Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lokki Joonatan

Kirjoitettu 29.04.13
Esseen kirjoittaja: Jugi
Kirjapisteet: 1
Kirja: Lokki Joonatan
Kirjan kirjoittaja: Richard Bach
Kategoriat: 2.5. Yhteisöllisyyden klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Lokki Joonatan on oikeasti yksi parhaita kirjoja, joita olen Tiimiakatemialla ollessani lukenut. Tilaisuuksia lukea tämä kirja minulla on ollut aiemminkin elämässä, mutta jotenkin se on jäänyt. Ensimmäisen kerran kuulin Lokki Joonatanista ollessani ala-asteen toisella luokalla. Kävin koulua pienessä kyläkoulussa, jossa oli yhteensä alle kolmekymmentä oppilasta 1.-6. luokkaan. Silloinen opettajan sijainen kuulemma luki yläluokkalaisille ääneen kerran viikossa Lokki Joonatania ja he eivät siitä silloin innostuneet. Omiin korviini kantautuikin vain ihmetteleviä ja kyseenalaistavia puheita koko kirjasta ja mitä järkeä tuollaista on ylipäätänsä lukea.

 

Nämä asiat vaikuttivat minuun pitkään, koska en sitten ikinä äidinkielen tunneilla yläasteella tai lukiossakkaan valinnut kirjaa luettavakseni mahdollisuuksista huolimatta. Nyt mietittynä ehkä hyvä niin. Ala-asteella olevasta ihmisestä saattaa tuntua hölmöltä kuunnella vain, kuinka joku Lokki opettelee lentämään, yläasteelainen lukee vain kirjan läpi sen lukemisen vuoksi ja lukiolainen jää jo ehkä miettimään kirjan syvällisempiä viittauksia. Nyt otin itselleni ajan ja luin kirjan läpi. Ajallisesti tuo ei kauaa tietysti vie, kun kyseessä on niin ohut kirja, mutta harvoin johonkin kirjaan tykästyy niin paljon kuin tähän.

 

Lokki Joonatan Livingstone oli mahtava lintu. Hän ei välittänyt liikaa ympärillä olevien ahdasmielisten lokkien mielipiteistä vaan halusi rohkeasti kehittää itseään ja tulla yhä paremmaksi ja paremmaksi lentäjäksi. Hän oli vapaa tekemään mitä halusi ja menemään minne halusi.

 

Mikä meidän tarkoituksemme täällä oikein on? Heräät aamulla, menet töihin, pääset töistä kotiin, laitat ruokaa, vietät vapaa-aikaa ja kohta olet taas nukkumassa. Samat rutiinit toistuvat päivästä ja vuodesta toiseen. Niin kuin Lokki Joonatanille laumassa sanottiin, että lokin elämäntarkoitus on etsiä ruokaa ja sitä kautta selvitä mahdollisimman pitkään elossa. Onko tässä lopulta kuitenkaan mitään järkeä? Jos kuljet eteenpäin esiohjelmoituna valmiita polkuja, mikä tekee elämästä hienoa. Pitää löytyä samanlaista rohkeutta ja halua haastaa itseään ja muita, kuin Lokki Joonatanilta. Tottakai tietynlaiset rutiinit ovat myös hyvästä, mutta tarkoitan tässä sitä tekemisen riemua ja vapautta joka meidän kaikkien on mahdollista saavuttaa.

 

Tiimiakatemialla on potentiaalia toimia yksilön harjoituskenttänä taitojen ja kykyjen kehittämiselle. Ongelmana on vain se, että mahdollisuus on tulla hyväksi, mutta erittäin, erittäin vaikeaa tulla erinomaiseksi. Puhutaan, että Tiimiakatemia kannustaa kokeilemaan. Miksei myös jatkamaan? Kokeilemalla voi selvittää mitä mahdollisesti voisi ja haluaisi tehdä tulevaisuudessakin, mutta vain jatkamisella voi kehittyä ja tulla parhaaksi.

 

On kiva osata kaikenlaista, mutta itse haluan olla parempi siinä mitä teen. Keskittymällä liian moneen asiaan, ei niistä mitään tule hoidettua kunnolla. Tämäkin on vaikea juttu, sillä välillä tuntuu vallitsevan mielipide, mitä enemmän sen parempi. Ja tämä koskee lähes kaikkea kuten projekteja kuin työtuntejakin. Arvostus on toisinaan aivan väärissä asioissa. Meidän tulisi arvostaa enemmän yksilöiden taitoja ja kykyjä, jotka mahdollistavat asioissa menestymisen. Tällä tarkoitan esimerkiksi tilannetta, jossa keskitytään vaan liikaa tekemään kaikki mahdolliset hommat omassa projektissa itse, vaikka ympäriltä löytyisi osaamista kuinka paljon.

 

Ympärillä olevaa osaamista hyödyntämällä emme jää lentelemään siihen oman kotipesän yläpuolelle vaan mahdollistamme kehittymisen uudelle tasolle. Se mitä ryhdytään tekemään tehdään kunnolla ja ammennetaan oppia ympärillä olevista unohtamatta Lokki Joonatanin viisaita sanoja.

 

Sinulla on vapaus olla oma itsesi, täällä ja nyt, eikä mikään voi sinua estää. Mikä vain on mahdollista, kun vain vähän uhraat aikaasi harjoitteluun.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!