Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lokki Joonatan

Kirjoitettu 05.12.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Lokki Joonatan
Kirjan kirjoittaja: Richard Bach
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Unelmamme erottavat meidät muista, jos uskallamme. Ainakin Lokki Joonatan erotettiin muista, koska hän uskalsi tavoitella unelmaansa senkin uhalla että ajattelee ja toimii eritavalla kuin muut. Se ei häntä estänyt, vaan se oli ennemminkin pakollinen sivuseikka. Lokki Joonatan halusi olla paras lentämään ja se oli hänen intohimonsa. Hän rakasti lentämistä. Missä minä haluan olla paras? Mikä on minun intohimoni? Minkä vuoksi minä olen valmis uhraamaan sen minkä eteen olen jo niin paljon uurastanut, eli olla normaali, samanlainen kuin muut? Milloin uskallan olla erilainen ja tehdä mitä oikeasti haluan? Näitä kysymyksiä olen jo kauan kysynyt itseltäni ja kirja antoi minulle hieman uutta perspektiiviä.

 

Heti kun silmä välttää

Unelma on kuin pieni lapsi. Heti kun silmä välttää niin se on kadoksissa. Säikähdät, mihin se nyt taas meni? Juurihan se oli tässä. Paniikki iskee. Et tiedä mitä tehdä, kunnes löydät sen leikkimässä pallo merestä. Huokaiset helpotuksesta: Näinhän se olikin, miksen heti ajatellut katsoa sieltä minne itsekin haluaisin mennä. Eivät ne unelmat kauas karkaa, kun ne karkaavat. Nehän ovat asioita joita eniten sisimmässäsi haluaisit tehdä, jos vain olisi tarpeeksi rahaa, aikaa, tukea, lisää tekosyitä.

En tiedä mikä on unelmani. Höpönlöpön! Kaikki tietävät unelmansa. Unelma saattaa vain olla vielä aliravittu pieni lapsi tai edelleen siellä ostoskeskuksen pallomeressä minne sen jätitkin. Unelmista täytyy pitää huolta ja niitä pitää ruokkia. Otetaan esimerkiksi minun vaatimaton unelmani: haluan oppia soittamaan pianoa. Ensimmäinen este toteuttamiselle on että entä jos en opi koskaan, entä jos luovutan kesken. Jos luovutan tämän unelman suhteen, miten käy muille unelmilleni? Uskallanko epäonnistumiseni jälkeen kokeilla muita haastavampia unelmia? Unelmat eivät toteudu itsestään ja se vaatii kärsivällisyyttä. Täytyy aloittaa pienillä vauvan askeleilla. Olen kertonut unelmani julki jo varmaan 50 ihmiselle ja olen saanut heiltä paljon uusia ideoita unelmani toteuttamiseksi. Olen keskustellut käytännön järjestelyjä puhki muutaman henkilön kanssa, miten pianon soiton opettelu on heiltä onnistunut ja minkälainen piano minun kannattaisi ostaa. Nyt minulla on jo rahaa säästössä pianoa varten ja deadline milloin minä ostan sen. Unelmaa on siis ruokittu ja kohta pääsen unelman murrosikään, eli kun unelma alkaa antamaan itkupotkuraivareita ja kaikki ei mene suunnitellusti.

 

Tupla tai kuitti

Mitä tapahtuu kun unelma on saavutettu? Sehän se on minusta pelottavin osuus. Kun olen oppinut soittamaan pianoa, jätänkö sen siihen ja joskus kiikkustuolissa muistelen että opettelinpahan minäkin joskus pianoa soittamaan. Vai jatkanko opettelua ja ajattelenko suuremmin? Voisin opettaa pianon soittoa vaikkapa lapselleni tai miksen vaikka pyrkisi niin hyväksi että voisin esiintyä sata päiselle yleisölle. Miksei siis jatkaa ja tuplata unelmansa kun kerran siitä tykkää? Ei Lokki Joonatankaan jäänyt paikoilleen unelmansa saavutettua. Joonatan opetti muille lokeille lentämistä ja jakoi unelmansa muiden kanssa. Näillä muilla lokeilla saattoi silti olla omat unelmansa tiedossa, mutta sen saavuttaakseen heidän täytyi oppia hyviksi lentäjiksi.

Ei siis ole väliä tiedänkö mitä haluan tehdä tällä hetkellä lopun elämääni. Minulle on tärkeää että jaksan katsoa itseäni ”ilmakuvasta” ja pitää realiteetit aisoissa. Kunhan olen rehellinen itselleni siitä mitä tykkään tehdä, niin muistan aina kulkea unelmiani kohti, vaikken tarkalleen tietäisi mikä se edes on. Ja ettei ihmisten tarvitsisi erkaantua muista ihmisistä unelmiensa vuoksi, haluan kannustaa muitakin tavoittelemaan unelmiaan. Aionkin haastaa heitä kysymällä heidän seuraavasta askeleestaan ja jos vain pystyn niin aion auttaa ensiaskeleen kanssa.

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!