Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin

Kirjoitettu 31.10.13
Esseen kirjoittaja: Mikko Niemelä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.6. Yrittäjyyden käsikirjat, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ollis Leppäsen kirja “Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin” kertoo yrittäjän arjesta ja siitä millaisia ongelmia yrittäjät kohtaavat matkalla kohti menestystä. Tämän kirjan lukemisajankohta ei olisi voinut olla parempi, vaan rohkaisia minua valitsemallani tiellä kohti unelmia. Kirjassa painotetaan tekemisen lisäksi myös oman itsensä ja oman ideansa pohdiskelua.

Ollis kiteyttää koko kirjan johtavat ajatukset esipuheessaan näin:

1. Yrittäjyys lähtee sinusta itsestä, ei liikeideasta. Ensin sinun tulee lähteä liikkeelle ja luottaa siihen, että idea kirkastuu tekemisen kautta.

2. Paras tapa kehittää liiketoimintaa on tehdä se yhdessä asiakkaiden kanssa. Asiakkaat ovat paras opettajasi.

3. Yrittämisen tulee olla hauskaa yhdessä tekemistä eikä tylsää yksin puurtamista!

Löydä yrittämisen into

“Jos virkamies tietää, mikä liiketoiminta kannattaa, miksei hän laita itse omaa yritystä pystyyn?”

Kaikki eivät ole yrittäjätyyppiä. Eikä pidäkään. Lukiessani kirjaa mietin monesti että, olenko juuri sitä parasta yrittäjäainesta. Enkä pitkän mietinnän jälkeen voi sanoa, että tulisin toimimaan 100% varmuudella yrittäjänä Tiimiakatemian jälkeen. Itse liitän yrittäjyyteen vahvasti sanat vapaus, riippumattomuus, arvostus, itsensä työllistäminen ja eniten kova duuni. Ja näitä mielikuvia tarkastellessa tunnen olevani oikeassa paikassa, juuri oikeaan aikaan. Kaikki henkinen kasvu ja yrittäjäaate kulkevat käsi kädessä. Kirjassaan Ollis painottaa myös sitä, että yrittäjyys on vain yksi vaihe työuralla. Aika näyttää, motivaatio ohjaa. Olen motivoitunut ja valmis tekemään kaikkeni, että oma työurani ja koko elämäni on juuri sellainen mitä itse haluan.

Pääkonttori kuntoon

“Yrittäjän tärkein pääkonttori sijaitsee korvien välissä.”

Yrittäjän pääomat ovat inhimillinen, sosiaalinen, psykologinen. Sekä jossain tapauksissa taloudellinen pääoma.

Inhimillinen pääoma voidaan kiteyttää kiteyttää kysymykseen “Mitä minä osaan?”. Yrittäjän ja myös “tavallisen” ihmisen pitää tiedostaa omat taitonsa ja tuntea omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Käsi kädessä tämän kanssa kulkee kysymys “Miten kehitän itseäni?”. Yrittäjän osaaminen muodostuu usein ns. elämänkoulusta ja kokemuksesta. Lisäksi tiedonjanoiset hankkivat lisää tietoa kouluista, kursseilta, ja kirjoista. Niimpä, kirjoista. Olen pikkuhiljaa alkanut ymmärtämään syyn kirjojen lukuun ja oppimismetodina se sopii minulle. Jos haluan muurariksi, luen muurarikirjoja ja hankkiudun muurareiden jutuille asiakaskäyntien muodossa. Vapaus valita omien kiinnostustenkohteiden mukaan on jotain älyttömän hienoa. Kun tieto on hankittu, niin sitten vain soveltamaan. Syksyn aikana olen tajunnut mikä on tämänhetkinen inhimillinen pääomani ja mitä minun pitää kehittää.

Sosiaalinen pääoma on sitä kenet tunnen ja millaisia verkostoja minulla on. Vähäisen työkokemukseni vuoksi minulla ei ole paljoa kontakteja vielä. Ajattelen tätä asiaa ainakin vielä pelkkänä vahvuteena. Enemmän haasteita, enemmän opittavaa. On ollut todella inspiroivaa tutkia esim. Nordic Business Forumin syntyä ja sen viimevuosien aikana saavuttamaa kasvua. Myös Ollis kertoo esimerkin tästä kirjassaan.

Psykologinen pääoma määrittää sen mitä olen. Tavoitteet muovaavat paljon sitä, mitä ihminen on. Jos päämääränä on menestys ja onnistumiset, on tärkeää luoda tavoitteita jotka ovat “kaatumaetäisyydellä” eli tavoite on realistinen mutta ei liian helposti tavoitettavissa. Omat tavoitteeni ja unelmat tulen kuitenkin käsittelemään oppimissopimuksessa enkä kirjaa niitä tähän esseeseen.

Pääkonttorin kunnossapitoon haluan liittää myös yhden toisenlaisen kentän, eli oman hyvinvoinnin. Alkuun on tuntunut jopa hieman järkytykseltä kuinka kokonaisvaltaista tiimiakatemialla opiskelu on, ja kuinka päivästä meinaa loppua tunnit kesken. Omasta kokemuksesta tiedän että päivään pitää sisällyttää muita juttuja jolloin oma vireystila ja hyvinvointi pysyy kunnossa. Tunti liikuntaa päivässä lisää pari tuntia tehokasta työaikaa ja tästä haluan pitää kiinni. Toinen juttu on perhe ja ystävät, sosiaalisille suhteille pitää löytää aikaa myös akatemian ulkopuolella. Tämä on haaste minkä jokainen tulee kohtaamaan, mutta molemminpuolinen jousto on avain onnistumiseen.

Oma juttu

“Alkuun et tarvitse kummoista ideaa. Parhaat tarinat ovat saaneet alkunsa keskinkertaisista ideoista. Riittää, että sinulla on joku juttu, jolla lähdet liikkeelle.”

Ollis painottaa kirjassaan, että keskinkertaiset ideat kantaa pisimmälle. Miksi ne sitten toimivat? Liiketoiminta on yksinkertaista, toiminta on helppo aloittaa ja lopettaa. Lisäksi aikaa ei kulu niin paljoa liiketoiminnan suunnitteluun ja toiminta kasvaa myynti edellä. On totta, että tämä ajattelutapa on ajankäytöllisesti ja toteutukseltaan helpoin. Kuitenkin ajattelutapa on tuntuu itselleni hieman vieraalta. Mielestäni älyttömän hyvästä ja hullusta ideasta on helpompi karsia suurimmat ylilyönnit pois kuin kehittää jo valmiiksi tavallista ja tylsää ideaa. Kun puhutaan, että keskinkertainen on parasta niin silloin puuttuu jotain. Kunnianhimo.

Kirjasta löytyy hyvä lista siitä miten uusia ideoita ja mahdollisuuksia löytää. Tässä muutama niistä:

– Seuraa aikaasi: lue lehtiä ja blogeja ja seuraa mitä maailmalla tapahtuu.
– Benchmarkkaa alasi huippuyrityksiä ja parhaita asiantuntijoita.
– Hakeudu verkostoihin, joissa olet oman alasi ulkopuolella.
– Ole kiinnostunut ihmisistä. Kysy heidän toiveistaan ja tarpeistaan.
– Kuuntele asiakkaitasi ja kysy palautetta.

En ole vielä varma mikä on se juttu mitä haluan tehdä “isona”. Tällä hetkellä markkinointi on mielenkiintoisinta ja aion opiskella sitä kirjoista ja soveltaa projektien muodossa. Tuosta edellämainitusta listasta, kuten koko kirjasta sain kuitenkin paljon virikkeitä miten lähden omaa juttuani tästä eteenpäin työstämään.

Lopuksi sanon vielä, että Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin -kirja on loistoteos, jota voin suositella jokaiselle vähänkin yrittäjähenkiselle. Todellakin rahansa arvoinen teos.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!