Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin

Kirjoitettu 22.02.15
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Voi kun se olisikin niin helppoa. Mediassa monet suomalaiset moittivat sitä, miten valtio ei tue yrittäjyyttä. Olen tästä kyllä eri mieltä. Tukea on, ja sitä saa kyllä vaikka mistä virastoista kun vain osaa hakea. Yksi perustavanlaatuinen ongelma ja hidaste yrittämiselle on kuitenkin PAPERITYÖT.

Tällä hetkellä haluaisimme yhtiökumppanini kanssa perustaa yhteisen osuuskunnan ompeluliike Sopivalle, jotta voisimme alkaa rakentamaan yhteistä yritystä ja tulevaisuutta. Ennen kuin voi tehdä yhtään mitään konkreettista, täytyy päättää haluaako hakea aloittaville yrittäjille tarkoitettua starttirahaa. Jos haluaa, ei paperihelvetiltä voi välttyä. Jos päättää lähteä yrittämään ilman sitä, on vapaampi toimimaan niin kuin haluaa.

Tottakai täytyy valvoa minkälaiselle yritystoiminnalle starttirahaa myönnetään. En vain ymmärrä, miksi prosessin täytyy olla niin pitkäkestoinen ja jäykkä. Aloittava yrittäjä ei voi edes avata pankkitiliä yritykselle saatika lähettää perustamispapereita Patentti- ja rekisterihallitukselle ennen starttirahapäätöksen saamista. Eikö se olisi vain kaikkien etu, että innokas yrittäjä pääsisi töihin mahdollisimman nopeasti? Miten se muuttaisi lopputulosta muuten kuin positiivisesti, että toiminta on voinut alkaa ennen kuin päätös on tullut? Minun on vaikea ymmärtää tätä.

Meidänkin tapauksessa pääsisimme laskuttamaan välittömästi uudelle yritykselle, koska toiminta on jo käynnissä eri yrityksen alaisena. Nyt emme voi tehdä mitään uuden yrityksen eteen, koska täytyy käydä prosessi yksi pieni askel kerrallaan tietyssä järjestyksessä – valtion, Te-toimistojen, uusyrityskeskuksien, Elyn, Patentti- ja rekisterihallituksen, ym virastojen ja laitosten määrittelemässä järjestyksessä.

Leppäsen metafora heittää liiketoimintasuunnitelma roskakoriin on loistava, ja toivoisin että aloittelevat yrittäjät pääsisivätkin noudattamaan hänen ohjettaan! Se toisi enemmän toimintaa ja tekoja, ja kaikessa on aina tärkeintä ryhtyä toimeen heti. En laske papereiden täyttämistä kovin konkreettiseksi toiminnaksi. Eikö Te-toimistollakin olisi enemmän perusteita starttirahan myöntämiselle, jos aloittava yrittäjä olisi jo päässyt tekemään ensimmäisiä töitä asiakkaille ja laskuttanut ensimmäiset roposet?

Paras tilanne yrittäjälle on tietysti se, jos hän päättää olla hakematta starttirahaa. Se on olemassa sen vuoksi, että yrittäjän henkilökohtainen toimeentulo olisi turvattu ensimmäisinä kuukausina. Yrittämiseen liittyy aina suuri riski, ja siinä on yleensä henkilökohtaista taloutta myöten kaikki pelissä. Uskaltaisiko ryhtyä hommiin ilman lisätukea? Siinä voisi jopa voittaa, jos asiakaskuntaa on valmiina ja laskuttamaan pääsisi pikimmiten.

Sopivan tilannetta sekoittaa vielä mahdollisuus hakea Liiverin perustamistukea. Sitä voi saada jopa 35 000 euroa, minkä turvin yritys voi investoida, ostaa asiantuntijapalveluita tai palkata avainhenkilön yritykseen. Sopivalle se olisi lottovoitto, jonka avulla pystyisimme kehittämään toimintaamme, luomaan työpaikkoja ja ennen kaikkea tarjoamaan asiakkaille palveluita ja tuotteita joille on kysyntää. Pystyisimme kasvamaan nopeammin ja pääsemään pidemmälle. Tässäkin piilee kuitenkin byrokratiaa riittämiin. Perustamistukea ei voi hakea, jos saa starttirahaa.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meidän täytyy tehdä hakemus perustamistukeen ensin ja katsoa saammeko sitä. Jos saamme, pystymme aloittaa toiminnan heti. Jos emme, voimme vasta sen jälkeen hakea starttirahaa jonka jälkeen voimme perustaa yrityksen. Pahimmassa tapauksessa tähän on mennyt puoli vuotta, ja kaikki vain starttirahan mahdollisuuden vuoksi.

Olen itse aina kovin tarkka kaikissa säädöksissä, papereissa, vaatimuksissa ja ehdoissa. Entäs ne, jotka eivät ymmärrä niitä kovin hyvin tai eivät pysty  hallitsemaan kaikkea sitä tietomäärää mikä niihin liittyy? Entäs ne, joilla on keskittymisvaikeuksia, lukihäiriö tai jotain muuta mikä vaikeuttaa paperinpyörittelyä?

Mediassa puhutaan nyt jonkun verran siitä, että sääntöjä pitäisi vähentää ja yrittämisen kynnystä madaltaa. Toivon todella että tämä toteutuisi, ja yritän omalla toiminnallani viestittää ympärillä oleville ihmisille, että teot merkitsevät ja niin yrittämiseen kuin muihinkin asioihin kannattaa tarttua rohkeasti.

 

”Be the change you wish to see in the world”-Gandhi

 

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!