Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lisää vapaata ja vähemmän töitä?

Kirjoitettu 10.12.16
Esseen kirjoittaja: Neea-Eveliina Mäkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: 4 tunnin työviikko
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferris
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjassa annetaan suoria, konkreettisia ja käytännönläheisiä neuvoja oman elämänsä tehostamiseen. Tavoitteena on neljän tunnin työviikko, joka ainakin omaan korvaan kuulostaa absurdilta, mutta siistiltä. Ferriss oli luonut neljä portaisen prosessin, jonka avulla voit minimoida työtuntisi ja maksimoida vapaa-aikasi ja elämäsi. Nämä neljä porrasta, hieman riippuen siitä oletko johtaja vai alainen, muodostavat kirjainyhdistelmän DEAL; tai DELA

D – Definition, eli määrittely

E – Elimination, eli eliminointi

A –  Automation, eli automatisointi

L – Liberation, eli vapautuminen

 

Määrittely

Määrittelyllä haetaan oman elämän analysointia. Mitä haet elämältäsi, missä olet nyt ja mitä asioita pitäisi muuttaa ollaksesi tyytyväinen; Käytännössä täydellinen elämäntapasuunnittelu. Tässä osassa myös nostettiin esille tosiasiat kuten: anteeksi on helpompi saada kuin lupa ja vähemmän tekeminen eivät merkitse laiskuutta. Nämä herättivät ehkä itsessäni eniten tuntemuksia, sillä empiirisillä tutkimuksilla olen todennut luvan kysymyksen tässä byrokraattisessa maassa täydelliseksi tuskaksi. Autenttinen pahoittelu ja asioiden hyvittäminen taas tekevät sinusta enemmänkin ”hyvän” ihmisen. Vähemmän tekeminen lasketaan usein laiskuudeksi, sillä yleensä, jos työmäärästäsi käytetään alentavia termejä, se kertoo siitä, että vertailukohtana on muu työympäristösi. Kuitenkin tämä on myös täydellisen suhteellista, koska onhan 8 tuntia vähemmän, jos sitä vertaa 10 tuntiin, mutta 8: kin on jo aivan älyttömästi. Kuitenkin se, mihin kirjassa verrattiin, oli tehokkuus. Jos teet saman määrän töitä 5 tunnissa, mihin työtoverisi käyttivät 8 tuntia, et ole laiska vaan itseasiassa tehokas, armoton tai vain älyttömän fiksu. Tehokkuus, laiskuus = työtuntien määrä ja armoton raataminen ovat ikuinen sumupilvi esimerkiksi Tiimiakatemialla. Se on vertailuympäristönä aivan kamala, sillä jos et ole työnarkomaani, olet laiska. Mutta tämä johtuu lähinnä ryhmäpaineen, tekemisen innon ja huonon elämänsuunnittelun yhdistelmästä, joka saa poikkeuksetta jokaisen tiimiyrittäjän edes jossain vaiheessa tekemään lähes 80 tuntista työviikkoa. Ei olisi tämän kirjan sisäistämisestä haittaa siinä yhteisössä.

 

Eliminointi

Tämä porras on ehdoton matkalla kohti tehokkainta mahdollista työelämää. Sen ilosanoma kuuluu näin: poista kokonaan kaikki turha ja aikaa vievä toiminta, joka ei tuo sinulle rahaa. Tämä tarkoittaa poistamisen lisäksi myös niputtamista, lyhentämistä ja suunnittelua. Jotta olisi mahdollisimman tehokas, tulisi jättää kaikki ns. puuhastelu pois. Eli kaikki sivutoiminnot, mihin jokainen meistä (paitsi ilmeisesti uusirikkaat) sortuvat. Sosiaalisen median selaaminen, turha ja paikkaansa sillä hetkellä sopimaton siivoilu ja järjestely, ylimääräinen työkavereiden kanssa jutustelu ja ihan vain saamattomuuden aikaansaama jäädyttäminen. Tämä vain aina saa minut yhtä hämmentyneeksi. Jos poikkeuksetta jokaisessa työn tai elämän tehostamista käsittelevässä kirjassa käsketään tekemään näin, miksei kukaan toteuta sitä? Tiedän, että ihmisluonto on nykymaailmassa perustilassaan laiska ja mukavuudenhaluinen, mutta olemmeko oikeasti niin laiskoja, ettemme jaksa keskittyä tarvittavaa (suht lyhyttä aikajaksoa) kerrallaan, jotta pääsisimme laiskottelemaan. Luonnollisesti itse kuulun tähän kategoriaan, mutta en itsekään ole vielä pystynyt tätä koodia hakkeroimaan. Ehkä se onkin vain fiksujen oikeus.

Eliminoinnissa puhuttiin myös niin kutsutusta Parkinsonin laista, jonka periaatteena on rajata työtuntien määrä, jotta voisit olla tehokkaampi. Tämä siis perustuu sanontaan ”pakko on paras muusa” eli, kun stressi iskee ja deadline tulee juosten vastaan, tuloksia alkaa syntyä. Eli, jos turhan puuhastelun eliminointi ei meinaa onnistua, eliminoi sen sijaan extra aika. Tämä on varmasti hyvä neuvo, jos osaa huiputtaa itseään tarpeeksi hyvin (tai vaihtoehtoisesti on sitäkin parempi vapaa-aikansa suunnittelussa). Ainakin itse aion käyttää tätä tekniikkaa tulevaisuudessa, koska minulla on paljon asioita, joita haluan tehdä eikä muka oikeasti aikaa tehdä niitä. Nyt voisin aivan tarkoituksella katkaista työpäiviä kirjoittamalla kalenteriini esim. klo 14 eteenpäin mallinnusta. Täytyy katsoa, miten se lähtisi toimimaan.

 

Automatisointi

Tämä porras tarkoittaa käytännössä kaiken mahdollisen delegoimista ja/tai täydellistä järjestelyä. Saa muut ihmiset hoitamaan asiat puolestasi, jotta sinulla jää aikaa tehdä muuta. So simple! Tämä siis pätee vain, jos olet johtoasemassa. Mutta muu, mitä voit tehdä muuta on, että nyt kun olet jo niputtanut kaikki sähköpostinlukusessiosi yhdelle päivälle ja puhelimeenvastaamispäiväsi toiselle, niin nyt teet sen kaikille niin selväksi, ettei kukaan edes yritä häiritä sinua muulloin. Tämä toimii esimerkiksi laatimalla automaattisen vastaussähköpostin tai puhelinvastaajaviestin, jossa ilmoitat vastausaikasi. Jos, sinulla ei ole alaisia joille delegoida, myös kokonaisvaltainen ulkoistaminen toimii. Netti ja sitä kautta maailma on täynnä assistentteja tai palkattavaksi pyrkiviä sellaisia. Assistentti esim. toiselta puolelta maapalloa hoitaa asiasi näppärästi sinun ollessa nukkumassa, ja aamulla voit herätä ilman huolen häivää.

 

Vapautuminen

Tämä oli kirjan paras osio, sillä tätä ajattelutapaa kannatan 100-0. Se on ns. minieläkkeiden pitäminen. Eli pienten vapaajaksojen (6-18kk) pitäminen työelämän aikana, ei eläkkeeseen kannata odottaa. Miten se parantaa tehokkuuttasi, eikö ne vain syö rahaa? Minieläkkeen tavoittelu tuo sinulle selkeän tavoitteen mihin pyrkiä. Kun ihmisillä on tavoitteita, heillä on suurempi motivaatio tehdä työtä ja päästä tavoitteeseen. Mitä motivoivampi tavoite, sitä nopeammin siihen yleensä pääsee. Ja mitä rahaan tulee, asuminen Suomessa on yllättävän paljon kalliimpaa, kuin esimerkiksi Thaimaassa. Päiväkustannuksesi itseasiassa jopa laskisivat siellä asuessasi ja voisit nauttia elämästä taas hieman enemmän. Olen itse matkustelun kannalla, ja säästäväisenä ihmisenä, toivon kovasti pystyväni viettämään tällaisia minieläkkeitä useampia, ennen oikeaa eläkeikääni. Siihen riittää pelkkä rohkeus ja riskinotto. Toisinaan asioilla on tapana järjestyä, jos et esimerkiksi saa neuvoteltua vapaata, etätyömahdollisuutta tms. aina voi irtisanoutua. Kyllä uusia työpaikkoja aina löytyy työtä tekeville. Tietenkään minieläke ei ole mikään pakko, vaan enemmänkin suositeltu tapa nauttia elämästä pitkin työikää (ja varsinkin, jos työnteko ei ole sinulle paras asia maailmassa), se vain antaa fyysisesti ja henkisesti paljon enemmän. Tätä kannattaa ajatella, kun on 15 vuotta samassa työpaikassa laittanut säästöön rahaa, jota voi sitten eläkkeellä käyttää, kun oikeasti olisi ollut jo viimeiset 5 vuotta loman tarpeessa. Itse toivon kovasti pystyväni välttämään tuon tilanteen.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!