haasteet paranevat usein ajan myötä pienempien kokeilujen kautta.
PÄÄTÖS. Olen itse tiennyt jo pitkään, että en tule ikinä työskentelemään yhden ja saman yrityksen palveluksessa. En tosin vieläkään tiedä mitä, missä ja kuinka sen teen, mutta yrittäminen tulee siihen jollakin tapaan liittymään. Päätöksen olen siis jo tehnyt ja viimeisen sinetin sille antoi Tiimiakatemia, jonka ovista astuin sisään reilut kaksi vuotta sitten. Painin edelleen samojen asioiden ja ongelmien parissa, mitä ne olivat ennen Tiimiakatemiaa. Mutta nyt olen tietoisempi siitä, mitkä ovat omia heikkouksiani ja mitkä vahvuuksia. Kirjan monet asiat ja vinkit ovat hyvin vahvasti myös meidän arjessa mukana. Kirja antaa loistavan työkalun itsensä tutkimiseen ja omien intressien herättämiseen.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!