Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

LTS Roskakoriin

Kirjoitettu 08.12.13
Esseen kirjoittaja: Henri Tokee
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma Roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aloitteleva yrittäjällä pyörii mielessä paljon asioita, mitä tulisi hoitaa laittaessaan yrityksen pystyyn. Yritysmuoto, liiketoimintasuunnitelma, toimitilojen vuokraus, starttirahan hakeminen ja muita byrokraattisia juttuja. Näitä asioita ei tule vähätellä, mutta todellisuudessa nämä kysymykset kannattaisi jättää alussa sivuun ja keskittyä siihen, missä yrittämisessä oikeasti on kyse eli oman jutun tekemiseen ja kokeilemiseen. Yrittäminen vaatii aluksi vaan suurta intoa oman juttunsa tekemiseen. Idean ei aluksi tarvitse olla todellakaan täydellinen vaan keskinkertainen idea ja suunta mihin päin lähtee on riittävä perusta alkaa kokeilemaan kynsiään yrittäjänä. Jos aloitteleva yrittäjä on valmis likaamaan kätensä ja tekemään valtavan määrän työtä oman juttunsa eteen, on se paljon tärkeämpi asia kun huolella mietitty suunitelma. Suunnitelma on kuitenkin vain teoriaa, etkä voi tietää tuleeko se toimimaan vai ei.

 

 

Yrittäminen lähtee liikkeelle jokaisesta itsestään ja sydämestään tunteeko vetoa sitä kohtaan. Astuminen yrittäjyyden maailmaan herättää jokaisessa alottelevassa yrittäjässä erilaisia tunteita ja pelko ei varmasti ole näistä vähäisin. Yrittämisessä onkin paljolti kyse oman pelkonsa voittamisesta. Pelon voittamisessa helpottaa se, että tunnet itse sisälläsi, että otat askelia oikeeseen suuntaan ja puhkut intoa sitä kohtaan mitä teet. Se on varmaa, että alkuun yrittäminen vaatii suuria ponnisteluja ja kyse onkin siitä mistä olet valmis luopumaan alkaessasi yrittäjäksi. Kirjassa oli tärkeät kolme kysymystä, jotka kannattaa miettiä ennen kuin aloittaa yrittäjäpolkunsa.

 

-Oletko valmis luopumaan säännöllisistä kuukausituloista ainakin joksikin aikaa?

-Oletko valmis sijoittamaan omaa rahaasi yrityksen käynnistämiseen?

-Oletko valmis keskittymään yrityksesi käynnistämiseen harrastusten ja ystäväsuhteiden kustannuksella?

 

Yrittäjäksi lähtemisessä on aina riski. Tämä riski pitää olla valmis ottamaan itse, mutta on myös tärkeää, että kuinka suuressa riskissä lähipiirisi on valmis tukemaan sinua. Alkuvaiheessa läheisten tuki on tärkeää, siksi että tiedät ettet ole täysin yksin, vaikka alussa kaikki ei menisikään putkeen. Totta kai vastuun kantaa itse yrittäjä, mutta läheisten tuki on suuressa osassa oman uskon ja jaksamisen kannalta.

 

Siinä vaiheessa kun olet löytänyt intosi yrittämistä kohtaan kannattaa lähteä kokeilemaan sitä käytäntöön. Mieleen tulee varmasti uusia ideoita matkan varrella ja pelkkä into ja keskinkertainen idea voi saada ihan uutta tuulta alleen kun on vaan lähtenyt viemään sitä eteenpäin. Yrittäjyydessä on hienoa, että eteen tulee koko ajan mutkia ja sattumia, mitkä parhaassa tapauksissa avaavat ovia sellaisten asioiden pariin, mihin et olisi päässyt, jos olisit alkanut alussa liikaa miettimään täydellistä suunnitelmaa kokeiluiden sijaan. Kyse on vaan siitä, kuinka valmis olet tarttuvaan eteen tuleviin uusiin mahdollisuuksiin. Mahdollisuuksia voi tulla ihan mistä suunnasta tahansa, kun vaan pitää silmät ja korvat auki ja tarkkailee ympärilleen. Meillä tiimiakatemiallakin mahdollisuuksia tulee paljon vastaan, joihin pitäisi tarttua rohkeammin. Pientäkin ideaa ja ajatusta kannattaisi lähteä kokeilemaan, voisiko siitä tulla jotain. Tässä on selkeästi asia jossa tulisi parantaa itseni ja koko tiimiyritykseni. Tiimiakatemialla riskitkään eivät ole niin suuret, kun on 17 hengen tiimi tukena.

 

Idean tai ajatuksen syntymisen jälkeen pitäisi ottaa asiakkaat mukaan niin pian kuin mahdollista. Valmentajatkin ovat hokeneet jatkuvasti asiakkaiden tärkeyttä ja niinhän se on, ei mistään ideasta ole mitään hyötyä, jos se asiakas ei siitä mitään hyödy. Tämäkin on asia jota ei olla otettu akatemian alkuvaiheilla tarpeeksi huomioon, vaikka suuria ideoita ei vielä ainakaan itselläni ole tullut keksittyä. Asia pitäisi kuitenkin saada tajuntaan, jotta siinä vaiheessa kun olisi asia jota haluaisi lähteä viemään eteenpäin ottaisi asiakkaat luonnollisesti mukaan. Omaa juttuasi kannattaa lähteä testaamaan asiakkailla, sillä sieltä saat tietoa onko ideallesi oikeasti todellista tarvetta markkinoilla. Toinen tärkeä asia, mitä asiakkailta saat on palaute. Palautteen avulla on paljon helpompi lähteä kehittämään ideaasi, sillä itse on usein liian sokea omille jutuilleen, eikä välttämättä näe asioita, joita siinä olisi pitänyt ottaa huomioon.

 

Asiakkaiden lähestyminen on paljon helpompaa lämpimien kontaktien kautta. Lämpimiä kontakteja pitäisikin käyttää nöyrästi hyväkseen. Joku tutun tuttusi voi olla juuri se henkilö, joka innostuu ajatuksistasi ja haluaa lähteä mukaan toimintaan. Asiakkaan luokse on myös paljon paljon helpompi päästä mikäli on joku yhteys häneen esimerkiksi suosittelijan kautta. Itsekin sain mielenkiintoisella asiakaskäynnillä kourallisen uusia yhteyksiä, joita kannattaa käyttää hyödyksi tulevana akatemia aikana.

 

Onko minusta yrittäjäksi?

Olen miettinyt paljon, sitä haluaisinko tehdä oman urani yrittäjäni. Tällä hetkellä yrittäminen kyllä kiinnostaa ja on todennäköinen vaihtoehto, että jatkaisin yrittäjänä myös akatemian jälkeenkin. Yrittämisessä pitää aina kiehtoa joku, miksi siihen lähtee mukaan. Itseäni yrittämisessä kiehtoo se, että saisin tehdä sitä asiaa mikä on oikeasti sydntäni lähellä. Myös tietynlainen vapaus on asia, mikä kiehtoo. Itse olen yleensä tunnollinen tekemään niitä asioita, mitkä minua kiinnostaa, joten vapaampi ja itse omista asioista päättäminen ei ainakaan olisi mikään ongelma tai tekemiseen negatiivisesti vaikuttava asia. Yrittämisessä on myös hienoa se asia, että näet itse oman tekemisen jäljen toisin, kuin normaalissa palkkatyössä. Jos yrittäjänä epäonnistut sen näkee heti, mutta myös onnistumisista saat nauttia itse. Itselleni raha ei ole läheskään motivaatio listan kärjessä. Olisi valhetta jos sanoisin, että raha ei kiinnostaisi ollenkaan, mutta koen, että se tulisi mukana silloin jos on oikeasti onnistunut tekemisessään.

 

Itselleni on selkeää, että mikäli alkaisin yrittäjäksi asian täytyy olla sellainen johon koen suurta intohimoa. Olen miettinyt, että olisi hienoa mikäli saisi yritykseen mukaan jonkun kaverin, mutta tämän kaverin täytyy ajatellu samanlailla, että olisi valmis tekemään kyseistä asiaa suurella intohimolla. Mielestäni vahvuuksia, mitä voisin hyödyntää yrittäjänä ovat ahkeruus, tiimityöskentely, organisointi, muiden tsemppaaminen ja syttyminen kiinnostaviin asioihin, positiivinen asenne ja toimeentuleminen erilaisten ihmisten kanssa, mikä auttaa kontakteissa ja suhteissa. Suurimpia kehittämistä vaativia asioita on konkreettinen ideointi ja niiden rohkeampi käytäntöön vieminen.

 

Tällä hetkellä yrittäminen kyllä kiehtoo, enkä pidä mahdottomana, että olisin itse jatkossakin yrittäjä. Mutta kuten alussa jo sanoin matkalla tulee koko ajan sattumia ja mutkia, eikä tiedä mihin suuntaan ne lähtevät vetämään mukaan.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!