Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

LTSR

Kirjoitettu 25.11.13
Esseen kirjoittaja: Ville-Veikko Karttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma Roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Liiketoimintasuunnitelma Roskakoriin by Ollis Leppänen. Kuten kirjan nimestä voivat fiksuimmat päätellä, kirja kertoo yrittäjä-asenteesta.

Into tekemiselle on yrittäjäasenteen ensimmäinen kulmakivi, ja minulla on ollut hieman vaikeuksia sen asian paralla viimeiaikoina. Kirjassa oli yksinkertainen työkalu, jonka avulla voisin löytää itselleni mielekästä tekemistä viimeisen vuoden ajaksi:

”1. Listaa ensin kaikki ne asiat, ilmiöt ja asiakkaat, jotka sinua innostavat. Tässä vaiheessa älä mieti laikaan sitä, mitä se maksaa tai miten sen tekisit.”

– 3M

– Naiset

– Matkustustaminen

– Liikunta

– Ajan viettäminen ystävien kanssa

– Juoksutapahtumat

– Rahan tienaaminen

– Uutuudet tieteen/tekniikan alalla

– Festarit

– Uudet kulttuurit

– Kaikki uusi

– Olla ensimmäisten joukossa kokemassa jotain

– Oma risteilijä

– Lentäminen

– Sukeltaminen

– Luonnossa oleminen

– Nopeus

– Itsensä kehittäminen

– Toisten auttaminen

– Parhaimman diilin löytäminen

– Psykologia

– Tiedon saanti

– Tilaisuus näyttää osaamiseni

– Tapahtumien järjestäminen

– Oma alppimaja

– Vapaus liikkua

– Taloudellinen riippumattomuus

– Riskin ottaminen

”2. Valitse sitten sinua innostavista asioista ne, joissa sinä voisit olla hyvä tai joissa sinulla voisi olla jotain uutta tarjottavaa. Missä voisit olla paikkakuntasi, alueesi, alasi, valtakunnan tai maailman paras?”

Nyt sen keksin, juoksutapahtuma. Niissä olen innostunut käymään viimeisen parin vuoden aikana, mutta en ole hirveästi ajatellut järjestäväni semmoista.

Suomessa on vasta viime vuosina alkanut (ainakin itse vasta havainut) olemaan muitakin juoksutapahtumia kuin maratooneja. Extreme- ja Mudrun tyyppiset hupijuoksutapahtumat ovat saaneet hyvin osanottajia, sen verran että Mudrunin järjestäjältä tulee ensivuodelle ainakin kolme hupijuoksua tapahtumaa ja Extremeruneja järjestetään ensi vuonna neljällä paikkakunnalla.

Mutta mitä uutta tarjottavaa minulla voisi olla juoksutapahtumalle? Maailman vaativin juoksu? Self-Transcendence 3100 on tällä hetkellä vaativin juoksu, jossa juostaan 5 000km yhtä korttelia ympäri. Markkina pienenee mitä kovemmaksi mennään, mutta toisaalta kansainväliset markkinat aukeavat samalla. Hupijuoksut ovat yleensä 5-15km mittaisia esteratoja, joissa on jonkin verran varaa mielikuvitukselle. Toki nyt uutuutena tulee lumijuoku, missä on yhdistetty esterata, lumi ja yökerho. Hupiratojen idea on kuitenkin pohjimmiltaan sama, pidetään hauskaa, kiipeillään ja juostaan. Endorfiinit virtaa, mutta mitenkäs adrenaliini?

Espanjassa järjestetään joka vuosi härkäjuoksu, johon vuosittain osallistuu 3000 ihmistä joiden tarkoitus on juosta härkiä karkuun. Tapahtumassa loukkaantuu vuosittain muutamia satoja ihmisiä ja mutta kuolemantapauksia sattuu noin joka seitsemäs vuosi. Netistä olen lukenut osanottaneiden kokemuksia, ja he ovat pitäneet tapahtumaa yhtenä parhaimmista kokemuksistaan, koska petoja karkuun juokseminen saa adrenaliinin virtaamaan. Suomessa en usko, että laillisesti saisin järjestää härkäjuoksua eläinten oikeuksia ajavien ryhmien ansiosta, mutta mitä muita keinoja on saada adrenaliini virtaamaan?

Miten voisin luoda vastaavan ”pakenemistapahtuman”, jossa hengen vaaraa ei oikeasti olisi? Paettaisiinko siinä zombeja, moottoripyöräjengiä, mustia miehiä, lumivyöryä vai mehiläisiä? Tai miten olisi Paintball run? Juoksutapahtuma, jossa ensin juokset karkuun sinua tulittavia kanssajuoksioita, minkä jälkeen osat vaihtuvat.

”3. Poimi sen jälkeen sinua innostavista ja osaamistasi vastaavista jutuista ne, joissa voisi oikeasti olla bisnesideaa. Mikä voisi olla kannattavaa, ja mistä asiakkaat voisivat olla valmiita maksamaan?”

Mistä ihmiset ylipäätään maksavat tapahtumissa? Yhdessäolosta, mahdollisuudesta toteutaa itseään haluamallaan tavalla samanhenkisten ihmisten seurassa. Jos juoksisit vain kaverisi kanssa paint-ball aseen kanssa, teidät leimattaisiin hulluiksi. Mutta jos juokset satojen ihmisten kanssa samaan aikaan, silloin siitä tulee hyväksyttyä. Ihminen hakee toiminnalleen hyväksyntää, ja hän kokee saavansa sitä silloin, kun kaikki hänen ympärillään tekevät samaa. Lisäksi samanhenkisten ihmisten seurasta voi löytää itselleen kavereita tai jopa kumppanin, jonka kanssa jakaa jatkossakin kokemuksia. Siksi tällaisista tapahtumista maksetaan.

Paintball-runista ihmiset olisivat varmasti valmiita maksamaan. Siinä saisi yhdistettyä adrenaliinin pakovaiheessa, ja mielihyvän kun saa aseen omiin käsiinsä. Hiemanhan tämä tulisi sattumaan, mutta paintbalille löytyy Suomestakin hyvin asiakaskuntaa, että adrenaliini selkeästi voittaa kivun. Lisätään tähän pieni näyttämisen tarve, jolloin varsinkaan miehet eivät tule valittamaan kivusta.

Tässähän olisi loistava tilaisuus vuokrata aseita myös katsojille, jolloin nopeimmatkaan juoksijat eivät jäisi ilman pelottavaa tulitusta. Minä ainakin olisin valmis maksamaan siitä ilosta, että saisin osallistua luomaan tunnelmaa värikuula-aseen muodossa, vaikka tunnelman luonti tuskin olisi ykkösprioriteettini.

”4. Ja pohdi viimeiseksi, miten saisit homman toimimaan ja mitä käynnistäminen vaatisi vähimmillään. Jos juttu innostaa sinua vielä tässäkin vaiheessa, kannattaa jo ottaa askelia eteenpäin.”

Tällaisen tapahtuman tekisin mielelläni yhteistyössä näiden nykyisisten hupijuoksutapahtumien järjestäjien ja esimerkiksi Jämsän Paintballin kanssa. Ensiksi pitäisi siis kontaktoida heidät ja kysyä, onko kiinnostusta lähteä mukaan järjestämään tätä tapahtumaa. Viisi minuuttia ennen soittoa kertaisin mielessäni mitä ihmettä olen ehdottamassa, ja puoli tuntia ennen tapaamista miettisin jälleen mitä ihmettä olen menossa kertomaan. Tätä se vähimmillään vaatisi, ja tapaamisten jälkeen selviää tehdäänkö tämä yhdessä vai yksin.

Jos saan innostettua hupijuoksuyrittäjät ja Jämsän Paintballin tähän mukaan, alkaisimme laskemaan yhdessä mitä tapahtuma vaatisi rahallisesti, välineellisesti, osallistujamäärällisesti, pitäisikö se järjestää sisällä vai ulkona ja millä paikkakunnalla. Lakiteknisetkin seikat tulisi  myös selvittää, mikäli lainsäätäjillä on jotain paintballia vastaan. Samalla kun nämä prosessit pyörivät, on aika rakentaa projektiryhmää tämän ympärille. Esimotorolasta tarkempiin suunnitelmiin.

Mikäli en saa innostettua hupijuoksujärjestäjiä, Paintballyrittäjiä tai mitään muuta isompaa tahoa, en usko että minulla riittää kiinnostusta aloittaa toista tapahtumaprojektia ilman yhteistyökumppaneita Inttimiitin lisäksi. Tämä liiketoimintasuunnitelma menisi niin sanotusti roskakoriin.

Pitää  muistaa kysyä tiimiltä, mitä ajatuksia tämä heissä herättää. Vaikka tämä projekti ei lähtisikään käyntiin, niin tajuampa ainakin kontaktoida nyt nämä hupijuoksujen järjestäjät, sillä heidän kanssaan olisi muutenkin hauska tehdä yhteistyötä!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!