Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lokki Joonatan

Kirjoitettu 19.12.18
Esseen kirjoittaja: Jyri Ruokonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Lokki Joonatan
Kirjan kirjoittaja: Richard Bach
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lokki Joonatan

Richard Bach

Olen lukenut Lokki Joonatanin 20-, 30- ja nyt lähes 50-vuotiaana. Se on joka lukukerralla parempi. En muista, että olisin aiemmin hykerrellyt ääneen, mutta niin kävi nyt. Sain uuden painoksen, jonka kääntäjä on eri kuin aiemmin eli Jaana Kapari-Jatta ja loppuun oli lisätty ennen julkaisematon päätösosa.

Itse ajauduin ilmailun pariin tehtyäni koulun veistotunneilla Toka-liidokin. Suomen Ilmailuliiton kauppaama Toka, jota lennätin Laajalahden jäällä, vei minut aivan kokonaan taivaanrannan maalariksi. Lähdin luokkakaverini yllyttämänä kirkon lennokkikerhoon. Taisi olla Rasa, joka vaihtoi ensin Cumulukseen, minä seurasin perässä. Loppu on minun osaltani monella tapaa historiaa, mutta ilmailu jatkuu elämässäni edelleen. Ja rakkaus.

Jos viitsitte käyttää elämästänne noin yhden tunnin ja kaksikymmentä minuuttia Lokki Joonatanin lukemiseen, olette kanssani yhtä nopeita lukijoita. Toki sen voi lukea nopeammin tai hitaammin, mutta kirja on ajaton ja sen on tiivistetty. En tiedä, kuinka paljon haluan avata juonta, mutta pakkohan siitä on jotakin kertoa.

Lokki Joonatan Livingston oli erilainen lokki. Hän ei käyttänyt aikaansa laumansa parissa ruuan hakuun ja rääkymiseen. Tärkeämpää oli lentäminen. Elämä päättyy aikanaan ja lokki Joonatanille uusi elämä alkoi aiemmin, kuin lokeille yleensä. Tai ehkä se ei alkanut aiemmin, mutta Joonatan harppasi noin tuhat turhaa elämää yli, koska oli erilainen.

Lokki Joonatan oppi lentämään niin hyvin, että hänestä tuli laumansa hylkiö. Hänet erotettiin ja Joonatan keskitti kaikki voimavaransa lentämiseen. Jollain tapaa ironista on oppia räimäisemään mereen kolmen metrin syvyyteen ja saada sieltä yhdellä pyyhkäisyllä iso kala, päivän ateria. Senkin voi hoitaa muutamassa sekunnissa, rääkymättä ja tappelematta muiden kanssa.

Itselleni kirja on hyvin lähellä sydäntäni. Ehkä se on jopa sydämessäni. Erilaisuus ja laumasta poistaminen ei saanut lokki Joonatania katkeraksi. Hän palasi jo poistuttuaan uusiin maisemiin sinne jonnekin tuhannen elämän taakse takaisin oman laumansa pariin, niiden kirkuvien. Lauman vanhimmat olivat pöyristyneitä, mutta lokki Joonatan löysi oppilaansa ja sai jumalallisen maineen. Lopun saatte lukea kirjasta. Ja se rakkaus!

Minulle selkeni jälleen kerran, että pitää olla juuri sellainen kuin on. Miksi esittää mitään muuta. Jos kaiken tämän päälle saa sydämeensä rakkauden, on saavuttanut elämässään niin paljon, että alkaa olla lähellä maalia. Vaan – kun me emme koskaan ole maalissa. Paitsi kuoltuamme ja kirjan perusteella emme silloinkaan. Uusi elämä seuraa toistansa ja mikäli edellinen oli mitätön, jatkamme mitättömien sarjassa seuraavaa elämää samoilla pelikorteilla. Kakkospari, yritä siinä kolmosparia nokittaa.

Lokki Joonatan on kirja, jota minä en lakkaa hehkuttamasta. Lentäjänä olisin voinut antaa Jaanalle muutaman oikean termin, kuten kohtauskulma. Mutta ei tavallinen lukija näitä nyansseja huomaa. Sakkaamiseen pienellä nopeudella voisin kirjoittaa tarkennuksia, mutta luettuanne kirjan huomaatte, että tärkeintä elämässä on kuitenkin rakkaus.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!