Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Löydä ”Se oikea”

Kirjoitettu 14.12.14
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Upeaa työtä
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen

Löydä "Se oikea", 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

UPEAA TYÖTÄ

”Sen oikean” löytämiseksi kannattaa nähdä vaivaa. Älä tyydy kidutukseen kun työstä voi tulla ”se oikea” ja siitä saattaa tulla vuosisadan rakkaustarina. Tie ”sen oikean” työpaikan löytämiseen saattaa olla kivinen ja mutkikas, mutta näitä sivupolulla käyntejä ei kannata ottaa hidasteina tai esteinä vaan kokemuksina.

 

Kutsumuskartta

 

Miksi tekisimme sitä mistä emme pidä? Mistä minä pidän? Miten voin tehdä asioita mistä tykkään ammatikseni?

Tee itsellesi lista askareista mistä pidät ja pisteytä nämä askareet 1-3. Kolmosen saa ne askareet joita pääset jo toteuttamaan tarpeeksi. Kakkosen saa ne askareet joita pääset tekemään, mutta haluaisit tehdä niitä vielä lisää, jos aika ja raha vaan riittäisi. Ykkösellä merkkaat ne asiat joita et tällä hetkellä vain pääse millään tekemään. Kutsumuskartta kertoo sinulle kuka sinä olisit tai mitä sinä tekisit, jos sinulla ei olisi elämässäsi rajoitteita.

Tähän teen kirjaa hyväksi käyttäen pienimuotoisen listan omasta kutsumuskartastani. Tämä vaatisi hieman enemmän ajattelua kuin mitä sille nyt tässä hetkessä suon, mutta tämä antaa kuitenkin teille jonkinlaisen kuvan siitä mitä kartta voisi olla.

Seuraavaksi yritä miettiä, miten saisit jokaisesta askareen numeron muutettua numero kolmoseksi. Kirjassa on esimerkki: Lukemisesta, autoilusta ja opettamisesta nauttiva henkilö voisi suuntautua autoilua harrastavaksi opettajaksi. Sama ihminen voisi olla myös esimerkiksi rekkakuski. Venäjän tullijonossa olisi aikaa lukea ja opettaminen onnistuisi kun toimit johtotehtävissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä on lyhyesti millainen kutsumuskartta voisi olla, tähän listaan voi lisä kymmeniä juttuja lisää mutta kuitenkin. Tästä puuttuu mm. että itse henkilökohtaisesti tykkään johtaa, mutten tykkää olla keulakuvana eli tykkään olla ns. takapiru.

 

Yhdistelemällä näitä asioita niin voi saada erinäköisiä vaihtoehtoja mm.

Perustan yrityksen ystävien kanssa, jossa pääsen johtamaan taka-alalta ja pääsen suunnittelemaan mm. firmalle logon yms. koska tykkään piirtämisestä. Liiketoimintamme perustuisi siihen että pääsemme itsekin urheilemaan tai ainakin testaamaan tuotteita (josta tykkään). Tähän nimenomaan testaamiseen on helppo liittää pelien pelaaminen, urheilu, elokuvat ja vaikka mitä. Tätä tekstiä kirjoittaessa älysin, että haluan kokeilla uusia asioita olla testaaja. Urheilukaupassakin kun olin töissä, niin mielenkiintoisemmat hetket olivat silloin kun oppi uutta ja pääsi testaamaan jotain itselle uutta tuotetta. Tämä kun saataisi tehtyä vielä ystävien kanssa niin mikäs sen parempaa. Voisiko unelmieni työpaikka tai unelmieni liiketoiminta liittyä siis uusien urheiluvälineiden testaamiseen tai uusiin peleihin ja elokuviin, kenties.

 

Toisaalta olen yhä varmempi ja varmempi siitä että haluan liittää työni jollain tapaa jalkapalloon. Minua kiinnostaa jalkapalloilussa lähestulkoon kaikki. Olen aina halunnut omistaa kivijalkamyymälän ja siinä olisi ehdottomasti futistuotteita. Olen aina halunnut myös tehdä jotain ihmisten hyväksi, ikään kuin hommalla olisi suurempi tarkoitus. Ehkäpä juuri tämän takia haluaisin suunnata liiketoimintani pienemmälle paikkakunnalle, kohti läheisiä ihmisiä eli Kainuun alueelle. Onneksi minun ei tarvitse vielä päättää mitä tehdä, vaan voin vielä pienillä kokeiluilla yrittää löytää sitä aitoa kiinnostusta johonkin hommaan.

 

Toki kun intohimo ja palo on löytynyt niin seuraa se byrokraattinen osuus. Pitää ruveta miettimään mikä on ansaintamalli, ketkä ovat asiakkaita jne. Itselleni tällä hetkellä kuitenkin vaikein kysymys on: Mitä haluan työkseni tehdä ja mikä on intohimoni? Vastauksesi jalkapallo ei nyt tässä vaiheessa elämää enää riitä. Taidan siis syventyä lomalla tarkemmin tähän aiheeseen, jotta keväällä tullessani taas tiimiakatemialle minulla olisi mahdollisia suuntaviivoja mitä pitkin lähteä eteenpäin!

 

”Ihmisen ei pidä tehdä mitään, mitä hän ei halua tehdä – paitsi jos hän ei vielä halua tehdä mitään, hänen pitää tehdä kaikkea.”

Jos kirjoittaisin tätä esseetä samalla tavalla kuin kirjaa, eli menisin johdonmukaisessa järjestyksessä niin seuraavaksi tulisi osio josta puhutaan ASENTEESTA. Olen kirjoittanut monia esseitä ja joka toisessa esseessä korostan asenteen tärkeyttä, koska jokaisessa kirjassa niin kerrotaan. Joten jätän tästä nyt sen osion väliin, mutta kirjoitan kuitenkin sen minkä sinä, minä, ja kaikki muutkin tietävät: ASENNE RATKAISEE!


Siilikonsepti

 

Vaikka ”sen oikean” löytäminen saattaa olla hankalaa ja mutkikas prosessi, niin sitä kannattaa kiteyttää hakemalla parasta mahdollista tapaa toteuttaa omaa kutsumuskarttaa. Jos et syttynyt tuolle kutsumuskartalle minkä kirjoitin, niin sen voi tehdä helpomminkin. Kirjoitat vaan sivun täyteen asioita mistä pidät, ihan niitä näitä. Jaottelet ne sitten ryhmittäin ja pyrit löytämään jokaisesta ryhmästä yhtenäiset tekijät eli kiteytät ja sitten yhdistät kiteytetyt jutut yhteen ja WUALAA! Olet taas askeleen lähempänä sitä oikeaa.

Siilikonsepti tarkoittaa kolmen asian leikkauspistettä. Sen on oltava jotain, jossa olet taitava. Toisekseen sen pitää olla jotain, mitä teet intohimolla. Kolmanneksi, se millä ansaitset rahaa.

Siilikonsepti on siellä, missä intohimosi ja taitosi kohtaavan ansaintamallin (keskipiste).

Vanha kansanviisaus jonka kaikki tietävät: ”Raha ei tuo onnea.”, mutta tässä kansanviisaudessa on unohdettu mainita yksi oleellinen asia, sillä tämä kansanviisaus jatkuu sanoin: ”… mutta rahattomuus tuo onnettomuuteen.”

Mieti siis seuraavia kysymyksiä ennen kuin rupeat kiteyttämään siilikonseptia.

  1. 1. Missä asioissa juuri sinä olet loistava?
  2. 2. Minkä tekemiseen suhtaudut intohimoisesti?
  3. 3. Millä tavalla voin ansaita näillä kahdella rahaa?

Muistakaa kuitenkin että kolmannen kysymyksen tarkoitus ei ole suoranaisesti sinua varten, vaan kolmannella kysymyksellä on tarkoitus löytää vastaus siihen mitä iloa ja hyötyä sinä tuotat omille asiakkaillesi.

Voit nauttia työstäsi, mutta jotta voit nauttia siitä täysillä, sinun pitää luoda omalla työlläsi (nautinnollasi) nautintoa myös toiselle eli asiakkaalle. Aamen.

Timo Perttunen

Mittava Innovations

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!