Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lokki Joonatan

Kirjoitettu 08.09.16
Esseen kirjoittaja: Anna Rönkkä
Kirjapisteet: 1
Kirja: Lokki Joonatan
Kirjan kirjoittaja: Richard Bach
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Useimmat lokit eivät viitsi opetella lennosta muuta kuin sen alkeet: kuinka rannalta pääsee hakemaan ruokaa ja palaamaan takaisin. Useimmille lokeille lentäminen ei ole pääasia, vaan syöminen. Mutta tälle lokille syöminen ei ollut pääasia, vaan lentäminen. Joonatan Livingston rakasti lentämistä enemmän kuin mitään muuta.”

 

Joonatan rakasti siis lentämistä, enemmän kuin mitään muuta. Hänellä oli tavoitteena olla maailman nopein lokki, joka pystyi lentämään kuten haukka. Joonatan harjoittelee lentämistä senkin uhalla, että hänen laumansa hylkää hänet ja hän jää yksin. Se ei Joonatania hetkauta – hän ymmärtää ettei olisi voinut olla onnellinen ilman lentämisen tuomia haasteita ja nautintoa. Tämä kertoo Joonatanin periksiantamattomuudesta: jos sinulla on jokin unelma, on ihan oikein tehdä kaikkensa sen eteen. Kukin omalla tyylillään tietysti, mutta ei kenenkään toivoisi joutuvan toteuttamaan unelmiaan ilman läheisiään!

 

Kertomus Lokki Joonatanista on hieno vertauskuva siitä, kuinka omien haaveiden ja unelmien toteuttaja voit olla vain sinä itse. Kukaan ei toteuta unelmiasi puolestasi. Joskus unelmien eteen täytyy tehdä muutoksia ja luoda uudet toimintamallit ja käytännöt muutosten onnistumiseksi – ja yleensä tämä herättää vastustusta muissa. Kuten tässä tapauksessa Joonatanin lokkilaumassa, joka lopulta hylkäsi hänet hänen unelmansa takia.

 

Päivän sanat: periksiantamattomuus, muutokset, unelmat. Toteuttaakseen omat unelmat on vedettävä Lokki Joonatanin tavoin keuhkot täyteen ilmaa ja hypättävä – opittava matkalla vielä lentämään, vaikka vastassa olisi mitä vastoinkäymisiä. Periksi kun ei anna, saattaa saavuttaa vaikka minkälaisen täydellisyyttä hipovan taivaan tai muun vastaavan, kuten Joonatan.

 

Ensin täytyy vain oppia olemaan pelkäämättä oppimista.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!