Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lokki Joonatanin lailla

Kirjoitettu 01.06.15
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 1
Kirja: Lokki Joonatan
Kirjan kirjoittaja: Richard Bach
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Richard Bachin Lokki Joonatan on kirja elämisen riemusta  ja vapaudesta, mutta ennen kaikkea se kertoo itsensä toteuttamisen rajattomista mahdollisuuksista ja riskien ottamisesta.

Kirjan lukeminen sattui sinänsä hauskaan paikkaan, sillä olemme juuri keskustelleet tiimimme kanssa tulevaisuuden visiosta, asioista mihin energia tulisi suunnata, asioista jotka vievät eteenpäin meitä oppimisessa ja ylipäätään suuremmista projekteista. Tätä kaikkea yhdistää ainakin yksi tekijä: yrittäjän riski. Asioita voi mennä pieleen. Takkiin voi tulla. Rahallisia menetyksiä voi tapahtua. Mutta mistä muusta opimme paremmin kuin virheistä ? Ei elämää voi elää jatkuvassa pelossa ja varovaisuudessa. Tai toki voi, mutta onko sellainen elämä elämää ollenkaan ? Miten voi nauttia onnistumisesta, jollei ole valmis ottamaan riskiä epäonnistua ?

Lokki Joonatan halusi oppia lentämään. Ei sillä lailla, niin kuin lokit ovat tottuneet lentämään, vaan sulavasti ja suurilla nopeuksilla. Joonatan halusi kokeilla rajojaan. Ja usean kerran se epäonnistui, aina vaan tappioita tappioiden perään. Mutta lokki Joonatan ei lannistunut. Se oli valmis uhmaamaan jopa kuolemaa oppiakseen lentämään haluamallaan tavalla. Muut lokit ylenkatsoivat moista humpuukkia ja paheksuen käänsivät selkänsä Joonatanille tämän yrittäessä kertoa heille huimasta kokeilustaan. Lopulta Joonatan erotettiin lokkiparvesta, sillä tämä ei suostunut toteuttamaan lokkien parven sääntöjä, joiden mukaan lentäminen oli vain keino hankkia tarvittava ravinto pysyäkseen hengissä, siinä kaikki. Joonatan ei lannistunut, vaan päättäväisin mielin se jatkoi yksinäisyydestään huolimatta lentotaidon harjoittamista.

Tulimme tulokseen, että löytääksemme sen, mitä todella haluamme tehdä, täytyy meidän olla rohkeita. Ollessamme rohkeita teemme rohkeita kokeiluja. Tehdessämme rohkeita kokeiluja otamme riskin epäonnistua. Mutta vain ottaessamme riskin epäonnistua, voimme todella onnistua. Vasta onnistuessamme tiedämme, mistä todella nautimme. Mikä todella saa meidät syttymään, ja missä todella on meidän tulevaisuus. Sellainen tulevaisuus, jonka itsellemme haluamme. Ei se, johon olisimme joutuneet tyytymään ilman riskiä.

Joonatan oppi päivä päivältä lisää, myös sen, että syvemmillä vesillä kalat uivat parvissa ja niitä oli helpompi pyydystää. Enää ei tarvinnut tyytyä ihmisten homeisiin leivänkannikoihin. Se oppi käyttämään ilmavirtauksia hyväkseen ja sain näin erilaisia herkullisia hyönteisiäkin syödäkseen.

Vain ottamalla riskin ja kokeilemalla uutta voi löytyä jotain uutta. Harva meistä voi rehellisesti sanoa, että tasapaksu elämä sellaisenaan on se, mitä olemme aina halunneet elämältä. Tai että ne yhteiskunnan normit, joita niin usein kyselemättä noudatamme, olisi kaikin puolin moitteettomia. Liian harva kuitenkaan viitsii tehdä asialle mitään. Syitä on kaksi: laiskuus ja pelko. Laiskuudesta ihminen voi syyttää vain itseään. Silloin mielestäni ihminen on vastuussa itse siitä, millaista elämää hän elää. Pelko puolestaan on toinen juttu. Pelko rajoittaa liian usein meidän tekemisiämme sitä kohti, mitä todella haluaisimme tehdä. Se on tekijä, josta kukaan ei pidä, mutta joka silti usein aina hiipii jostain esiin.
Tähän tiedän yhden lievityskeinon: samanhenkiset ihmiset. Usein idea lähtee muuttumaan teoiksi innostuksen välityksellä. Innostusta taas syntyy helposti yhteisestä hypestä. Yhteistä hypettä on kuin paljon samanhenkisiä ihmisiä katsoo samaa visioita kohden ja todella haluaa pyrkiä sitä kohden. Silloin riskinotto ei tunnu juuri minkäänlaiselta kynnykseltä, ennemminkin ponnahduslaudalta kohti tulevaa.

Lokki Joonatan huomasi, että ikävystyminen, pelko ja suuttumus ovat syitä, joiden vuoksi lokin elämä on kovin lyhyt. Ja koska nämä seikat olivat poissa sen omista ajatuksista, sen elämästä tuli todella pitkä ja upea.

Parasta on, että meidän ei tarvitse olla edes niin rohkeita kuin Joonatan. Meillä on tiimi, meillä on toisemme turvana. me voidaan olla rohkeita yhdessä.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!