Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luomuliikunnan vallankumous

Kirjoitettu 30.12.13
Esseen kirjoittaja: Sakari Lehto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Luomuliikunnan vallankumous
Kirjan kirjoittaja: Arto Pesola
Kategoriat: 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Saatat ihmetellä, miksi tiimiyrittäjän esseepankista löytyy kirjoitelma liikunnasta. Älä huoli, se ei ole sattumaa. Luomuliikunta näes ei tunne vain yhtä paikkaa ja aikaa, vaan sitä tapahtuu kaikkialla. Työpaikat, etenkin toimistotyöt, ovat Luomuliikunnan suurimpia areenoita. Luomuliikunta on osa työelämän vallankumousta, mikä tullaan kokemaan pian.

ILMIÖ

Aikoja sitten ihmineni itse ruumiinsa kanssa oli ehdoitta tärkein työväline, kunnes teknologia ja koneellistuminen teki tulonsa. Uusi teknologia mahdollisti sen, että nyt koneet voisivat hoitaa fyysisen työn, mikä ennen tehtiin itse. Tämä tarkoitti merkittävää nousua teollisuuden kustannustehokkuuksissa ja muutosta ihmisen työkulttuurissa (sekä suurta nousua tuoliteollisuudelle), kun suuri osa töistä voitiin tehdä staattisesti ja nopeammin keskittymällä itse aivotyöhön. Teknologia teki näyttävän tulon ihmisten elämään, eikä loppua ollut näkyvissä. Markkinat alkoivat täyttyä kaikenlaisesta elämää helpottavista keksinnöistä, joita perimältään mukavuudenhaluinen ihminen ei voisi vastustaa. Toisin sanoen teknologia tarjosi oivan lisän mahdollisuuksia ja syitä istua penkkiin tai jäädä kotisohvalle.

Teknologia on ollut elintärkeä koko yhteiskunnan kehityksessä, eikä sitä pidä missään nimessä mustamaalata. Useimmin siihen on kuitenkin liitetty passiivinen elämäntapa, joka väistämättä johtaa ylipainoon, moniin sairauksiin sekä heikentyneeseen verenkiertoon. Vaikutusta on pyritty kompensoimaan lisäämällä liikuntaa ja rajoittamalla energiansaantia. Täten liikunnasta onkin muodostunut ikään kuin pakollinen selviytymisväline, mikä on väärin, sillä pohjimmiltaan liikunnan pitäisi olla helppoa ja mukavaa – Luomua. Liikunnan harrastaminen on kuin onkin vuosien varrella saatu lisääntymään ja (toisin kuin arvata saattaa) ihmisten energiansaanti on jopa hieman laskenut, mutta ylipaino ja sairaudet ovat silti yhä lisääntyneet, ja ensimmäistä kertaa pitkään pitkään aikaan ihmisen eliniän odotus on kääntynyt laskuun – MIKSI?

Läpi vuosien mukavuusviettien määrä on kasvanut tasaisesti yhä tähän hetkeen asti, kunnes määrä on noussut niin suureksi, että toisinaan passiivisuus vaikuttaa jopa itsestään selvältä valinnalta ilman muita vaihtoehtoja. Tällä hetkellä istumme päivästä suuremman osan kuin koskaan ennen – töissä, autossa, kotona. Jopa ruokaostokset voit tehdä kotisohvalta. Passivoituminen on saavuttanut huippunsa ja sen merkit alkavat näkyä selkeinä, eikä liikunnan lisääminen pakonomaisesti tarjoa enää riittävää korviketta ongelman ratkaisuksi.

Sen jälkeen kun itse aloin tutustua ilmiöön, on ollut valaisevaa huomata kuinka suuren määrän passiivisuutta ja mukavuusviettejä elinympäristöt todella tarjoavat. Työpaikoilla, koulussa, ravintoloissa, kotona ja kaupungissa on niin suuri määrä houkuttimia ”energiaa säästävälle” ihmiselle, etteivät aktiiviset vaihtoehdot aina tule mieleenkään. Naurettavan lyhyitäkin matkoja kuljetaan istuen autonpenkissä, eivätkä useat toimistot tarjoa edes mahdollisuutta – tai puhumattakaan anna kannustusta – työntekijöilleen tehdä töitä myös seisaalta tai pitäen muuten yllä liikettä ja elintärkeää verenkiertoa.

Eikä se ole tyhmää pelkästään hyvinvoinnin kannalta, sillä passiivisuudella on suuri negatiivinen vaikutus myös työpanokseen eli tuottavuuteen ja täten koko yrityksen kannattavuuteen. Aktiivisuus lisää merkittävästi työterveyttä, eli vähentää sairauspoissaoloja, eli vähentää sairauskuluja ja lisää työn tuottavuutta. Mielestäni vielä sitäkin suurempi yrityksen riskitekijä passiivisuudessa on sen negatiivinen vaikutus luovuuteen ja aikaansaamiseen. Katsos, istuessa penkkiin verenkierto koko kehossa, mukaan lukien aivoissa, lamaantuu. Aivojen verenkierron lamaannuttua ihminen väsyy ja hänen on vaikeampi ajatella luovasti, tehdä päätöksiä tai pysyä keskittyneenä – toisin sanoen vastaan tulee työuupumus, luovuuden syrjäyttää turhautuminen, ja työ vaikeutuu. Tällainen aikaansaamattomuus puolestaan ruokkii työmasennuksen ilmenemistä.

Passivoituneena aivot ovat levossa, mikä on täysin hullua, koska olemme siirtyneet ruumiillisesta työstä aivotyöhön, emmekä silti anna aivojen tehdä töitään! Käytämme paljon pienemmän osan älyllisestä kapasiteetista, kuin olisi mahdollista. Vain koska istumme alas. Tyhmää, eikö? (Lue kappale toistamiseen)

Asia on vaikea ymmärtää, koska niinkin selvältä tuntuva asia kuin tuoli jolla istut, joka on ollut allasi oikeastaan koko elämänkaaren, onkin syypää kaikkeen pahaan. Julma totuus, niin se vain on. Istuva elämäntapa on asia, joka selittää ihmisen passiivisuuden, aikaansaamattomuuden sekä heikentyneen kunnon ja terveyden. Se on suurin vihollinen juuri siksi, koska sen vaikutukset alkavat näkyä pikkuhiljaa ajan kuluttua, jolloin sitä ei enää osaa tiedostaa. Vasta viime vuosina asiaa on alettu todella tutkimaan ja nyt itse pääpiru on tuotu ilmi.

”Istuminen on uusi tupakka”

Mikä siis ratkaisuksi? Mikä on passiivisuuden vastakohta? Aktiivisuus. Miten aktivoidut? Luomuliikunnalla. Mikä?

”Määrittelemme luomuliikunnaksi kaiken tiedostamatta tai tietoisesti tapahtuvan liikkumisen ja lihasten aktivoinnin. Luomuliikunta ei ole vain urheilua, eikä varsinkaan sisällä juoksumatolla juoksua peiliin katsoen. Se on kehomme käyttämistä siten kuin sitä on tarkoitettu käytettävän. Jokainen liike on tärkeä ja askel askeleelta liikkeet vievät kehoamme kohti sen alkuperäistä käyttötarkoitusta. Luomuliikunta on riippumaton ajasta, paikasta, tavasta, tyylistä, tekniikasta, laitteista, seurasta, vaatetuksesta, tavoitteesta tai toiminnan tarkoituksesta. Sen kanssa samaan lauseeseen sopivat sanat helppous, saavutettavuus, kokonaisvaltaisuus ja erityisesti hyvä fiilis. Luomuliikunta on kehomme normaalin toiminnan edellytys ja siksi yksi terveytemme tärkeimmistä tukipilareista.” –Arto Pesola

Luomuliikunta tekee passiivisuudelle samat temput kuin istuva elämäntapa on tehnyt aktiivisuudelle. Tällöin myös vaikutukset ovat vastakohtaiset, kuten: parempi henkinen ja fyysinen terveys, luovempi mieli, suurempi aikaansaaminen sekä energisempi ja pirteämpi elämänasenne. Varmasti kannattava investointi.

Työelämän vallankumous kokonaisuudessaan tulee mahdollistamaan sen, että työviikkoon voi sisältyä lenkkeilyä, kuntosali tai rentouttavia päiväunia. Puhumattakaan muutoksista passiivisessa istuvassa työtavassa. Nämä muutokset siivittävät aivotyön luovuuden, tehokkuuden ja mielkkyyden aivan uudelle tasolle.

Nyt Ilmiö on tuotu pinnalle, ja juna on lähdössä liikkeelle. Ketkä varaavat ensimmäisenä parhaat paikat?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!