Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luja tahto yhdistää

Kirjoitettu 01.02.16
Esseen kirjoittaja: Noora Suokas
Kirjapisteet: 4
Kirja: Taivas + Helvetti vol 3 - riko rajasi / Urheilijan Taivas + Helvetti - paras versio itsestäsi
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen ja Miikka Peltola
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Yrittäjän Taivas + Helvetti vol. 3 ilmestyi viime syksynä (2015) ja olin sen julkistamistilaisuudessa Jyväskylän Paviljongilla. Siellä oli puhumassa kolme yrittäjää, joista yksi on mukana kirjassa. Itse kirjan lainasin kuitenkin Minna Parikan takia, sillä olen seurannut hänen uraansa jonkin verran. Samalla lainasin myös urheilijan Taivas + Helvetti kirjan, verratakseni sitä yritystarinoihin.

Urheilijan ja yrittäjän asenne eivät eroa mielestäni millään tavalla toisistaan. Molemmilla on hirvittävä halu menestyä ja pärjätä. Molemmat myös pyrkivät kehittymään ja kasaamaan ympärilleen ne parhaat tyypit. Vaikeissa tilanteissa molemmilla on myös asenne ”tästä on tie vain ylöspäin”.  Molemmilla on myös taipumusta vetää itsensä piippuun helposti ja itselleen huomaamattomasti.

Kuten mainitsin jo aiemmin, lainasin yrittäjän T+H-kirjan lähinnä Minna Parikan takia. Minna on mielestäni innostava tyyppi, joka on rohkeasti lähtenyt suomessa punaisen meren bisnekseen luoden kuitenkin itselleen sinisen meren suunnitelman. Minna on myös rohkea nainen, joka on uskaltanut tuoda omat mielipiteensä ilmi, vaikka on saanut sen takia myös potkut. Mielestäni on aina hienoa, kun jollain on niin suuri intohimo jotain asiaa kohtaan, että lähtee kouluttautumaan ulkomaille, oppiakseen jotain mitä suomessa ei voi. Minna opiskeli kenkäsuunnittelua ja valmistusta Englannissa, joka on varmasti vaikuttanut siihen, että hän ajatteli heti alusta asti yrityksensä olevan globaali. Arvostan suuresti Minnassa myös sitä, että hän haluaa säilyttää lapsen innokkuuden työssään ja antaa sen myös näkyä kengissään. Lapsen omaisen leikkisyyden säilyttäminen on yksi niistä jutuista, joihin myös itse pyrin tulevassa työssä, mikä se sitten ikinä onkaan.

Myös Elastisen tarina oli mielenkiintoinen. On siistiä, kun joku uskaltaa tehdä pienessä skenessä poikkeuksen.  Kimmo on yksi niistä ihmistä, jotka ovat onnistuneet omassa henkilö brändäyksessään tuurilla tai taidolla todella hyvin. Hänellä on positiivisen ja energisen ihmisen maine niidenkin keskuudessa, jotka eivät edes kuuntele hänen musiikkiaan. Kimmosta ei ensimmäisenä tule mieleen sarjayrittäjä, mutta oikeasti hän kuitenkin on sellainen. Hänellähän on viisi yritystä pystyssä, joten kyllä siellä on varmasti myös paljon bisnes osaamista taustalla. Suurin osa varmasti tekemällä opittua vieläpä.

Urheilijoista eniten kiinnosti Enni Rukajärvi, koska lautailen itsekin. Ennin tarina tuntui jotenkin jäävän kesken. Hänellä on ollut myös yrittäjämäinen ehkä vähän itsepäinenkin asenne lautailemiseen. Hänen kertomuksestaan tuli sellainen olo, että kun hän laskee hänellä on flow-tila päällä. Yrittäjätkin varmasti osittain pärjäävät vaikeina aikoina, koska saavat omasta tekemisestään flown. Tällöin jaksaa ponnistella, jotta pääsee takaisin siihen pisteeseen, että saa toteuttaa sitä asiaa mistä Flow syntyy.

Eva Wahlsröm on yksi esimerkki siitä, mitä itselleen ei pitäisi tehdä, kun asiat menee liiallisuuksiin, etkä usko enää edes omaa kroppaasi, vaikka se yrittää huutaa, että lopeta! Huippu urheilijoista monet varmasti tekevät itselleen juuri sellaista. Vedetään niin pitkälle, että tulee ongelmia, mutta jatketaan silti. Evakin jakoi ihan vaan siksi, että saavuttaa sen tunteen mitä nyrkkeilystä saa. Uskon, että sekin on eräänlainen riippuvuus. Ihminen vetää itsensä ihan äärirajoille, jotta saavuttaa sen mitä haluaa.

Aki soudun saaren viherseinä on ehdottomasti laite jonka itse haluan. Pelkkä ajatus niin raikkaasta ilmasta tekee hyvää. Sellainen erityisesti treenitilassa olisi mahtava. Uskon, että sillä on myös paljon pitkäkestoisia vaikutuksia työterveydessä. Toivottavasti sellaisia tulee myös kotimalleja, jotta saan sellaisen kotiin. Vähän vaan mietityttää se, että minne se kaikki kosteus menee ja aiheuttaako se jotain rakenteille.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!