Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luotu johtamaan

Kirjoitettu 20.10.13
Esseen kirjoittaja: Kati Tikkanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Luotu johtamaan
Kirjan kirjoittaja: Lois P.Frankel
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miksi johtaminen tuntuu olevan niin kovin vaikeaa naisille mutta sen nähdään olevan luontaista miehille? Tähän aiheeseen tarttuu Lois P.Frankel kirjallaan Luotu johtamaan – 99 tapaa naisen ottaa ohjat. Tässä vaiheessa voisi toki miettiä miksi nimenomaan naisjohtajuus – eikö johtajuutta voisi käsitellä ilman naisnäkökulman alleviivaamista? Kirjakin kertoo jo vastauksen sillä suurin osa self-help kirjoista on naisten ostamia. Se, mistä tämä johtuu voi kukin itse vetää johtopäätöksensä. Harmittaa ihan että juuri nyt en voi lukea, mitä mieltä itse Partanen on ollut kirjan luettuaan ja sen arvosteltuaan. Ymmärrän että jotkut kirjan osat suorastaan karkottavat miehet – mutta yhtä lailla jotkin osat ovat luotaantyöntäviä minulle, lapsettomalle sinkulle joka ei ainakaan toivon mukaan tule vielä moneen vuoteen hyötymään ”kasvata tyttäresi johtajaksi”-osiosta. Jos milloinkaan. Toisin sanoen kirja on erityisesti suunnattu perheellisille naisille jotka toimivat jo työelämässä mutta ei se silti estä löytämästä joitain erittäin hyviä pointteja kirjasta.

Kirjasta löytyy hyvin monta eri teemaa niin riskiotosta kuin valmentamisestakin. Koin itse erityisesti tiimityöskentelyä ja tiimin vetämistä käsittelevän osion hyödylliseksi ja tulen erityisesti paneutumaan siihen sekä miten voin viedä sen suoraan tiimini käytäntöön. Olen nyt todennäköisesti tarttumassa yhteen suureen projektiin vetäjän virkaan ja toisaalta haaste sekä innostaa että pelottaa – mitä jos minusta ei olekaan siihen? Mutta entä jos uskoisinkin itseeni ja antaisin vain mennä? En voi olettaakaan että olisin täydellinen johtaja heti alkuun. Jokaisen meistä on itse räpiköitävä tiemme ja oppia johtamaan ihmisiä yritysten ja erehdysten kautta. Tärkeintä kirjankin mukaan on se että olen itse innostunut ja haluan saada muut ympärilläni innostuneeksi. Kirja antaa myös hyviä vinkkejä seurantaan joten ihan pelkän innostuksen varassa ei tarvitse olla.

Seuraavat P.Frankelin vinkit voin viedä jo suoraan käytäntöön erityisesti projektiryhmän vetämisen suhteen:

  1. Määrittele tiimisäännöt. Meillä on jo Mittavan yhteiset säännöt mutta tuntuu että ne ovat kovasti unohtuneet matkan varrella. Johtajan tehtävä on palauttaa nämä säännöt yhä uudelleen ajankohtaiseksi ja seurata, että niitä myös noudatetaan. Jos säännöistä lipsutaan, miksi kukaan niitä noudattaisi?

”Sääntöjä ei tarvitse kehitellä tiimiä varten vaan tiimin kanssa yhdessä.” Toisinsanoen kun projektiryhmä ensi kertaa kokoontuu, tehdään yhteiset pelisäännöt. Näin projektiryhmäläisille selviää, mitä heiltä odotetaan ja mitä he voivat odottaa toisiltaan. Niin yksinkertaista, etten ole aiemmin tätä edes tajunnut käyttää. Suoraan to do –listalle siis.

  1. Valmistaudu kokouksiin. Tiedän olevani tässä asiassa aika huono, menen monessa asiassa mieluummin intuitiolla. Ymmärrän, että jatkossa voin ottaa tästä oppia sillä olen huomannut että hyvin suunnitellut kokoukset ovat yleensä niitä, joissa saadaan konkreettisestikin parempia tuloksia. Joskus kiire painaa päälle ja silloin on parempi olla rehellinen toisille jos ei ole ehtinyt mitään asian eteen tekemään. Teeskentely on pahin virhe mihin johtaja voi alentua. Ihmiset näkevät sinusta läpi. Eli valmistautuminen on kaiken a ja o, lyhyissä kokouksissakin. Kerran tehtyä suunnittelua voi myös käyttää yhä uudelleen ja uudelleen joten joka kerta ei ihan puhtaalta pöydältä tarvitse aloittaa.
  2. Johda kokoukset tehokkaasti. Ai pelkkä suunnittelu ei riitäkään? Tässäkin peiliin katsominen on ihan paikallaan. Helposti asiat lähtevät sivuraiteille. Johtajan on pitäydyttävä asiassa ja seurattava että jokainen asia käsitellään niille varattuna aikana. Tämä myös tarkoittaa sitä että kokous alkaa silloin kun on sovittu, ei silloin kun mattimyöhäset päättävät saapua paikalle.

 

Nämä vien käytäntöön nyt uutta projektia aloittaessani. Aloitan projektikansion keräämisen, onhan se projektipäällikön vastuu. Vastuullani on myös tavoitteissa pysyminen, ihmisten innostaminen ja projektiryhmän sisäinen kemia ja viestintä. Myös viestintä asiakkaan suuntaan on tärkeää ja asiakas tuleekin ottaa mukaan prosessiin. Näin luottamus pysyy kun kaikki tietävät, missä mennään.

Johtaminen ei ole minulle luonnollista. Valintojen tekeminen ei ole minulle luonnollista. Ne ovat epämukavuusaluettani. On hyvä selventää omat päämäärät itselleen ennen kuin yrittää selventää ne muille. Haluan löytää itsestäni sisäisen johtajuuden, sellaisen kuin kirjassa esitellään hyvänä naisjohtajana. Haluan kuunnella ja sovitella, en vain määrätä muita ihmisiä tekemään se mitä haluan heiltä. Haluan auttaa ihmisiä löytämään omia vahvuuksiaan ja jopa yrittää haastaa heitä rikkomaan omia rajojaan kuten yritän rikkoa omiani.

Palautteen saaminen tekemisistään tai tekemättä jättämisistään on myös yksi tärkeä keino parantaa omia johtamistaitojaan. P.Frankel neuvoo kysymään ihmisiltä 3 yksinkertaista kysymystä ja toimimaan niiden mukaan. On turha kysyä palautetta jos ei ole valmis muuttamaan omaa käytöstään.

  1. Mitä teen niin hyvin, että sitä pitäisi jatkaa? Hyvin harvoin saamme suoraan palautetta siitä mitä teemme hyvin. Ja joka kerta kun saamme, se tuntuu aika mukavalta. Ai, mä osaankin jotain! Näin tiedät mitä muut sinussa arvostavat ja osaat vahvistaa tätä käyttäytymistä.
  2. Mitä minun pitäisi tehdä enemmän ollakseni vielä tehokkaampi? Mitä jätän tekemättä, mutta voisin tehdä ollakseni tehokkaampI?
  3. Mitä minun pitäisi tehdä vähemmän ollakseni vielä tehokkaampi? Mitä minun pitäisi siis jättää pois omassa toiminnassani.

 

Olen joskus kuullut että jostain syystä minulle on vaikea antaa palautetta. Tällaiset kysymykset auttaisivat minua ainakin antamaan palautetta. Nämä eivät ole millään lailla hyökkääviä vaan enemmänkin neuvoa antavia. Selkeästi toteutettava kokeilu siis.

 

Voin sanoa kirjan antaneen minulle paljon enemmän kuin alun perin siltä odotinkaan. On helppoa ottaa ohjeet käytäntöön kun ne ovat selkeästi jaoteltu ei tilanteisiin sopiviksi. Toivon mukaan tämä kirja auttaa minua käynnistämään rohkeat kokeilut naisjohtajuuden saralla.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!