Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lopeta märehtiminen ja aloita elämä

Kirjoitettu 26.05.20
Esseen kirjoittaja: Johanna Lamberg
Kirjapisteet: 2
Kirja: Unfu*k yourself – Lopeta märehtiminen, aloita elämä
Kirjan kirjoittaja: Gary John Bishop
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tapahtuma-ala on kokenut kovia haasteita koronaviruksen myötä, kun aluehallintavirasto kielsi yli 500 henkilön tapahtumat ensin toukokuun loppuu ja sen jälkeen heinäkuun loppuun saakka. Se on vienyt monen tapahtuma-alan kuin muiden alojen töitä. Tämä kosketti myös itseäni maaliskuun puolessa välissä. Olin päässyt omiin tavoitteisiin, että haluan Tiimiakatemian viimeisen vuoden aikana vielä järjestää 2-3 tapahtumaa/kuukausi tapahtuman laajuuden mukaan. Haluan kerryttää vielä mahdollisimman paljon oppia alasta Tiimiakatemian aikana. Teimme töitä kovasti jo Viitasaaren Koti ja Puutarha -messujen, JKL Drift Kingin, Kankaan alueelle toteutettavaan tapahtumaan, kauppakeskustapahtumiin ja pienempiin yritystapahtumiin, kunnes tekeminen pysähtyi kuin seinään. Tuli pieni lamaantuminen.

Minulle suositeltiin lukuun Gary John Bishopin kirjoittama Unfu*k yourself – lopeta märehtiminen, aloita elämä kirja ja jotenkin koin, että kirja sopii tähän tilanteeseen hyvin.

”Lakkaa syyttämästä huonoa tuuria. Lakkaa syyttämästä muita. Lakkaa syyttämästä ulkoisia vaikutteita ja olosuhteita.”

On tietenkin asioita, joille emme mahda mitään kuten tämä vallitseva tilanne Suomessakin tällä hetkellä. On kuitenkin turhaa jäädä murehtimaan. Minun murehtimiseni tapahtumien peruuntumisesta kesti viikon, jonka jälkeen ymmärsin, ettei tilanne ole paha. On varmasti muita keinoa, millä lähdemme toteuttamaan saman alan asioita myös etänä. Olimme suunnitelleet tapahtumien rahoitukset järkevästi ja säästyimme myös sen suuremmilta tappioilta. Lisäksi osa tapahtumista siirrettiin suoraan ensi vuoteen. Tätä voi jo odottaa innolla, että pääsee ensi vuonna toteuttamaan samat tapahtumat. Vuosi kuitenkin vierähtää aika nopeasti.

Uusi motivaatio yleensä piilee siinä, ettei suostu siihen, että nykytila jatkuisi yhtään kauemmin. Tuntui erikoiselta olla hetken aikaan tekemättä mitään projektia, josta varmasti uusi motivaationi syntyi. Lähdimme miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuja tapahtumien tilalle. Mietimme miten voimme edelleen viihdyttää ihmisiä ja luoda elämyksiä kotiin. Syntyi ajatus Viihdeboksista, josta ideointiprosessin jälkeen syntyi kuukausittain tilattava laatikko täynnä tekemistä lapsiperheille. Tätä olemme myös laajentaneet eri sisällöllä yrityksille. Lähdimme rohkeasti kokeilemaan ja täytyy sanoa, että motivaatio tekemiseen on taas huipussaan. Lähdimme myös luomaan erilaisia virtuaalitapahtuma -paketteja yrityksille. Ei pidä lannistua vaan kokeilla mikä toimii ja mikä ei tässä tilanteessa!

”Epävarmuus on tila, jossa tapahtuu uusia asioita.”

Olemme eläneet kevään hieman epävarmassa tilanteessa monenkin asian suhteen. Mutta monet työskentelytavat, tapahtumat ja muut asiat ovat muuttaneet muotoaan. Ihmiset ovat alkaneet keksiä uusia tapoja ja asioita. Epävarmuuden tilassa tapahtuu uusia asioita. Meillä on syntynyt uusi tuote, uusia tapahtumamuotoja ja uusia työskentelytapoja. Virtuaalitapahtumia on lähdetty jo toteuttamaan eri tapahtumajärjestäjien toimesta ympäri Suomea erilaisten keikkojen tai messujen osalta. Uskon, että nämä jäävät myös koronan jälkeen yhä tärkeämmäksi tapahtumamuodoksi.

Kirja herättelee tähän päivään ja opettaa unohtamaan omat sisäiset huonot puheet. Ei pidä lannistua, kohdataan asiat sellaisena kuin ne ovat, ollaan sinnikkäitä ja luodaan epävarmuuden tiloissa uutta. Mennään silti kohti tavoitteita etsimättä syyllisiä asioihin, mitkä estävät sinne pääsemistä. Kirjassa oli hyvin kiteytettynä tärkein oppi: ”Minä en ole yhtä kuin ajatukseni. Minä olen yhtä kuin tekoni.” Ei ajatella pahoja asioita ja mennään eteenpäin tekojen kautta!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!